Hlavní navigace

Huawei nesmí odebírat od firem z USA, další průšvih Intelu, první ohebný notebook

17. 5. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ohebné PC Lenovo
Apple Watch v ČR umí EKG. Huawei vydává vlastní databázi. Rusům utekla osobní data. Pro programování není třeba vysoká škola. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Intel má další velký bezpečnostní problém, který se opět točí kolem spekulativních výpočtů. Problémy dostaly jména Fallout, ZombieLoad a RIDL. Postižení se týká procesorů s architekturou Ivy Bridge, Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake S, Broadwell a Sandy Bridge. Postupně přicházejí opravné záplaty. Více v článku rozebírá Root.cz.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav nouze, důvodem je údajné ohrožení tamních telekomunikačních sítí. S tím souvisí i krok, že americké ministerstvo obchodu zařadilo čínskou společnost Huawei a 70 poboček na blacklist. Huawei tak bude muset získat souhlas americké vlády, aby mohl nakupovat součástky od amerických firem. Číňané jsou na západu obecně závislí u čipů a už nějakou dobu se snaží vybudovat si vlastní kapacity (Huawei má konkrétně čipy Kirin či Ascend). Huawei se podle všeho už alespoň rok na podobný zákaz připravovalo a nakupovalo do zásoby. Otázkou je, jaké dopady zaznamenají samotné americké podniky, jako jsou Intel či Broadcom, které jsou velkými dodavateli. Akcie na burze už začaly padat. Graf amerických dodavatelů Huawei je zde.

Lenovo představilo svůj první notebook s ohebným displejem. Jde o raný prototyp, o kterém se neví skoro žádné technické detaily. Lenovo říká, že na projektu pracuje několik let s LG, Microsoftem a Intelem (bude využívat jeho čip). Firma stejně tak nemá jméno, cenovku ani datum vydání. Stroj má být součástí prémiové řady ThinkPad X1 a možná by se měl objevit v roce 2020. Koncept počítače je velice podobný ohebným telefonům Samsung Galaxy Fold (stále v problémech) a Huawei Mate X. The Verge na zařízení nabízí první video pohled.

Lenovo také uvedlo headset pro rozšířenou realitu (AR) pojmenovaný ThinkReality A6. Uvnitř má Qualcomm Snapdragon 845, zvládá rozlišení 1080p na každé oko a 40stupňový FOV. Váha je 380 gramů a výdrž na baterii má být kolem čtyř hodin. Lenovo ještě neoznámilo cenu a dostupnost se čeká na konec letošního roku.

Čínský výrobce se rovněž snaží zacílit na mladé a zavedl řadu notebooků ThinkBook. Jde o 13" a 14" palcové modely cílící na generaci Z, jejichž součástí je Radeon 540X, osmá generace Intel Core a výdrž až deset hodin.

SanDisk vypouští do prodeje microSD kartu s kapacitou 1 TB. Podle očekávání nejde o nic levného, cenovka je stanovena na 449,99 dolaru. Verze s 512 GB vyjde na 200 dolarů.

Huawei vydává vlastní databázi nazvanou GaussDB. Využívá prvky AI, je možné ji provozovat on-premise i v cloudu a zároveň je napsaná tak, aby běžela na ARMu i GPU. Huawei tak jde na trh proti hráčům typu Oracle nebo Microsoft a dál chce posilovat v enterprise IT. To u něj zatím tvoří méně než čtvrtinu příjmů. Firma s GaussDB nejdříve začne aktivně působit doma v Číně a blízkém okolí.

Apple vydal watchOS ve verzi 5.2.1. Hodinkový ciferník přináší nové duhové ciferníky, ale především zpřístupňuje funkci možnosti měření EKG v České republice a na Slovensku. Vyžadovány jsou Apple Watch Series 4.

Šéf Applu Tim Cook pro TechCrunch zpochybnil, zda je pro programování potřeba vysokoškolské vzdělání. „Nemyslím si, že by čtyřleté studium vysoké školy bylo nutné pro zvládnutí kódování. Myslím si, že jde o starý, tradicionalistický pohled na věc,“ řekl Cook. Zároveň doplnil, že schopnosti, které jsou pro programování potřeba, jdou dětem a studentům vštípit už dříve.

ZDNet shrnul zjištění, že přes ruské vládní stránky je možné se dostat k údajům 2,25 milionu Rusů. Jde zejména o státní zaměstnance či politiky, ale i běžné občany. K dispozici mají být informace o pasech a další data.

Web Thurrott.com zjistil, že Windows 10 v současné době běží na 825 milionech zařízení. Microsoft původně plánoval, že se do poloviny roku 2018 dostane na miliardu. I to byl důvod, proč začal nabízet upgrade zadarmo. Microsoft za několik měsíců ukončí podporu Windows 7, takže lze předpokládat, že nasazení Windows 10 díky přechodu firem a organizací vyroste.

V polské Poznani probíhal EuroHPC Summit Week, kde se řešila budoucnost superpočítačové sítě v Evropě. Na jednom z panelů hovořil také ředitel českého národního HPC centra Vít Vondrák:

DigiTimes přichází s informací, že TSMC začalo postupně rozjíždět 5nm výrobní proces. Do širší produkce by se měl začít dostávat už v první polovině příštího roku. Čipy by se oproti 7nm technologii měly zmenšit až o 45 procent a výkon navýšit o 15 procent. Dělá se také na procesu označovaném jako 7nm+, jenž má nabídnout až o 12 procent lepší energetickou úsporu. Samsung zase zkouší 3nm technologii. Sériovou 5nm výrobu rozjede příští rok.

ARM přichází s display procesorem Mali D77. Je postavený na architektuře Komeda a jeho hlavním účelem je nasazení v headsetech pro virtuální realitu. Technické detaily jsou rozebrány zde.

Cisco jako open source vypouští konverzační AI platformu MindMeld. Licence je Apache 2.0. Firma ji získala v roce 2017 odkupem stejnojmenné firmy a posléze technologii integrovala do Cisco Spark Assistant pro hlasové povely v telekonferenčních produktech.

K open source se občas hlásí i Intel, který takto zveřejnil svoji linuxovou distribuci Clear Linux a přidal k ní nový větší update. Distribuce je navržená zejména pro chod cloudových aplikací a kontejnerů či pro škálování na Xeonech. Dalším open source projektem Intelu je ModernFW. Jde o firmware, který nemá historické nánosy a nabízí větší efektivitu.

Také Microsoft tento týden opět přišel s novým open source – tentokrát uvolňuje AI nástroje, které používá pro práci s daty v rámci vyhledávače Bing.

Čínský OnePlus představil novou vlajkovou loď OnePlus 7 Pro. Má 6,41“ AMOLED displej, Snapdragon 855, až 8 GB RAM, Android 9.0 a skoro žádné rámečky ani „notch“. Přední selfie kamera je totiž vysouvací. Cena začíná na 15500 korunách.

New York Times píší, jak San Francisco zakázalo používat softwarové nástroje pro rozpoznávání obličejů v bezpečnostních záznamech. Město se obává zneužívání, absence soukromí a dalších vedlejších efektů.

VMware kupuje firmu Bitnami, odkupní částka nebyla zveřejněna. Bitnami umožňuje „balíčkování“ aplikací, jejich snadné nasazování a údržbu.

MMF24

Alibaba Cloud hlásí silný růst, který ve fiskálním roce 2019 meziročně dosáhl na 84 procent a tržby činily 3,68 miliardy dolarů. Oproti globálním gigantům v podobě AWS a Azure to není zase tolik, Alibaba Cloud ale dominuje čínskému a některým dalším asijským trhům a chce více zakořenit ve světě. Dostupný je nově také v Česku. Alibaba do cloudu stále investuje a staví nová datacentra, divize tedy skončila ve ztrátě 172 milionů dolarů.

Čína představila své návrhy ohledně reformy Světové obchodní organizace (WTO), které je členem. Činí tak v době, kdy vede složitá jednání se Spojenými státy a obě země na sebe uvalují další cla. Asijská země v novém dokumentu vyjadřuje obavy i na to, jak se vše dotkne technologických inovací a e-commerce (na kterém má Čína velký zájem).

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).