Hlavní navigace

HD-BOX FS-9105 PVR: multimediální satelitní PVR přijímač

4. 5. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 322915
HD-Box FS-9105 PVR je linuxovým pokračovatelem modelové řady malých satelitních boxů (260 x 180 x 50 mm.) korejského výrobce Fortis. Jeho již klasické černé provedení je oproti dřívějším oblíbeným modelům přijímačů této značky designově modernizováno. Starší osvědčené modely této řady (HDBOX FS-9100, FS-9200, FS-9300) najdeme dodnes v nabídkách prodejců na českém trhu. Novému přijímači přibyly i některé nové multimediální funkce: Youtube, Web prohlížeč (nutno však použít USB Flash s nahranou pluginou). Podporuje WiFi s USB stickem (flash).

Přijímač je založen na osvědčeném procesoru STI 7110 a částečně softwarově přizpůsoben českému uživateli. Do paměti uložíte až 10.000 progra­movatelných pozic pro rozhlasové a televizní kanály. Přijímač podporuje i pluginy, které jednoduše instalujeme přes USB port z flashe a rozšiřují tak jeho možnosti. Inu přijímače nám zlevňují a současně přibývají funkce, což je dobře. Přijímač má vzhledem k operačnímu systému Linux výbornou oficiální i neoficiální podporu.

HD-BOX-FS-9105 přední panel zavřený

Přední panel

Na předním panelu netypicky zcela vlevo upoutá světle zelený čtyřmístný numerický LED displej zobrazující při provozu číslo předvolby kanálu a nebo zkratky základních funkcí menu. Ve Standby zobrazuje přesný čas. Vpravo od něj se nachází i senzor dálkového ovládání. Uprostřed panelu se v chromované liště skrývají 3 základní ovládací tlačítka, kterými můžeme ovládat některé funkce přijímače (zapnutí, kanál +/- ), což můžeme využít při instalaci, nebo při vybití baterií v dálkovém ovládání.

HD-BOX-FS-9105 dvířka sloty

Vpravo pod odklopným víčkem objevíme jednu čtečku přístupových karet Conax (karta se vkládá chipem dolů a dopředu) a dva CI porty pro vkládání přístupových CAM modulů. Je zde i jeden port USB 2.0 umožňují také nahrávání/přeh­rávání záznamů pořízených přijímačem, nebo přehrávání mkv, divx, xvid, vob, avi, mp4, audio záznamů MP3 a prohlížení JPEG obrázků.

HD-BOX-FS-9105 zadní panel

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva F porty, vrchní LNB IN pro vstup z LNB a spodní LNB OUT výstup pro případné propojení k dalšímu tuneru jiného satelitního přijímače. Následují tři RCA analogové porty pro výstup kompozitního videosignálu a audiosignálů L/P. Je zde také digitální audio výstup SPIDF. Pokračujeme dále na sériový port RS232 pro upgrade software a přenos dat. Pod ním se nachází analogový výstup SCART. Pro připojení ethernetového kabelu je zde RJ-45 a pod ním port USB 2,0/500 mA max. Posledním audio a video portem je digitální výstup HDMI pro propojení satelitního přijímače se zobrazovači (576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p). Zcela vpravo je síťová zásuvka pro flexi kabel napájení přijímače a nad ní kolébkový síťový vypínač. Napájení přijímače je 90 až 250V, 50/60Hz. Spotřeba přijímače je ve StandBy menší než 1W, 14W běžně, 30W při maximálním plném provozu.

HD-BOX-FS-9105 dálkový ovladač

Dálkové ovládání

Univerzální dálkový ovladač je znám z předchozích modelů této řady přijímačů. Je o něco delší a užší, než je obvyklé u jiných značek. Můžeme jej naprogramovat i na různá zařízení v domácí sestavě (TV/VCR/DVD). Přepínání těchto funkcí je řešeno třemi tlačítky v horní části dálkového ovladače. Návod na jejich programování je popsán v manuálu. Tlačítka jsou velmi dobře popsána nebo barevně odlišena a mají lehký protitlak. Při ovládání tlačítek ale nelze na všechny palcem snadno dosáhnout. Je třeba trochu ručkovat. Stisk každého tlačítka je indikován červeně podsvíceným tlačítkem STB, což je i dobrá kontrola stavu baterií. Přepínání mezi volnými i kódovanými kanály je u tohoto přijímače velice rychlé. Napájí se dvěma AAA bateriemi.

Instalace

Po připojení do sítě a zapnutí vypínače na zadním panelu se přijímač již rovnou nabootuje a na obrazovce se zobrazí kanál ČT 24 na předvolbě číslo 1. Přijímač je totiž z výroby předladěn na satelit Astra 23,5 V a jsou uloženy kanály českých poskytovatelů (celkem 82 pozic). To značně usnadňuje instalaci. Nemusíme nastavovat ani jazyk menu, protože český jazyk je nastaven jako výchozí. Na uživateli je, zda mu tyto předladěné kanály stačí. Pokud ne, je možno další zvolené muxy doinstalovat a naladit. Přijímač podporuje i hledání naslepo pro SD i HD kanály a můžeme prohledat i více satelitů najednou. Menu je identické jako v předešlých modelech, pouze je doplněno o další nové funkce přijímače. Pro českého diváka je uzpůsoben i Seznam kanálů. V Setting editoru můžeme ve svém PC editovat programy a instalovat je upravené do přijímače.

HD-BOX-FS-9105 vyhledávání

Na obrázku vidíte výsledek proskenování satelitu Astra 23,5° V. Další kmitočty nových zprovozněných muxů vložíme ručně, nebo použijeme upravený Setting.

Pozor při prvním zapojení přijímače! Při vyšším rozlišení než 576i, které je nastaveno z výroby, nebude totiž na analogových výstupech žádný signál (SCART). Ten bude pouze na výstupním portu HDMI. Proto je třeba případně nejdříve přepnout toto rozlišení, pokud používáte ještě historický zobrazovač.

Čtečka karet přijímače podporuje Conax. Pokud chcete, aby se změnila na univerzální a používat například karty Cryptoworks nebo ICE, musíme instalovat k tomu určené pluginy MCAS, OSCAM. Instalujeme je nahráním pluginu na klíčenku a v menu potvrdíme instalaci. Čtečka karet pak bez problému detekuje tyto karty. Karty Irdeto však čtečka ani po této instalaci pluginu samozřejmě nepřečte a musíme k dekódování použít moduly, buď Skylinkem licencovaný Neotion, Mascom, nebo Irdeto.

HD-BOX-FS-9105 správce

Třídění služeb podle abecedy, transpondéru nebo kódování

HD-BOX-FS-9105 seznam kanálů s EPG

Výběr programu umožní okno, které zobrazíme zmáčknutím tlačítka s trojúhelníkem nahoru/dolů. Těmito tlačítky se také poté v menu pohybujeme a volíme program zmáčknutím tlačítka OK. Pokud je vysíláno EPG, je vpravo od stanice zobrazován současný běžící program.

PVR

Přijímač podporuje PVR (Personal Video Recorder). Zvládne nahrávat ze stejného transpondéru tři SD programy najednou nebo jeden HD a možné sledování dvou dalších (PIP).

HD-BOX-FS-9105 nahrávání

Vlevo nahrávání tří programů současně s info na obrazovce, vpravo menu záznamů. Najetím na požadovaný záznam se rozjede v malém okně vpravo nahoře jeho náhled.

Do nahrávky je nutno také započítat spuštěný Timeshift, což se počítá také jako jedna nahrávka. Tento extrém však budete asi používat jen zřídka. Nahrávky se ukládají na disk ve formátu TS. Přijímač přehrává ze zvolené pozice USB 1 nebo 2, nebo z disku síťového. Podporuje disky NFTS, FAT32, nebo zabezpečený formát JOURNALED.

HD-BOX-FS-9105 nahrávky

Nahrávky spouštíme a nebo programujeme ručně, včetně Timeshift, nebo pomocí EPG pokud je vysílán. V menu si můžeme nastavit dřívější spuštění nahrávky, nebo naopak delší záznam, pokud počítáme s tím, že se program může prodloužit. Informaci o nahrávání nám umožní okno na obrazovce. Který USB disk je připojen, je možné ve správci zařízení nastavit. Disk můžeme také naformátovat přijímačem.

HD-BOX-FS-9105 test rychlosti

V menu najdeme také systém kontroly disku. Ten změří jeho rychlost zápisu a tím i schopnost vícenásobného optimálního nahrávání.

EPG – Programový průvodce

Rozšířené EPG podporující nahrávání událostí si můžeme spustit v režimu zobrazení jedné až čtyř hodin. Pokud nastavíte v menu více jak 2 hodiny jsou názvy programů velice zkráceny. Protože se můžete posouvat v čase dopředu na další hodiny, toto nastavení je optimální. EPG můžeme změnit také na časovou tabulku pouze jednoho programu s celodenním programem (na obrázku vpravo). Zobrazení zapneme tlačítkem EPG. Jeho opětovným stiskem zobrazení měníme.

HD-BOX-FS-9105 EPG

PIP – Obraz v obraze

HD-BOX-FS-9105 PIP

PIP (Picture in Picture ) je zobrazován ve formě mozaiky 12ti programů se zvětšeným zvoleným kanálem uprostřed. Vždy jsou zobrazovány FTA, kódované programy pouze tehdy, pokud máme vloženu příslušnou přístupovou kartu. V opačném případě zůstane příslušné okno prázdné. Najetím šipkami na požadovaný kanál jej zobrazíte v hlavním okně, zmáčknutím tlačítka OK jej zvětšíte na celou obrazovku. Můžeme také zvolit další variantu a to druhý live obraz ze stejného muxu v malém okně. Nepřijdeme tak o začátek programu, který si zvolíte. Oba obrazy se také dají přepnout opětovným zmáčknutím téhož tlačítka do formátu vedle sebe. Obraz vpravo je samozřejmě bez zvuku.

HD-BOX-FS-9105 info banner

Informační okno na obrazovce zobrazíme tlačítkem INFO. Jeho opětovným zmáčknutím se dostaneme do podrobného popisu vysílaného programu.

Teletext a titulky

Teletext se zobrazuje s českou diakritikou bezchybně. Má větší font písma a je tedy dobře čitelný. Načítá se do paměti přijímače a je proto okamžitě k dispozici. Titulky přijímač zobrazuje korektně s českou diakritikou.

Upgrade software

Firmware aktualizujeme nejsnáze tak, že na klíčenku uložíme nový soubor s koncovkou *.ird, který nalezneme na internetu (webová adresa je na konci této recenze). Přijímač jej najde a v nabídnutém okně potvrdíme podle pokynů aktualizaci. Najdete tam i několik zajímavých plugin, které podobným způsobem instalujeme do přijímače.

HD-BOX-FS-9105 aktualizace

Do přijímače jsem během testu instaloval poslední dostupný firmware: FAC.HD BOX.FS9105HDPVR­.v1.08.99.2011A­pr15.ird. V této verzi je již opravena čeština, která byla v předchozích verzích ne zcela v pořádku. Upgrade SW a databáze dalších služeb je možno aktualizovat mimo USB také přes RS-232C porty.

HD-BOX-FS-9105 internet Google

Pro sledování Internetu (WEB browser) je třeba nahrát plugin, například tuto aktuální verzi: WebZeal-20110322.mnt. Po nainstalování a aktivaci služby již můžete brouzdat po webu. Pro použití prohlížeče musíte mít připojen USB disk. Přes dálkové ovládání je zadávání adres zdlouhavé, ale můžete použít i universální USB klávesnici. První stránka, která se Vám po instalaci otevře je GOOGLE. Adresy oblíbených stran lze ukládat do paměti. Návod na instalaci pluginy najdete zde: http://tvdigi­talne.cz/files/1153/In­stalace_plugi­nu_HD-BOX_FS-9105.zip

HD-BOX-FS-9105 stránky DigiZone.cz

Takto vypadá náš web zobrazený přijímačem. Dole v liště je nápověda pro obsluhu webu.

Podpora Youtube

HD-BOX-FS-9105 flash YouTube

USB port na předním panelu využijeme pravděpodobně na upgrade firmware, nebo na prohlížení YouTube či Internetu, apod. kde je zapojená flash nezbytná. Zadní USB port využijeme k připojení HDD. Přijímač umožňuje síťové nahrávání přes WiFi USB stick. Podporovány jsou RT2570, RT73 (zabezpečení WEP, WPA).

HD-BOX-FS-9105 YouTube

Při přehrávání videí z You Tube musíte mít v USB portu zapojenu klíčenku. Funkce YouTube a WEB browser jsou dostupné po připojení USB disku s příslušným pluginem. Videa vyhledáváme zadáním adresy ručně (obrázek 3), nebo z nabídky POLOHA kde zvolíme stát (obrázek 1), nebo z předinstalované a automaticky načtené nabídky (obrázek 2) atd.

Spolupráce s kartami a moduly

Přijímač z výroby podporuje kódování Conax. Po instalaci pluginu Mcas se změní na univerzální a umožní vložit do čteček karet bez problémů karty Cryptoworks i ICE. Karty Irdeto však čtečky odmítnou. Musíte použít některý z modulů prodávaných na našem trhu (Smit, Irdeto Mascom, nebo modul certifikovaný Skylinkem Neotion). Karty ani moduly se navzájem neovlivňují.

Závěr

Přijímač pracuje bezchybně, překvapí výborná kvalita upscalingu SD programů. Přepínání programů i u HD, nebo kódovaných je velice rychlé. Umožňuje řízení více LNB pomocí DiSEqC verze 1.0, 1.1, 1.2 a USALS, disponuje nástroji pro správu služeb – Oblíbené / zámek / přesun / přeskočení a výmaz, umožňuje řadit Skupiny oblíbených služeb, má Rodičovský zámek / Zámek systému / Zámek instalace. Teplota vrchního chassis přijímače je překvapivě nízká.

Umí dobře česky - pečeť

Umí dobře česky

Logo „Umí dobře česky“ je tomuto přijímači možno udělit. Nový software je již v OSD, EPG i teletextu plně český a bez chyb. K přijímači je také dodáván český manuál. Ostatní podmínky udělení loga jsou také splněny.

Poklepáním myší na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Recenze přijímače HD-BOX 9200 PVR na DigiZone: /clanky/hd-box-9200-pvr-dvoutuner-linuxovy-sat-prijimac/
Recenze přijímače HD-BOX SF 9300 PVR na DigiZone: /clanky/hd-box-sf-9300-pvr-nadstandardni/

HD-BOX-FS-9105 krabice

Balení obsahuje

• přijímač HD-Box FS-9105 PVR
• universální dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• HDMI kabel 1,5m
• černobílý český manuál s názornými ilustracemi
• síťový kabel

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://tvdigi­talne.cz/hd-box-fs-9105-pvr.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3 890Kč včetně DPH
Všechny fota a screenshoty: autor
Další informace k tomuto přijímači bude možno nalézt např. na tomto satelitním fóru:
http://www.fo­rum.satdigital­ne.cz/viewforum­.php?f=165&sid=482b4a943­c6cbb3d5a0d8a­e4fab23618

Nový firmware a další software pro přijímač HD-BOX FS-9105 PVR si můžete stáhnout na těchto adresách:
http://www.sa­pro.cz/ftp/in­dex.php?&direc­tion=0&order=nom&di­rectory=HD-BOX/HD-BOX FS-9105 HD
http://slovsof­t.eu/pc/downlo­ads/software/in­dex.php?dir=HD-BOX%2FHD-BOX+FS-9105+HD%2F

Jakým způsobem přijímáte programy s podmíněným přístupem?

  • CS Link
    14 %
  • Skylink
    61 %
  • T-Mobile televize
    1 %
  • Digi TV
    3 %
  • UPC Direct
    5 %
  • Kombinuji více služeb
    7 %
  • Sleduji zahraniční placenou TV
    1 %
  • Kombinuji tuzemské i zahraniční placené služby
    2 %
  • Nevím
    0 %
  • Nijak
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).