Hlavní navigace

Hybridní vysílání čeká světlá budoucnost, shodli se řečníci na konferenci TVCON

16. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Technologie vychází vstříc také vysílatelům, kteří chtějí svůj obsah dostatečně ochránit. Ve verzi 2.0 nabídne HbbTV podporu DRM a pro streamování pak H.265/HEVC.

Světlou budoucnost na dnešní konferenci TVCON, kterou pořádá server DigiZone.cz ve spolupráci se společností Mautilus, předpovídají řečníci technologii hybridního širokopásmového vysílání (HbbTV). Například Stefan Schneiders z Institutu pro vysílací techniku (IRT) uvedl, že 92 % chytrých televizorů bude v blízké době v Německu připojeno k technologii HbbTV. K hybridnímu vysílání se připojuje čím dál tím více zemí a Česká republika není v tomto směru výjimkou. Pro HbbTV už se rozhodli také vysílatelé v Africe. Oblíbené je zejména obecné zpravodajství, předpověď počasí, ale i možnosti pro inzerenty.

ebf - partner 1

ČTĚTE TAKÉ: Rozhlas a televize Slovenska spustí v blízké době hybridní vysílání HbbTV

Už v roce 2012 se prodalo v Německu téměř 3,5 milionů televizorů s technologií HbbTV. Dnes vidíme, že diváci dávají především přednost set-top-boxům, protože si například nové televizory nedávno zakoupili. Týká se to především zemí, kam tato technologie přichází, konstatoval Régis Saint Girons z francouzské společnosti httv. Ve verzi HbbTV 2.0, která ještě není finalizovaná, bude podpora formátů HTML5, HEVC a také podpora podtitulků. Pro komerční vysílatele je nezajímavější zejména ochrana DRM. Samozřejmostí bude také komunikace prostřednictvím tabletů nebo mobilů a jejich využití jako dálkového ovládání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).