Hlavní navigace

Hřebík do rakve Groovesharku? Pirátskou hudbu nahrávali i šéfové

30. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Obrana streamovací služby Grooveshark, že hudbu do jejího katalogu nahrávali jen uživatelé, padla. Firma teď zřejmě bude muset zaplatit mnohamilionové odškodné.

Grooveshark, služba, která prošlapala cestu dnes populárnímu hudebnímu streamingu, po letech soudních sporů s hudebními vydavateli prohrála důležitou bitvu. Ta jí ve výsledku může definitivně zlomit vaz.

Grooveshark je hudební služba přehrávající muziku, kterou do jejího katalogu nahrají sami uživatelé – funguje tedy vlastně velmi podobně jako v oblasti videa YouTube. Provozovatel, firma Escape Media, dnes platí poplatky autorským svazům a má smlouvy s některými vydavateli, zdá se ale, že jej dohnala divoká minulost.

Newyorský soud v pondělí rozhodl, že firma od začátku porušovala autorská práva vydavatelů a že to navíc dělala úmyslně. Její obrana, založená na americkém zákoně Digital Millennium Copyright Act (DMCA), tak padá. DMCA chrání weby, které hostují uživatelský obsah, pokud reagují na žádosti držitelů práv o stažení pirátského obsahu.

Grooveshark ale podle soudu dělal pravý opak. Když služba po svém startu v roce 2006 potřebovala co nejrychleji naplnit katalog hudbou, přikázalo vedení zaměstnancům, aby do něj nahráli co nejvíce hudby, kterou mají ve svých soukromých počítačích. Server TorrentFreak zveřejnil úryvek z e-mailu jednoho ze zakladatelů služby: 

Download as many MP3’s as possible, and add them to the folders you’re sharing on Grooveshark. Some of us are setting up special “seed points” to house tens or even hundreds of thousands of files, but we can’t do this alone… There is no reason why ANYONE in the company should not be able to do this, and I expect everyone to have this done by Monday… IF I DON’T HAVE AN EMAIL FROM YOU IN MY INBOX BY MONDAY, YOU’RE ON MY OFFICIAL SHIT LIST.

Do nahrávání se podle soudu aktivně zapojili i šéfové Groovesharku. Samuel TarantinoJoshua Greenberg podle verdiktu uploadovali 5977 autorsky chráněných skladeb. Seznamy souborů, které oba na internet nahráli, ale firma podle soudu zničila.

Když vydavatelé začali posílat žádosti o stažení pirátského obsahu podle DMCA, Grooveshark naoko vyhověl a požadované písničky smazal. Zaměstnanci firmy je ale podle soudu vzápětí znovu nahráli do katalogu.

Dalším krokem po soudním verdiktu bude určení výše škody. A to nevypadá pro Grooveshark dobře – podle soudu totiž autorská práva porušovalo každé přehrání pirátsky získaných skladeb – podle záznamů firmy se tak stalo nejméně v 36 milionech případů. 

cif 24 - early cena - média

Případné zaplacení obřího odškodného by mohlo službě, která čelí ještě několika dalším žalobám vydavatelů, definitivně zlomit vaz.

Zdroj: New York Times, TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).