Hlavní navigace

Headlines: Na titulní straně

15. 4. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Koncem března se na českém Internetu objevil magazín Headlines nabízející elektronickou podobu zpráv z tištěných médií a televizních stanic. Podívejme se tedy na to, co tento web svým návštěvníkům nabízí a v čem se odlišuje od podobných služeb, jakými jsou kupříkladu Webspy či Právě dnes.

Bylo snad jen otázkou času, kdy společnost Newton Information Technology, zabývající se již několik let budováním elektronického archivu novin a časopisů, vytvoří web, který bude výkladní skříní její tvorby. Na serveru Headlines tak najdete články z celoplošných deníků (Mladá fronta DNES, Právo, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Blesk, Super, Haló noviny, Sport), týdeníků (Ekonom, Euro, Týden, Profit, Reflex, Respekt) a přepisy vybraných televizních pořadů (ČT1, ČT2, TV Nova, Prima TV). Tyto články jsou rozděleny do několika desítek témat (Bankovnictví, Investice, Média, Reklama, Internet, Bydlení, Školství, Kultura, Sport apod.), přičemž počet materiálů je v každém tématu omezen na deset. Navíc jsou zde plné přepisy prvních tří zpráv z hlavních večerních zpravodajských relací výše zmíněných televizních stanic a články z titulních stran všech celoplošných deníků vycházející v aktuální den.

605

Úvodní stránku si můžete personalizovat vybráním témat, ze kterých chcete zobrazit zprávy po vstupu na web, v případě potřeby lze výběr zpráv omezit zadaným klíčovým slovem a ovlivnit lze i pořadí médií, z nichž budou zprávy předkládány. Server dále nabízí zaslání titulků zpráv včetně anotace do vaší emailové schránky a provozujete-li vlastní web kupříkladu s výsledky oblastního fotbalového přeboru, můžete si vyzdobit stránky výpisem aktuálních zpráv třeba právě ze světa fotbalu.

Všechny výše uvedené služby jsou k mání zdarma, ale samozřejmě s jistými omezeními. Po kliknutí na titulek článku (zprávy) budete přesměrováni na web vydavatele, plné znění zpráv je k dispozici až od deváté hodiny ranní, maximální počet témat, ze kterých k vám titulky zpráv doputují emailem, či jež si budete moci umístit na svůj web, není větší než tři a navíc se nedostanete k materiálům starším jednoho týdne (naštěstí je známou pravdou, že nic není staršího než včerejší noviny). Pokud vám ale nebude líto zaplatit bez jedné koruny tři stovky měsíčně (bez DPH), nebudete muset pro přečtení článku opustit server, zprávy budete mít k dispozici již v sedm hodin ráno a vaše poštovní schránka bude bohatší o email s titulky a anotacemi zpráv až z devíti témat. Za vaše peníze se vám dostane samozřejmě i přístupu k článkům bez časového omezení.

V souvislosti se serverem Headlines se nabízí srovnání s některými podobnými službami, které již na Internetu stačily zdomácnět. Služba Webspy několikrát za den prochází české zpravodajské servery a objeví-li nový materiál, který ještě nemá ve své databázi, nabídne jeho nadpis a anotaci. Odkazy na jednotlivé články jsou rozděleny do několika kategorií (Automobily, Cestování, Hry, Počítače a Internet, Zábava apod.), přičemž u některých témat hned vidíte linky na několik aktuálních článků přímo na titulní stránce. I na tomto serveru lze hlavní stránku personalizovat výběrem vlastních témat. V databázi je v současnosti přes 175 tisíc odkazů – vyhledávat v nich lze dle klíčového slova nebo podle času jejich přidání na server. Pro milovníky statistik je zde k dostání seznam všech odkazovaných zdrojů (zhruba 120 serverů), přičemž u každého z nich je uvedeno datum, kdy byl zdroj zařazen do databáze a především je zajímavý údaj informující o počtu kliků na články z daného serveru.

606

Monitoring internetových médií nabízí i služba Právě dnes. Také odtud roboti neúnavně vyrážejí do internetových vod kde zjišťují, co se na zpravodajských serverech šustne a odkazy na nalezené materiály jsou zde pak též řazeny do jednotlivých kategorií (Z domova, Ze světa, Ekonomika, Sport apod.). U většiny článků je zjištěn abstrakt, který však není uveden přímo pod titulkem, ale zobrazí se až po najetí kurzorem na nadpis, čímž dochází k úspoře místa při zobrazení linků. Jednotlivé odkazy také nejsou v kategoriích poskládány pouze v časovém sledu, v jakém byly robotem přidány (jako u Webspy), ale jsou zařazeny přímo pod názvem zpravodajského serveru, na nějž odkazují. Krom toho nabízí služba Právě dnes, podobně jako Headlines, zasílání vybraných zpráv emailem či možnost vytvoření zpravodajského balíčku pro váš vlastní web. I zde je v tomto případě rozsah nabídky odstupňován a případně zpoplatněn.

cif 24 - early cena - média

607

Z uvedených skutečností je zřejmé, že si každá ze tří služeb našla svoji skulinku na internetovém trhu. Nejpodstatněji se odlišuje server Headlines, který nabízí výhradně obsah z tištěných médií či z televizního vysílání. Naopak zcela pomíjí monitoring internetových médií, který je však zase náplní práce zbývajících dvou služeb. Zatímco služba Webspy zůstává věrna sledování českého Internetu (nepočítaje pár výletů na Slovensko), na webu Právě dnes naleznou své zprávy i jedinci vládnoucí angličtinou. Zdá se, že uspokojen by měl být dnes již každý internetový uživatel toužící mít na jednom místě odkazy na to nejzajímavější ze zpravodajství z mnoha různých oborů. Ale teprve čas ukáže, zda je na tomto poli místo ještě pro další hráče.

Jakou internetovou službu na monitorování zpráv používáte nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako soukromý projektant ve sdružení EnergoPro Projekční kancelář, aktivně se zajímá o webový obsah a stále bloguje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).