Hlavní navigace

Microsoft má vlastní Linux, Android je na 2,5 miliardy zařízení, přichází nový Google Pixel

10. 5. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Satya Nadella, Microsoft
Nový nejvýkonnější superpočítač světa poběží na AMD. Novinky z Microsoft Build a Google I/O 2019. Huawei dál válcuje chytré telefony. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft nadále dokazuje, že jeho vztah k Linuxu a open source pod vedením Nadelly nabral zcela jiné rozměry. Firma představila WSL 2, tedy linuxový subsystém pro Windows 10 (Windows Subsystem for Linux 2.0). Ten plně podporuje linuxová systémová volání, takže lze spouštět Docker a další. Microsoft využívá plnohodnotné jádro nasazené skrze odlehčený virtuální stroj. WSL 2 má být k dispozici letos v červnu a Microsoft chce kódy postavené na jádru 4.19 zveřejnit na GitHubu. Připomeňme také, že Redmond u webového prohlížeče Edge přechází na Chromium.

Microsoft na konferenci Build 2019 dále ukázal nový Windows Terminal. V něm lze využívat právě WSL, příkazový řádek z Windows či PowerShell. Nový terminál zároveň podporuje panely a k dispozici je na GitHubu.

Build 2019 přinesl i další novinky. Microsoft například představil Visual Studio Online, které vychází z Visual Studio Code a má sloužit jako online nástroj pro rychlé úpravy. Redmond dále jako open source zveřejní nástroj Quantum Development Kit pro kvantové počítače. Nástroj Intelli­Code vystoupil z preview verze a je dostupný v ostrém vydání. IntelliCode využívá prvky AI při psaní kódu. Přichází také open source projekt React Native for Windows pro psaní nativních Windows aplikací v Reactu. No a výsledkem akvizice robotického startupu Bonsai je nová platforma v rámci AI, která umožňuje psát software pro autonomní roboty.

Google po čase zveřejnil podíly mezi jednotlivými verzemi Androidu. Nejnovější Android 9.0 Pie běží na 10,4 procenta zařízení, Oreo (8.0 a 8.1) na 12,9 a 15,4 procenta a silné zastoupení nadále mají i verze šest a sedm. Verze 5.1 si nadále drží 11,5 procenta a 4.4 téměř sedm procent. Konference Google I/O 2019 zároveň přinesla informaci, že Android už běží na 2,5 miliardy aktivních zařízení.

Google do světa vypustil třetí betaverzi Androidu Q. Přináší například podporu tmavého režimu a další novinky. Betu lze vyzkoušet na 21 modelech telefonů. Seznam podporovaných strojů včetně odkazu na stažení je zde.

Google I/O dle očekávání přinesla i představení smartphonů Google Pixel 3a a 3a XL. Jde o levnější a osekanou verzi loňského Pixelu 3. Využitý je SoC Qualcomm Snapdragon 670, 4 GB RAM a 5,6", respektive 6" displej. Výhodou je samozřejmě čistý Android, dostupnost aktualizací a v cenové hladině také nebývale kvalitní fotoaparáty. Základní verze stojí 399 eur, větší pak 479 eur.

Google ve veřejně betě spustil druhou a třetí generaci Google Cloud TPU Pods. Jde o cloudové superpočítače, které zvládnou pojmout až tisíc AI čipů TPU, na kterých Google dělá. Každý pod nyní zvládne až 100 petaFLOPS a systémy jsou chlazeny vodou.

V roce 2021 bude uveden do chodu nejrychlejší superpočítač světa pojmenovaný Frontier. Jeho výkon má dosáhnout až na 1,5 exaFLOPS a půjde tedy o stroj z kategorie exascale. Zajímavé je, že Frontier bude využívat technologie od AMD – využívat se má další generace architektury Zen, a tedy 7nm procesory, a také grafické karty Radeon Instinct. Frontier poběží na Oak Ridge National Laboratory v USA, kde nyní funguje superpočítač IBM Summit.

Nová čísla IDC ukazují, že Huawei dál rychle roste v prodeji chytrých telefonů. V prvním kvartálu 2019 si firma meziročně připsala růst přes 50 procent a s 19 procenty je druhá za Samsungem. Ten má podíl 23,5 procenta, ale meziročně o více než osm procent spadl. Apple nadále ztrácí a odepsal 30 procent a je s 11,7 procenta třetí. Očekává se další růst Huawei. Číňané vyhlásili plán stát se do roku 2020 světovou jedničkou. Více také v našem článku.

CZ.NIC hlásí dvě personální změny ve vedení: Michal Hrušecký se stal šéfem hardwarové divize, která dělá třeba na projektu Turris, a Tomáš Fuňka je novým finančním ředitelem.

Izrael bombardoval pásmo Gazy, které ovládá hnutí Hamas. Podle izraelské armády mělo jít o odvetu za prováděné kybernetické útoky. Izrael je sice zastavil, rozhodl se ale shodit bomby na budovu, kde hackeři seděli.

Operátor Orange za 577 milionů dolarů kupuje nizozemskou firmu SecureLink. Ta se soustředí zejména na zabezpečení vzdálených přístupů, ale také konzultace a další oblasti v kybernetické bezpečnosti. Orange už v dubnu koupil britský podnik SecureData a je zřejmé, že chce posilovat na evropském trhu s kyberbezpečnostními službami v oblasti enterprise.

V Evropě chce rozšířit působnost také americký Equinix. Ten oznámil, že letos postaví 12 nových datacenter a rozšíří 23 stávajících. Nové datové objekty v Evropě vzniknou v Paříži, Helsinkách, Londýně, Sofii a Varšavě. Česku se podobně velké akce stále vyhýbají.

Google tento týden také oznámil, že všechny chromebooky, které na trh dorazí v letošním roce, budou podporovat linuxové kontejnery. To v praxi znamená, že na nich bude možné spouštět linuxové aplikace. Doposud tuto možnost podporovaly jen některé stroje, a to zejména z toho důvodu, že jejich procesory neumí virtualizační instrukce.

Microsoft a Red Hat společně oznámily, že na cloudu Azure je dostupný také OpenShift. Jde o řešení Kubernetes, na kterém Red Hat dělá. Podniky také představily open source projekt KEDA, který slouží k nasazování kontejnerů.

cif 24 - early cena - média

Oracle zavře velkou část svého výzkumného a vývojového centra v Číně a propustí přes 900 lidí. Firma už také dříve oznámila, že propustí asi 350 lidí z R&D ve Spojených státech.

Sledovací technologie jsou v Číně i díky podpoře státu velký byznys. Potvrzuje to čerstvá investice do firmy Megvii (Face++), která dělá nástroje na rozpoznávání obličejů ve videu či fotkách. Megvii nově získalo od Alibaby 750 milionů dolarů. Celkově už má 1,4 miliardy dolarů a hodnotu přes čtyři miliardy.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).