Hlavní navigace

Zemřel šéf Oraclu, švédská policie může instalovat spyware, Apple Pay překonal Starbucks

25. 10. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Fortnite vytvořil rekord v síti Akamai. Německý kolos nefunguje kvůli ransomwaru. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Ve věku 62 let zemřel výkonný ředitel společnosti Oracle Mark Hurd. Nedlouho předtím si vzal zdravotní volno. Hurd do Oraclu přišel v roce 2014, kdy ho najal zakladatel firmy Larry Ellison. Hurd do té doby působil jako šéf Hewlett-Packard, kde se mu podařilo zvýšit hodnotu akcií, ovšem je kritizován za to, že výrazně škrtal ve výzkumu a vývoji, což podnik negativně ovlivnilo do budoucna (byl také nařčen ze sexuálního obtěžování). Za Hurda vyrostly i akcie Oraclu, ten ovšem i přes řadu akvizic (NetSuite a další) nedokázal plně zachytit nástup cloudového byznysu.

Apple Pay se stal nejvyužívanější službou mezi mobilními platbami ve Spojených státech a překonal tak dosavadního lídra Starbucks, spočítal eMarketer. Apple registruje 30,3 milionu uživatelů, Starbucks 25,2 milionu, Google Pay je na 12,1 milionu a Samsung Pay na 10,8 milionu. Apple těží z toho, že se po Státech rozšiřují NFC terminály, jejichž nasazování je hnané zase zájmem o Apple Pay.

Nedávné vydání updatu Chapter 2 pro Fortnite vytvořilo rekord v datovém toku v CDN síti Akamai, která patří mezi největší na světě. Celkový tok se dostal na 106 Tb/s a poprvé překonal stovku, přičemž Fortnite má stát za zhruba polovinou. Akamai běžně dosahuje na 50 Tb/s.

Je zde další ukázka toho, jaké škody může napáchat ransomware. Německý průmyslový kolos Pilz už má týden výpadek, protože byly napadeny všechny jeho servery a počítače. Systémy byly odpojeny od sítě a byl zablokován přístup do korporátního prostředí. Všech 76 světových poboček bylo odstřihnuto a není možné realizovat objednávky a podobně.

Švédská policie získala novou pravomoc, díky které může podezřelým subjektům do telefonů instalovat spyware a nabourávat se tak do šifrované komunikace či zapínat mikrofony a kamery. Má to pomoci v boji se zločinci, kteří používají WhatsApp a další podobné aplikace.

Některé americké telekomunikační společnosti údajně mají zájem licencovat si 5G technologie od Huaweipíše Reuters. Zástupci čínského podniku uvádí, že s potenciálními partnery probíhají debaty v rané fázi. To, že by Huawei bylo ochotné k takovému kroku přistoupit, už dříve naznačil zakladatel firmy Ren Zhengfei. Huawei by to nejspíše umožnilo své technologie prodávat i přes uvalené embargo ze strany USA. Větší otevření se by obecně mohlo pro Huawei znamenat pojistit se do budoucnosti. Naznačují to i zprávy, že dceřinka HiSilicon, která už léta exkluzivně pro Huawei vyvíjí vlastní čipy, je začíná nabízet na trhu dalším hráčům. Aktuálně jde o IoT moduly a 4G modem Balong 711 a mluví se o rozšíření na další součástky, včetně 5G. Zprávu přinesl South China Morning Post.

Kyberbezpečnostní šéf v Huawei John Suffolkrozhovoru pro ZDNet uvedl, že i kdyby čínská vláda skutečně po Huawei chtěla zabudovat nějaký backdoor, nebylo by téměř možné něco takového pořádně technicky udělat. Dodal, že mnohem jednodušší cestou, jak získat k síti přístup, by bylo uplatit nějakého člověka od daného operátora.

Huawei také hlásí nový rekord – k prodejcům se jí letos podařilo dodat už 200 milionů chytrých telefonů. Oproti loňskému roku byla tato meta pokořena o 64 dní dříve.

Šéf Applu Tim Cook se stal předsedou poradního sboru Tsinghua University a nadále tak pokračuje jeho sbližování s Čínou. Poradní sbor má sedmdesát členů včetně Marka Zuckerberga, Elona Muska nebo Jacka Ma. Cook má skrze tuto funkci získat lepší přístup k čínské vládě.

Oracle a Internet Society vydávají zdarma dostupný nástroj IXP FilterCheck. Je určený pro sledování a filtrování nebezpečného trafficu u peeringových uzlů. Aplikace je dostupná skrze MANRS, jehož součástí je nově i NIX.CZ.

Samsung představil nový mobilní čipset Exynos 990. Je vyráběn pomocí 7nm EUV technologie, CPU je poskládáno z jader ARM Cortex-A76 a Cortex-A55 a jako GPU byl zvolen ARM Mali-G77 (architektura Valhall). Čipset má podporu 120Hz mobilních displejů, pamětí LPDDR5 nebo 108Mpx snímače pro fotoaparát. 5G modem Exynos 5123 je rovněž vyroben pomocí 7nm procesu. Obě novinky se začnou masově vyrábět koncem letošního roku.

HTC uvádí na trh blockchainový telefon Exodus 1s. Jde o odlehčenou verzi předchozího modelu Exodus 1 se Snapdragonem 435, 4 GB RAM a Androidem 8.1. To snižuje cenu na 219 eur.

Nvidia se rozhovořila o její EGX Edge Supercomputing Platform. Ta kombinuje software CUDA-X s certifikovanými servery využívajícími grafické karty. Dostupná je třeba v cloudu Azure. Nvidia se zároveň díky edge computingu a AI přidává do 5G byznysu a oznámila partnerství s Ericssonem, Red Hatem nebo Microsoftem.

Apple zřejmě chystá sluchátka AirPods Pro, která by mohl představit ještě letos. Mají mít funkce pro aktivní potlačení hluku a cenovku někde kolem 260 dolarů. Na trhu by tak měly být dvě verze AirPods.

Bill McDermott před pár dny oznámil, že končí jako šéf SAPu, a nyní nastupuje na stejnou pozici v ServiceNow. Jde o rychle rostoucí cloudový podnik zajišťující management IT služeb a podobně. ServiceNow v posledním kvartálu meziročně navýšilo tržby o 32 procent na 886 milionů dolarů. Co od tohoto angažmá čekat, rozebírá ZDNet.

Microsoft kupuje firmu Mover. Ta umí dělat migraci souborů z různých lokalit (Dropbox, Box, Google Drive a další) do služeb OneDrive a SharePoint od Microsoftu. Redmond toto chce mít součástí nabídky Microsoft 365, tedy balíku Office 365, Windows 10 a Intune. Zákazníkům to má usnadnit přechod od konkurence.

Microsoft také zveřejnil výsledky za první kvartál fiskálního roku 2020. Pokračuje v už nějakou dobu nastaveném trendu, kdy v podstatě všechno roste, nejvíce pak cloud. Tržby si meziročně připsaly 14 procent (33,1 miliardy dolarů) a zisk narostl o 21 procent na 10,7 miliardy dolarů.

Japonské Trend Micro, které provozuje inženýrské kapacity také v Praze, za 70 milionů dolarů kupuje firmu Cloud Conformity. Získává nástroj pro Cloud Security Posture Management (CSPM) a nástroje umožňující sledování chyb v nastavení cloudů.

UX DAy - tip 2

McKinsey vydává studii o inovacích v Evropě. Z ní vyplývá, že starý kontinent sice investuje kapitál do technologií a inovací, ovšem ne vždy do těch, které mohou zaručit skutečný růst – typicky třeba do dat a softwaru. Evropa má zároveň dobré předpoklady. Disponuje 5,7 milionu softwarových vývojářů, zatímco Spojené státy jich mají 4,4 milionu.

Dvě velké investice do populárních startupůGrafana získala 24 milionů dolarů a Databricks dalších 400 milionů dolarů (ohodnocení firmy je 6,2 miliardy dolarů).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).