Hlavní navigace

Hauppauge DEC 2000-T: kombinace pro televizi a PC

6. 6. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Chcete sledovat digitální vysílání na obrazovce televize i na počítačovém monitoru? Jak by se vám líbila "krabička", která dokáže zkombinovat oba způsoby? Přesně takovým digitálním přijímačem je Hauppauge DEC 2000-T. Dobrý nápad kazí ale jeho provedení, které zcela pomíjí existenci českého jazyka. Na perné chvilky se musí připravit i ti, kteří si nenainstalují aktuální ovladače. Radost můžou mít naopak uživatelé Linuxu, protože set-top-box funguje také pod jejich operačním systémem.
Hauppauge DEC 2000-T

Hauppauge DEC 2000-T není set-top-boxem pro běžného diváka digitálního vysílání. Proč by člověk utrácel více než pět tisíc za výrobek, jehož funkci zastane u televizoru i zařízení dvakrát levnější? Za poloviční cenu přitom může digitální přijímač umět dobře česky, tj. mít český manuál, menu a kvalitní podporu diakritiky na stránkách teletextu i v elektronickém programovém průvodci (EPG). DEC 2000-T neovládá češtinu ani trochu a uživatelskou příručku má pouze v němčině, přesto s ním byla a bude určitá skupina uživatelů spokojena.

Počítačoví nadšenci zajásají, protože set-top-box značky Hauppauge dokáže obstarat signál DVB-T zároveň pro televizor i pro PC. Softwarová aplikace umožňuje pohodlný záznam pořadů na pevný disk a podporuje funkci time-shifting. Komu by to nestačilo, může si pomocí dalších šikovných programů rozvést vysílání po celé počítačové síti. A i když jsou oficiální ovladače určené jen pro Windows, přívrženci platformy Linux potvrzují, že výrobek funguje také na jejich systému.

Hauppauge DEC 2000-T zezadu

Kombinovaný digitální přijímač pro počítač a televizor je oděný do stříbrnočerného kabátu. Přednímu panelu vévodí nápis Hauppauge a dva černé plastové obdélníky. Ani jeden z nich překvapivě nefunguje jako číselný displej, stav set-top-boxu proto indikuje pouze barva diody. Zadní část, do které se přístroj zužuje, nabízí jen velmi skromný počet konektorů. Anténní vstup, jeden SCART, konektor USB 2.0 a koaxiální výstup digitálního zvuku přes S/P-DIF, to věru není mnoho. Na panelu je místo ještě pro výstup anténního kabelu, ale jak můžete sami vidět na fotografii, konektor samotný chybí. Hauppauge DEC 2000-T čerpá elektrický proud prostřednictvím dvanáctivoltového adaptéru, spotřeba by za provozu neměla přesáhnout 15 W. Rozměry výrobku jsou 20,4×14,8×3,7 c­entimetru, přístroj váží 30 dekagramů.

Hauppauge DEC 2000-T ovladac

Televizní společník

První nástrahou pro nového majitele set-top-boxu je velmi těsný obal jeho krabice. Jakmile jsem výrobek osvobodil ze zajetí papíru, dostala se mi do ruky i trojice kabelů (SCART, USB a anténní kabel), adaptér, dálkové ovládání s bateriemi a instalační CD s programy WinTV - Nova a WinTV - Nexus. Německá příručka je určená satelitnímu modelu DEC 3000-S, variantě pro DVB-T se věnuje pouze jeden přeložený list formátu A4, na kterém je popis zadního panelu a ovladače. Nejprve jsem se rozhodl vyzkoušet televizní schopnosti víceúčelového přístroje.

Vložil jsem dvě baterie do těžko přístupného prostoru ve spodní části dálkového ovládání a zapojil jsem digitální přijímač do elektrické sítě. Jako první se rozsvítila zelená dioda, po chvíli se na televizoru ukázal úvodní obrázek a nápis Start mit OK. Cizojazyčnému povelu by rozuměl asi každý, srozumitelnost dalších, podrobnějších rad a komentářů si však netroufám odhadovat. Naštěstí je možné přeučit set-top-box na přeci jen rozšířenější angličtinu, češtiny se uživatel nedočká.

Hauppauge DEC 2000-T ladeni TV
Hauppauge DEC 2000-T info

Ladění dává na výběr, zda chce divák prohledat celé kmitočtové spektrum pro DVB-T, nebo se jen zaměřit na vybraný kanál. Kompletní průchod všemi relevantními frekvencemi trvá nemnoho vteřin, v Praze objevil DEC 2000-T celkem 16 televizních programů a 10 rádií. Přes správný výsledek mi připravil set-top-box několik nemilých chvil. Po instalace se v programové nabídce neobjevily žádné televize z multiplexu A, ani soupis druhé digitální sítě nebyl kompletní. Přeskočím peripetie, kterými jsem si kvůli přístroji prošel, a napíšu jen to podstatné: Bez aktualizace firmware zobrazuje Hauppauge DEC 2000-T na seznamu televizí a rádií jen sedm stanic. Uživatel si může do set-top-boxu nahrát nové ovladače teprve ve chvíli, kdy výrobek zprovozní také na počítači. Přenos dat probíhá přes rozhraní USB a já jsem při něm nezaznamenal žádné komplikace. Každopádně bez stažení aktuálního firmware [ZIP, 1 MB] se majitel neobejde.

Hauppauge DEC 2000-T aktualizace
Hauppauge DEC 2000-T aktualizace II

Základní funkce set-top-boxu nijak nevybočují z běžného standardu. Pokud člověku nevadí chybějící podpora českého jazyka na stránkách teletextu, v programovém průvodci i v menu, bude pravděpodobně s televizní částí výrobku spokojený. Uživatelská nabídka je poloprůsvitná a zájemci si můžou měnit její barevné schéma. Obraz vypadá dobře, zvuk zní také solidně. Podle ohlasů na Internetu se digitální přijímač ovšem neumí – minimálně před aktualizací – vypořádat se dvěma jazyky v jednom stereo signálu. Při testování jsem bohužel neviděl žádný dvojjazyčný pořad, tak nemohu potvrdit, že by nový firmware chybu v přepínání jazyků odstranil. Počítačová aplikace volbu mezi levým, pravým nebo oběma zvukovými kanály podporuje.

Hauppauge DEC 2000-T EPG TV
Hauppauge DEC 2000-T programove detaily

Počítačový doplněk

Zapojení set-top-boxu jako USB zařízení počítače probíhá bez problémů. Abych předešel ukvapeným závěrům, stáhnul jsem si ze stránek výrobce novou aplikaci a ovladače pro PC [EXE, 16,6 MB].

Hauppauge DEC 2000-T ladeni PC

Zatímco ve spojení s televizorem zvládá DEC 2000-T vyhledávání programů rychlostí blesku, počítačový software ve stejné disciplíně připomíná bezstarostnou lokálku. Průchod kmitočtovým spektrem trval na PC zhruba 12 minut a za celou dobu pečlivého hledání se aplikaci nepodařilo najít multiplex Českého Telecomu. Situaci nezlepšil ani opakovaný pokus, který kvůli urychlení probíhal už jen na 64. kanále, kde v Praze multiplex C (prakticky bez obsahu) vysílá.

Hauppauge DEC 2000-T aplikace

Software umožňuje tradičně sledování televizního vysílání buď v okně, nebo na celé ploše monitoru. Aplikační okno je přehledně rozčleněné, na levé straně nabízí seznam programů, ve spodní části jsou informace o dvou pořadech na aktuální stanici, levý dolní roh obsahuje několik užitečných ikon. Vede odtud cesta do EPG, které je možná až příliš zářivě modré, ale jinak přehledné. Nad špatnou češtinou nemá u Hauppauge snad už ani cenu lamentovat – správnou diakritiku nenabízí ani počítačová aplikace. Teletext si načte všechny stránky do paměti PC a cesta z jedné na libovolnou jinou zabere divákům jen okamžik.

Hauppauge DEC 2000-T EPG PC
Hauppauge DEC 2000-T teletext PC

Sledujte fotbal a soutěžte s DigiZone.cz o set-top-boxy!

Subjekt DigiZone.cz Umí dobře česky logo
Chcete sledovat Mistrovství světa ve fotbale v digitální kvalitě? Potom se zúčastněte naší soutěže o tři set-top-boxy. Každý, kdo správně zodpoví tři soutěžní otázky, bude zařazen do slosování o tři set-top-boxy, které pro vás ve spolupráci s distributory připravil server DigiZone.cz. Dalším třem vylosovaným změří jejich krok krokoměr serveru DigiZone.cz. Soutěž je spuštěna v souvislosti s fotbalovým šampionátem v Německu a na podporu nového symbolu „Umí dobře česky“.

Set-top-box DEC 2000-T a počítač dávají dohromady dvojici, pro kterou není problémem záznam pořadů ani funkce time-shifting. Uživatel si může snadno nastavit, jaký úsek vysílání si přeje zaznamenat. Pokud chce někdo svěřit nahrávání počítači bez dozoru, uvítá možnost automatického vypnutí po skončení pořadu. Záznam probíhá ve formátu MPEG-2, tedy pouze tak, jak PC vysílání přijímá. Pokud divák využije time-shifting, může sledovaným pořadem procházet jednoduše tam i zpět, tedy samozřejmě jen do místa, které už stihla televize odvysílat. Ovládání počítačové aplikace je intuitivní a nebude dělat nikomu potíže.

Hauppauge DEC 2000-T casovac
Hauppauge DEC 2000-T time-shifting

Shrnutí

Bodové hodnocení berte tentokrát s rezervou, kombinované přístroje sice zohledňuje, pro někoho ale možná ne dostatečně. Jak jsem zmínil v úvodu, Hauppauge DEC 2000-T není set-top-boxem pro běžného diváka digitálního vysílání. Kdo chce obohatit nabídkou DVB-T pouze svůj televizor, ten si výrobek za více než pět tisíc a bez české podpory asi nekoupí. Přístroj je stvořený pro nadšence, kteří rádi kombinují a nejlépe, když se zabývají ještě problematikou počítačových sítí. Rozvod oblíbeného programu (nebo i celého multiplexu) po domácí síti bude pro někoho určitě lákadlem. DEC 2000-T dokáže zásobovat televizor i PC stejnou stanicí ve shodném čase a na tomto poli má jen malou konkurenci.

Hauppauge DEC 2000-T
Celkové hodnocení 3,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 2 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 0 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Hauppauge DEC 2000-T

BRAND24

Orientační cena: 5290 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Hauppauge DEC 2000-T nahled

Myslíte si, že má smysl kupovat si kombinovaný digitální přijímač pro DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).