Hlavní navigace

Hry pro MS-DOS na Internet Archive, Amazon přešel z Oraclu na AWS, Google Pixel 4

18. 10. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Sophos koupen za miliardy. Další hardware od Googlu. Jak se vyvíjí PornHub. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Internet Archive do sbírky přidal 2500 starých her pro MS-DOS. V prohlížeči si už tak lze zahrát třeba Prehistorika, Prince of Persia, Golden Axe, Jazz Jackrabbit, Dooma a řadu dalších.

Google představil telefony Pixel 4 a Pixel 4 XL. Oba mají OLED displej s frekvencí 90 Hz (5,7 a 6,3"), Qualcomm Snapdragon 855, 6 GB RAM a 64 až 128GB úložiště. Baterie jsou k dispozici 2800, respektive 3700 mAh, bezdrátové nabíjení, IP68 a čistý Android 10. Nové Pixely nemají výřez a horní část ukrývá senzory. Například nový Motion Sensor pro ovládání telefonu gesty. Cena Pixelu 4 startuje od 799 dolarech, u modelu XL pak na 899 dolarech. Prodeje začnou 22. října, v Česku ovšem nikoliv.

Druhou novinkou je Google Pixelbook Go. Tento notebook váží 907 gramů, tloušťka těla je 13 milimetrů a baterie má mít výdrž až 12 hodin. Displej má rozměry 13,3" a Full HD, případně 4K rozlišení. Vybrat si lze z více hardwarových variant – od Intel Core m3, 8 GB RAM a 64GB SSD (649 dolarů) až po Intel Core i7, 16 GB RAM a 256GB SSD (1399 dolarů). Stroje běží na systému Chrome OS.

Google taktéž ukázal novou verzi bezdrátových sluchátek Google Pixel Buds s výdrží až pěti hodin hraní a cenovkou 179 dolarů. Představen byl rovněž chytrý reproduktor Nest Mini a router Nest Wifi.

Microsoft 16. prosince vypne obchod s aplikacemi pro Windows Mobile 8.1. Vývojáři už od léta své aplikace nemohou aktualizovat, od loňského roku ani přidávat. Operační systém je také bez podpory. U podporovaných zařízení lze udělat upgrade na Windows Mobile 10, zde ovšem letos rovněž skončí podpora.

Amazon dokončil migraci databází pohánějících jeho koncový byznys z Oraclu na AWS. Přesunuto bylo 75 PB dat ze 7500 databází Oracle do více databázových služeb v cloudu Amazonu. Firma tvrdí, že zredukovala náklady o více než 60 procent a odezvy o 40 procent.

Jaké to je a jak se vyvíjí web pro PornHub? DWB nabízí zajímavý rozhovor s jedním takovým vývojářem.

Investiční skupina Thoma Bravo za 3,9 miliardy dolarů kupuje kyberbezpečnostní firmu Sophos. Thoma Bravo je velmi aktivní nakupující v IT oblasti. Nedávno získal například Barracuda Networks a minoritní podíl v McAfee. Spekuluje se o tom, že tito investoři pohltí McAfee celé, ovšem není jasné, jak do toho promluví odkup Sophosu. Thoma Bravo nový přírůstek stáhne z burzy a jde o jednu z největších britských transakcí tohoto druhu v poslední době. Na oznámení obchodu pozitivně zareagovaly i akcie Avastu, který je kotován na londýnské burze.

Šéf SAPu Bill McDermott oznámil rezignaci. Nahradí ho dva nástupci: Jennifer Morgan (obchod, cloud) a Christian Klein (produkty, technologie). SAP se v poslední době snaží zejména přejít na cloud a S/4HANA. Situaci více analyzuje ZDNet.

HP Inc. propustí sedm až devět tisíc lidí. Jde o součást další restrukturalizace, která se rozběhne od začátku fiskálního roku 2020. Akce má být dokončená v roce 2022 a firma tradičně mluví o „vytváření hodnot pro akcionáře“, přechodu do digitální éry a podobně.

Microsoft spustil beta test služby xCloud určené pro streamování her. Prozatím je nabízena zdarma a pouze na trzích ve Spojených státech, Jižní Koreji a Velké Británii. Redmond pro účast posílá pozvánky. Fungovat zatím má pět her od Microsoftu a dostupnost je pouze pro Android s ovladačem pro Xbox One.

Německo povolilo nasazení 5G technologií od Huawei ve svých sítích a firma opět navýšila finanční ukazatele. Tento týden také oznámil švýcarský operátor Sunrise, že doma s Huawei otevírá inovační centrum určené pro vývoj 5G aplikací.

Představení nového hardwaru od Googlu mimo jiné ukázalo, že Google v podstatě končí s virtuální realitouVentureBeat zjistil, že nové Pixely nepodporují VR headset Daydream View a že také končí jeho prodeje. Google následně reagoval tím, že VR nenaplnilo očekávání.

Přichází nové verze dvou aplikací od CZ.NICMobilní Datovka 1.9.0 umožňuje především zálohování dat stažených do aplikace a jejich kompletní přenesení včetně nastavení do jiného zařízení. Knot DNS 2.9.0 pak přináší zejména novinky kolem velkých zón.

Tržby firmy Canonical za poslední rok narostly na 99 milionů dolarů. Podnik, který stojí za Ubuntu, je ale stále ve ztrátě. Ta loni klesla na devět z předchozích 23 milionů dolarů.

UX DAy - tip 2

Intel od firmy Pivot Technology kupuje sekci Smart Edge. Jde o platformu pro edge computing, která dokáže spolupracovat s Xeony a do budoucna také s Intel FPGA či Intel Optane.

Microsoft spouští ostrou verzi služby Desktop Analytics. Ta byla dříve známá jako Windows Analytics a umožňuje správcům získávat informace o aplikacích či ovladačích a řešit tak kompatibilitu. Microsoft rovněž vydal další dva open source projekty. Dapr a Open Application Model (OAM) se točí kolem Kubernetes a microservices.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).