Hlavní navigace

Další vyzyvatel Netflixu a Disney+ na obzoru. V květnu odstartuje HBO Max

27. 1. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: WarnerMedia
Máte pocit, že už teď je streamovacích služeb nějak moc? Bude jich ještě víc. Americká AT&T se chystá využít práva k široké knihovně pořadů od HBO po Cartoon Network.

Jako další silný zájemce o trh streamovacích služeb se představuje telekomunikační gigant AT&T. Nedlouho poté, co koupil skupinu TimeWarner, oznámil vývoj nové internetové platformy. Její výhodou mají být rozsáhlé katalogy filmových a televizních studií Warner Bros. a dalších značek, z nichž nejznámější jsou HBO a New Line Cinema.

Pro službu byl vybrán název HBO Max. Kromě vlastního obsahu HBO a tzv. HBO Originals však nabídne i velké množství produkce ostatních značek. Platforma vychází z už existující služby HBO Now (ta je pro české zákazníky nedostupná).

Stejně jako konkurenční služby nabízí vytvoření personalizovaných profilů, navázaných na jeden uživatelský účet. Lze vytvořit profil dospělého nebo dítěte. Každý profil lze potom samostatně upravovat.

U profilu určeného pro dítě lze nastavit omezení sledování pořadů jen do určitého ratingu. HBO Max využívá rating americké filmové asociace a označení přístupnosti od televizních stanic. Přechod do profilu pro dospělé je možné zabezpečit PIN kódem.

Každý z profilů má svou vlastní hlavní stránku se jménem, které si zadavatel zvolí při vytváření profilu. Na rozdíl od jiných služeb lze u HBO Max kombinovat profil dospělého a dětského diváka a díky tomu vytvořit tzv. sloučený profil. Stačí pouze na úvodní stránce označit oba profily a systém je spustí ve sloučeném módu.

Stejně jako u minule představované konkurence Disney+, i tady uvidíte několik hlavních sekcí s přímým přístupem, jež jsou rozdělené podle značky nebo studia. Tvůrci z AT&T je nazývají „Max Hub“. Stránce se vstupy (Max Hubs) vévodí titulní HBO. V dětském profilu s omezeným obsahem HBO chybí.

Hlavní ovládací menu služby při vyvolání překrývá asi z poloviny aktuální obsah a je ukotveno k levému okraji zobrazovače.

Služba nabízí i možnost uživatelsky generovaného seznamu pořadů pro každý z profilů. Pořad do něj zařadíte jednoduchým kliknutím na příkaz „Add to my list“, který po aktivaci zprůhlední a text se změní na „Added to my list“.

Samotné informační karty pořadů mají standardní podobu a obsah, známou i z ostatních služeb.

Obsah, dostupnost a cena

Oficiální start služby HBO Max je podle posledních známých informací od AT&T stanoven na květen 2020. Provozovatel slibuje už při startu 10 000 hodin obsahu. Služba však bude ze začátku dostupná pouze v USA a zájemce za ni zaplatí 14,99 USD měsíčně (což je prakticky jednou tolik co za samotnou nabídku Disney+ a zhruba o 4–5 USD více, než je nabídka konkurenčního Netflixu).

Stávající předplatitelé HBO nebudou muset za přístup k nové službě platit. AT&T také zahrne přístup k HBO Max do různých balíčků internetového připojení a dalších služeb.

Postupně má dojít ke globální expanzi služby, která je rozplánována až do roku 2025. Primárně bude služba uváděna na trh ve státech s přítomností televize a značky HBO (včetně internetových HBO GO a HBO OD).

Ve státech, kde jsou pořady z produkce HBO vysílány v nabídce jiných poskytovatelů (například Velká Británie a Sky Atlantic, smlouva zde byla v říjnu roku 2019 obnovena) se v blízké budoucnosti se startem nové služby HBO Max nepočítá a trh bude dále pokryt službou HBO NOW (je-li na konkrétním trhu přítomna).

Manažeři WarnerMedia v polovině ledna dodali při setkání s novináři, že služba HBO Max nebude nahrazovat stávající zavedené HBO GO a HBO NOW, ale bude s nimi koexistovat na trhu a tvořit jakousi nadstavbu, nabízející obsah ostatních součástí skupiny.

Ze seriálové nabídky uživatele potěší Hra o trůny (všechny sezóny včetně připravovaného prequelu), Westworld, Sopranovi, Přátelé, South Park, Doctor Who, Top Gear, Nový papež, Avenue 5, Aquaman (nová třídílná série), Sex ve městě, Černobyl, Silicon Valley, dokumenty z produkce CNN (CNN Decade Series) nebo animovaná řada Looney Tunes.

Z filmových trháků už byly potvrzeny Sever proti Jihu (Gone with Wind), Casablanca, 2001: Vesmírná Odyssea, Chariots of Fire, Aquaman, Notting Hill, trilogie Matrix, trilogie Pán Prstenů, trilogie Hobit, Wonder Woman nebo Kill Bill 1 a 2.

Očekává se mnoho dalších filmů a seriálů včetně HBO Originals a Max Originals, tedy obsahu natočeného exkluzivně pro HBO Max. Chybět by neměly ani pořady s hrdiny z komiksového světa DC. Různé „zaručené“ seznamy pořadů již kolují po stránkách věnujících se filmům nebo seriálům. Oficiální seznam z tiskového centra WarnerMedia je k dispozici na webu firmy.

Namátkou zmiňme velkou většinu produkce HBO, TBS, TNT, CNN, truTV a Cartoon Network. Obrovský je rovněž katalog filmové i televizní tvorby studia Warner Bros., své diváky si zřejmě najdou klasické filmy v knihovně Turner Classic Movies. Skupina WarnerMedia také zakoupila streamovací práva pro velké množství pořadů z produkce britské BBC (některé jsme už zmínili výše).

Na HBO Max naopak nebudou tituly natočené v koprodukci s jinými společnostmi. Chybět například bude série filmů o Harrym Potterovi, protože až do roku 2025 podléhá smlouvě se společností NBCUniversal. A majitel NBCUniversal, telekomunikační firma Comcast, hodlá tyto filmy využít jako lákadlo pro vlastní zcela novou streamovací platformu s názvem Peacock.

Podle dostupných informací se neplánuje ani zahrnout nabídku stanice Cinemax.

KL24

Specialitou nabídky HBO Max bude produkce velmi známého japonského studia Ghibli, produkujícího celosvětově oblíbené anime filmy jako Cesta do fantazie, Princezna Mononoke nebo Můj soused Totoro. Tento katalog bude zvýrazněn v hlavním menu služby.

Záhadou zatím zůstává seznam podporovaných zařízení nebo platforem. Na tyto detaily je zatím AT&T skoupá, k tématu se proto jistě vrátíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).