Hlavní navigace

HD-BOX FS-7110 HD PVR: povedený a levný linuxák, s nímž si vyhrajete

7. 12. 2011
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Autor: 322915
HD-BOX FS-7110 HD PVR od korejského výrobce Fortis je nejmenším modelem HD-BOXů prodávaných u nás. Je pátým modelem s procesorem STi 7110, 450MHz. Jeho rozměry jsou pouhých 220 x 43 x 180 mm. Stejně jako jeho předchůdci s operačním systémem Linux, umožňuje tento set-top-box instalaci a konfiguraci různých dostupných pluginů. Přijímač má dvě užitečné služby YouTube a webový prohlížeč, který umožňuje využívat všech výhod internetu na televizní obrazovce.

Satelitní tuner má velmi dobrou citlivost a zpracuje i velmi nízké přenosové rychlosti. Bez problémů přijímá signál ve standardu DVB-S a DVB-S2 s podporou pro správu zařízení pomocí všech protokolů DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS. Navíc podporuje hledání kanálů blindscan v SD a HD rozlišení, automaticky zaregistruje nové stanice, které se objeví na transpondéru. Má podporu digitálního výstupu rozlišení obrazu – až 1080p HDMI a kvalitní přehrávání videosouborů – MKV, Xvid včetně titulků.

Přední panel

HD-BOX FS-7110 HD PVR linux

Úsporné provedení předního panelu je vzhledem k absenci displeje patrné na první pohled. Najdeme zde pouze tři tlačítka umístěná uprostřed. První zapíná/vypíná přijímač z/do StandBy a druhé dvě umožňují přepínat kanály. Vpravo na panelu je dvojitá led dioda, která tyto stavy indikuje. To je vše. Toto provedení přijímače a jeho předního panelu předurčuje možnost schovat jej někam, kde nebude vidět. Zavěsit jej pomocí držáku například na zadní stěnu televizoru, nebo uložit jinam. U dobrých prodejců je k přijímači totiž dodáváno v ceně navíc čidlo dálkového ovládání, držák k TV a USB HUB. Ovládání přijímače je tedy zajištěno čidlem a připojení externího úložiště je možné i přes dvouportový USB HUB.

HD-BOX FS-7110 HD PVR přední panel

Zadní panel

Zadní panel přijímače je vybaven netradičně. Pokud máte k dispozici čidlo dálkového ovládání, zapojíte jej do prvního portu vlevo označeného IR Rec. Dalšími porty jsou štěrbiny pro podmíněný přístup. Nahoře je jeden CA slot pro moduly a pod ním CI pro Smart kartu (kartu vložíme do přijímače do štěrbiny CA chipem dolů a dopředu). Následují dva porty s F konektory první pro připojení LNB IN a druhý LNB OUT. Následuje jeden RS232C, a dále 1× LAN a pod ním 1× USB PVR. USB port mimo nahrávání využijeme také na upgrade firmware, nebo na prohlížení YouTube či Internetu, apod. kde je zapojená flash nezbytná. Dalším portem je HDMI připojení. Protože na zadním panelu nenajdete SCART, můžete analogový signál získat pouze z portu označeného A/V Out. To již však chce dokoupit kabel s redukcí A/V (čtyřpólový Jack 3,5mm.) na 3× cinch a případně z cinch další redukci na SCART. Předposledním portem je digitální audio výstup SPDIF a posledním je zdířka pro připojení externího síťového napáječe.

HD-BOX FS-7110 HD PVR zadní panel

Dálkové ovládání

Malý, matově černý dálkový ovladač vajíčkového tvaru není již universální jako u přecházejících dražších modelů. Nelze s ním tedy ovládat i jiné přístroje. Disponuje 48 tlačítky, která jsou vzhledem k velikosti ovládače snadno dosažitelná jedním prstem. Přepínání kanálů je velice rychlé, většinou do jedné vteřiny. Na ovládání si však vzhledem k jeho velikosti musíte zvyknout. Popisy a symboly tlačítek jsou velmi dobře čitelné, některá jsou odlišena i barevně. Stisk každého tlačítka je indikován červenou diodou umístěnou nahoře uprostřed, což je dobrá kontrola stavu baterií. Napájí se dvěma kusy typu AAA, které jsou součástí dodávky.

¨HD-BOX FS-7110 HD PVR dálkové ovládání

Externí čidlo dálkového ovládání

Dodávané externí čidlo s dostatečně dlouhým kabelem (200 cm) po zapojení do satelitního přijímače umístíme na nejvhodnější místo pro komunikaci s dálkovým ovládačem. Čidlo můžeme i přilepit, například na rám LCD. Na jeho spodní straně je totiž lepící plocha s emulzí. Funkce čidla je indikována zelenou diodou.

HD-BOX FS-7110 HD PVR čidlo

USB HUB

V dodávce s přijímače najdete také USB HUB. Lze k němu připojit jak HDD či Flash a do druhého portu například USB adaptér apod. Délka propojovacího kabelu je pouze 14cm, ale stačí to i když máte přijímač „schovaný“ za LCD nebo nábytkem.

HD-BOX FS-7110 HD PVR hub

Externí napáječ

Externí síťový napáječ, který zapojíme do zástrčky (90 až 250 V, 50 nebo 60 Hz) je opatřen kabelem o délce cca 180 cm. Jeho výstupní usměrněné napětí je 12 V, 2 A.

HD-BOX FS-7110 HD PVR napaječ

Držák

Dodávaný držák přijímače, který můžete umístit například za LCD nebo plazmu se dodává i s dvěma šrouby. Po přišroubování můžete přijímač zastrčit do dvou výstupků v držáku.

HD-BOX FS-7110 HD PVR lišta

iNET WiFi Bridge

Další možné volitelné příslušenství je iNET WiFi Bridge (frekvence 2,4 GHz). Pokud potřebujete připojit satelitní přijímač k internetové síti, a nemůžete, nebo nechcete instalovat další kabely, můžete použít i klasický USB WiFi stick. iNET WiFi Bridge je vhodný pro připojeni přijímačů s ethernetovým portem RJ45 k WIFI síti, vhodný pro HD Boxy, VU+DUO, Dreambox, SatElita , Showbox Vitamin, iNETBOX, IP kamery aj. Nakonfigurujete jej v PC a připojíte k Vašemu přijímači. Cena cca 800 Kč s DPH.

Klávesnice Rii Ultra mini Keyboard RF2,4GHz

Mezi volitelná příslušenství je možno dokoupit i miniaturní černou klávesnici Rii Ultra mini Keyboard RF 2,4GHz nejnovější konstrukce s touchpadem a kompletními klávesami. Má pogumovaná tlačítka, vyjímatelný lithio-iontovy akumulátor typu NOKIA, který za použití systému auto-sleep vydrží bez dobití více než měsíc. Nabíjení akumulátorových baterií je možné pomocí kabelu mini-usb. Klávesnice pracuje ve Windows i Linux, nepotřebuje žádné další ovladače a může být používána s každým zařízením se standardem HID. 2.4GHz bezdrátová technologie umožňuje ve volném prostoru provozní vzdálenost minimálně do 10 metrů. V klávesnici je zabudované laserové ukazovátko, pro vedení prezentací, touchpad pracuje stejně jako na notebooku, a má výrazné podsvícení tlačítek, což oceníte při práci v noci. Klávesnice pracuje nejen s přijímači HD-BOX, ale také s Dreamboxy, Azboxy, Dramsky, VuDuo, XTrend a dalšími s operačním systémem linux. Ovládání například web browseru je skvělé pomocí této bezdrátové klávesnice Rii Ultra. Na integrovanou virtuální ihned zapomenete. Rozměry klávesnice jsou 151×59×12,5 mm. Cena cca 2200 Kč. K přijímači lze dokoupit i jinou bezdrátovou klávesnici a mnohdy o hodně levnější.

HD-BOX FS-7110 HD PVR klávesnice

Bezdrátový USB adaptér D-Link DWL-G122, Wi-Fi, 802.11g, USB 2.0

Dalším volitelným zařízením satelitního přijímače pro síťové připojení PC k bezdrátové síti je například USB adaptér DWL-G122. Je osazen nejmodernějším křemíkovým čipem se zdokonalenými zabezpečovacími funkcemi pro ochranu bezdrátové komunikace. Síťová karta DWL-G122 poskytuje rychlost až 54 Mb/s při komunikaci s dalším 802.11g zařízením. Vysoká rychlost a použití veřejně přístupného frekvenčního pásma 2,4 GHz plus mobilita a pohodlí spojené s bezdrátovou LAN dělá z této síťové karty ideální řešení pro datově náročné bezdrátové aplikace. Součástí je také konfigurační utilita, která umožní vašemu počítači vyhledat dostupné bezdrátové sítě a vytvořit a uložit informace o připojovacích profilech pro nejčastěji používané sítě. Karta může být snadno nainstalována pro přímé připojení k libovolnému bezdrátovému zařízení v režimu ad-hoc nebo pro připojení přes bezdrátový přístupový bod nebo směrovač v infrastrukturním režimu.

• Automatické přizpůsobení rychlosti
• Zabezpečení pomocí 64/128bitového WEP šifrování a WPA
• Ovladač pro Windows 2000, XP
• Certifikace WiFi a WHQL

Cena cca 300 Kč

HD-BOX FS-7110 HD PVR adaptér

Instalace

Instalace přijímače je usnadněna velice přehledným menu. Menu je identické jako předešlé modely HD-BOX FS-9105 , FS-9200 , FS-9300. Pokud máme propojeny všechny periferie a přijímač přes napáječ připojíme k síti, okamžitě začne blikat dvojitá dioda na předním panelu (cca 35 vteřin zeleně/červeně) a přijímač se po chvíli nabootuje a přepne se do Standby. Zapneme jej dálkovým ovládáním, což je téměř okamžité. V továrním nastavení je přijímač nastaven na rozlišení obrazu 108Oi. Pokud máte přístroj propojen přes A/V OUT, tak rozlišení změníte podržením tlačítka Ztišení (MUTE) po dobu cca 3 sekund. Tím postupně měníte jednotlivé možnosti rozlišení. Pokud máte hlavní televizní přijímač připojený přes HDMI, můžete využít možnosti připojení ještě jednoho televizoru a to přes A/V výstup. Bude tam sice stejný program jako na hlavním televizoru, ale tato možnost tady je. Jediné omezení spočívá v tom, že musíte mít rozlišení obrazu nastaveno na 576i.

HD-BOX FS-7110 HD PVR hlavní menu

Přijímač má z výroby nastaveny kanály ze satelitu Astra 23.5°E. Takže máme ulehčenou práci. Vzhledem k tomu, že přijímač nedisponuje univerzální čtečkou karet a Irdeto karty, nebo ICE karty vám nenačte, máme dvě možnosti jak dekódovat programy s podmíněným přístupem. Buď použijeme modul (například Irdeto Smit, nebo Irdeto Cryproworks od Mascomu ) a kartu vložíme do něj, nebo musíme upgradovat přes USB (některé soubory pro upgrade najdete zde: http://www.sa­pro.cz/ftp/in­dex.php?direc­tory=HD-BOX/HD-BOX%20FS-7110&PHPSESSID=20333e4a­5c665630fbc7d052c3a­e0e9e, nebo upgradujeme online po síti. K tomu máme v menu položku PlugIn, vybereme možnost Server pro upgrade firmwaru, nebo Server pro stáhnutí Pluginů. Po stažení a zapnutí pluginy v menu se stane ze čtečky univerzální a bez problému načte všechny naše karty (Cryptoworks, Ice i Irdeto). Plugin propouští zápisy EMM a aktivace nových přístupových karet je zatím bezproblémová.

Je dobré si nastavit stahování pluginů online. Dostanete se tak k dalšímu rozšíření, například k JPG Vieweru, nebo webradiu, či Web browseru. Abychom mohli Web browser využít, musíme mít po jeho instalaci připojen USB flash. Bude se nám hodit připojit jej pomocí dodávaného USB HUBu.

HD-BOX FS-7110 HD PVR nastavení rozhraní

V menu můžeme nastavit individuální vlastnosti zvuku: normální, zvýšený, nebo snížený pro každý kanál nezávisle na sobě. Tuto funkci každý ocení. Díky tomu lze přepínat kanály bez obav, že probudíte celý dům. Můžeme si nastavit každý kanál zvlášť, buď zvuk až o 30 % nižší intenzity, nebo normální, či o 30 % silněji.

V menu můžeme vytvářet i seznamy oblíbených: Drama, Sport, Zprávy, ale také seznamy oblíbených satelitů např. Astra 19,2 E nebo Hotbird 13 E. Díky tomu nemusíte mít na dálkovém ovladači extra tlačítko nazývané SAT apod.

HD-BOX FS-7110 HD PVR editace kanálů

Na obrázcích je možnost řazení kanálů do oblíbených skupin vlevo a okno seznamu naladěných satelitů.

HD-BOX FS-7110 HD PVR nastavení zvuku

Vlevo je okno možností nastavení zvukového doprovodu a vpravo zobrazení titulků, pokud jsou vysílány.

Teletext

HD-BOX FS-7110 HD PVR teletext

Teletext se zobrazuje v celém okně zobrazovače na popředí programu, je velice rychlý a diakritika ve slovenštině i češtině je bezproblémová. Nezobrazuje pouze akcenty na velkých písmenech. Font písma je výborně čitelný.

EPG – programový průvodce

EPG zapneme stlačením stejně označeného modrého tlačítka. Funguje ve dvou režimech. Prvním je tabulka, ve které jsou názvy kanálu uvedeny v prvním sloupci, zatímco kanály událostí jsou zobrazeny jako obdélníky ve stejné lince na pravé straně. Délka zobrazené informace je úměrná délce vysílání, a popis programu je proto někdy zkracován. V pravém horním rohu je zobrazováno live okno s právě zvoleným programem.

Druhý režim zobrazíme opětovným zmáčknutím tlačítka EPG. Zde uvidíte časovou tabulku pouze zvoleného programu na daný den s podrobnějším popisem zvoleného programu. V pravém horním rohu je opět zobrazováno live okno s tímto programem.

V EPG se můžete pomocí šipek pohybovat. Naprogramujete zde nahrávky, nebo pouze upozornění, abyste o požadovaný program nepřišli (takzvané připomenutí). To se objeví tři minuty před předpokládaným začátkem programu.

HD-BOX FS-7110 HD PVR EPG

PIP a mozaika

Pokud nechcete přijít o program na jiném kanálu, ale na stejném muxu můžete si zobrazit obraz z druhého požadovaného kanálu. Aplikaci zapínáme tlačítkem PIP vlevo dole. Druhý kanál se zobrazuje buď v menším plovoucím okně vpravo nahoře, nebo můžete zobrazit obě okna vedle sebe opětovným zmáčknutím tohoto tlačítka. Vlevo je vždy obraz hlavní. Zmáčknutím tlačítka PIP Zwap můžete obrazy prohazovat, nebo aktivní kanál změnit na jiný pomocí tlačítek CH nahoru/dolů. Tlačítkem PIP S. List zobrazíme seznam použitelných kanálů pro druhý kanál vpravo.

HD-BOX FS-7110 HD PVR mozaika

Modrým tlačítkem s logem čtyř obrazovek zobrazíme Multi-Picture Display. Můžeme volit mezi devíti, nebo dvanácti zobrazenými kanály. Volíme zmáčknutím červeného tlačítka se symbolem knihy. Na obrázku je volba dvanácti zobrazení. Ve středu obrazu je vždy aktivní kanál. Pohyb mezi obrazy volíme tlačítky se šipkami nahoru/dolů/vle­vo/vpravo.

Pluginy

Přijímač je vybaven operačním systémem Linux. To znamená, že je schopen instalace pluginů a doplňků vyvinutých pro tento a podobné přijímače. Ne každý plugin vyvinutý pro Linux bude ale fungovat na všech přijímačích. Na stránkách Internet fórum (adresa na konci recenze) si můžete zjistit jaké pluginy jsou vhodné pro tento přijímač. Je nutno instalovat min. plugin s podporou karet, ten musíte doinstalovat z netu online, nebo ručne z USB. Vyplatí se tedy stáhnout a instalovat oscam či mgcamd. V menu přijímače najdete například Free TV+, umožňující přístup k YouTube, Earth Touch, SVT Play, Metacafe, Fashion TV i YouPorn…. Internet TV+, …… videoservery, podpora WIFI s USB stickem.

Informační lišta

Informační lišta se objeví při přepnutí programu, nebo ji zobrazíte pomocí tlačítka INFO. V ní najdete základní údaje o zvoleném kanále: číslo předvolby, název kanálu, přesný čas a datum, název pořadu, numericky znázorněný čas vysílání pořadu s graficky znázorněným průběhem, dále ikony se symboly vypovídající o přítomnosti teletextu, nebo podmíněného přístupu. Dále o audio stopách, HD/SD vysílání apod. Zjistíte zde také sílu přijímaného signálu s grafickou i numerickou informací v procentech, polohu zvoleného satelitu s jeho názvem, která se střídá s informací o zvoleném kmitočtu a symbolové rychlosti. Po opětovném stisknutí tlačítka INFO se zobrazí další okno s podrobným popisem vysílaného programu. Zde mimo této těchto údajů v jeho dolní části rotují další informace o poskytovateli a další podrobnější informace o rozlišení, poměru stran obrazu, audio normě apod.

HD-BOX FS-7110 HD PVR informační lišta

PVR

Přijímač je jednotunerový, proto můžete nahrávat pouze z jednoho muxu ale až tři programy najednou. Všechny mohou být kódované. Ukládají se na disk formátovaným na souborový systém FFAT32, NTFS, nebo Journaled (JFS) v rozkódovaném stavu. Soubory jsou ve formátu *.ts. Tyto soubory přehraje většina playerů v PC. Přehrával je bez problémů i televizor Samsung. Současně s nahráváním můžete jiné programy z tohoto muxu sledovat. Pokud zapnete PIP tak mohou být i dva! Přijímač disponuje také funkci Timeshift. Při programování nahrávek můžete uložit až devět událostí a zvolit si dřívější zapnutí, nebo i prodloužení nad stanovený čas z důvodů reklam apod.

Na nahrávky musíte mít ale dostatečně rychlý USB disk, jinak se nahrávky mohou zadrhávat, nebo se vůbec nenahrají, což jsem si s jedním starším diskem vyzkoušel. Zajímavostí je, že spustí nahrávku i na flash s kapacitou už od 1GB, což u většiny přijímačů nejde! Prostřednictvím samby připojíte i síťový disk a přehráváte podporované formáty včetně titulků uložených zvlášť.

HD-BOX FS-7110 HD PVR nahrávání

A nakonec…

Umí dobře česky - pečeť

HDBOX FS-7110 HD PVR je zajímavý cenou i svými vlastnostmi. Jednoduchá obsluha, české, slovenské a multijazyčné OSD, EPG, TXT. Má 10 tisíc programovatelných míst, což ani nevyužijete, slušnou podporu multimédií, po upgrade je zatím zaručena i víceméně bezproblémová spolupráce se všemi kartami našich poskytovatelů. Při přepínání kanálů s podmíněným přístupem ani při použití CAM modulu se na obrazovce nevyskytují žádná otravná hlášení. Vyzdvihuji variabilnost dalšího rozšíření funkcí při použití plugin. Přijímač zpracovává velice dobře obrazovou složku nejen u HD, ale i u SD programů! Přijímač nemá problémy při současném použití USB HDD a WiFi sticku přes dodávaný HUB. Vyzdvihl bych i bezproblémovou instalaci a rozsáhlé menu včetně podpory oficiální i neoficiální. Nahrávky ze satelitního přijímače lze přehrávat i mimo přijímač různými Playery, nebo editovat, například v DVR-Studio HD 1/2 od firmy Haenlein-Software: https://www.ha­enlein-software.com/. Další oblíbené funkce přijímače pro pro správu služeb – oblíbené, zámek, přesun, přeskočení a výmaz. Třídění služeb podle abecedy, transpondéru nebo kódování. Přijímač má velice malou spotřebu a můžeme ji ještě snížit, pokud jej delší dobu nepoužíváte, zapnutím funkce Power Saving. Z tohoto „spánku“ však trvá poněkud déle jeho oživení do plného provozu cca půl minuty). Dobrá zpráva je také to, že se přijímač při provozu zahřívá velice málo. Přijímač splňuje i podmínky k udělení známky „Umí dobře česky“.

Přivítal bych místo dodávaného HUBu ještě jeden port USB přímo v přijímači, nejraději na předním panelu, nebo port eSATA a dále větší podporu přehrávání dalších videosouborů. Přijímač by si zasloužil i mírně větší dálkové ovládání, pro lepší ovládání v noci.

Na úplný konec uvádím ještě informaci o různých modifikacích tohoto přijímače. Ve východní Evropě se tento přijímač prodává také pod obchodní značkou Openbox S4 HD PVR, například zde: http://yoursat­.tv/index.php/o­penbox-products/openbox-s4-hd-pvr, nebo: http://www.moct-online.de/Open­box%20S43.pdf

Další značka, pod kterou se přijímač objevil, spíše ale v západní Evropě, je ICECRYPT S3500HDCCI, například zde: http://www.ma­plin.co.uk/ice­crypt-s3500hdcci-hd-satellite-receiver-with-hdmi-and-usb-pvr-function-591349

Pozor! Tyto přijímače však neoplývají tak dobrou podporou jako u našeho dovozce a mají i mírně modifikován firmware, takže by operační systém neměl jít do HD Boxu nainstalovat.

Poklepáním myší na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

HD-BOX FS-7110 HD PVR krabice

Balení obsahuje

• přijímač HD-BOX FS-7110 HD PVR

• dálkové ovládání

• 2× AAA baterie

• HDMI kabel cca.1m

• 1× držák přijímače z umělé hmoty

• USB HUB

• externí čidlo dálkového ovládání

• externí napáječ

• černobílý český manuál

Veškerou grafiku autora zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze s jeho svolením. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze. V případě porušení tohoto požadavku se vystavujete krokům, které náležejí serveru DigiZone.cz jako jejímu vlastníkovi.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://tvdigi­talne.cz/hd-box-fs-9105-pvr.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2690Kč. včetně DPH
Foto a screenshoty autor + 2× firemní foto
Web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/hd-box-fs-7110.html
Další informace k tomuto přijímači bude možno nalézt např. na tomto satelitním fóru: http://www.fo­rum.satdigital­ne.cz/viewforum­.php?f=314

http://www.sa­pro.cz/ftp/in­dex.php?direc­tory=HD-BOX/HD-BOX%20FS-7110&PHPSESSID=20333e4a­5c665630fbc7d052c3a­e0e9e

Zde jsou uvedeny adresy recenzí HD Boxů, které byly uveřejněny na tomto webu s weby prodejce, které předcházely dnešní recenzované odlehčené verzi

Web přijímače HD BOX FS 9100 PVR: http://www.tvdi­gitalne.cz/hd-box-fs-9100-pvr.html

Recenze přijímače HD BOX FS 9105: /clanky/hd-box-fs-9105-pvr-multimedialni-satelitni-pvr/

Web přijímače HD BOX FS 9105: http://tvdigi­talne.cz/hd-box-fs-9105-pvr.html

Recenze přijímače HD BOX FS 9200 PVR: /clanky/hd-box-9200-pvr-dvoutuner-linuxovy-sat-prijimac/

Web přijímače HD BOX FS 9200 PVR: http://tvdigi­talne.cz/hd-box-9200-pvr-twin-tuner.html

Recenze přijímače HD BOX FS 9300 PVR: /clanky/hd-box-sf-9300-pvr-nadstandardni/

cif 24 - early cena - média

Web přijímače HD BOX FS 9300 PVR: http://tvdigi­talne.cz/hd-box-fs-9300-pvr-bez-hdd.html

Technická data podle originální specifikace najdete v tomto dokumentu.

Uvažujete o koupi HD linuxového satelitního přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).