Hlavní navigace

Hysterie kolem tarifů

14. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kolem tarifů Telecomu se rozpoutala hysterie ˙ student odhalil chybu v pětici českých free emailových služeb ˙ učitelé protestují proti postoji MŠMT ČR k Internetu do škol ˙ vláda schválila Zelenou knihu o e-obchodu ˙ soud zamítl vyrovnání Microsoftu se soukromými subjekty ˙ týden plný nových virů ˙ Jobs posunul začátek veletrhu MacWorld ˙ britští operátoři předražují hovory.

Hysterie kolem tarifů

Kolem nových tarifů Českého Telecomu se rozpoutala celonárodní hysterie. Přes 30.000 zákazníků Telecomu se rozhodlo pro zrušení telefonní linky, mnozí další zahltili zelené linky, web a úřadovny Telecomu, když chtěli změnit tarifní program. Telecom umožnil klientům vyřizovat žádosti přes rozhraní na webu a zprovoznil další zelené linky. Ve čtvrtek uspořádal tiskovou konferenci, na kterou pozval jen malý okruh novinářů, čímž se dotkl těch ostatních.

České freemaily nejsou bezpečné

Marek Blahuš, žák uherskohradišťského gymnázia, odhalil závažnou chybu ve webovém rozhraní k pětici českých free emailových služeb: Atlas, Centrum, Email, Post a Seznam. Chyba spočívá v tom, že odesilateli emailu ve formátu HTML je umožněno, aby získal přístup ke schránce adresáta. K prolomení ochrany stačí zjistit URL a simulovat cookie – servery mezi svá bezpečnostní omezení nezahrnují ověření uživatelské IP adresy v rámci jedné relace (session). (Uncle Hacker)

Učitelé protestují proti postoji MŠMT ČR k Internetu do škol

Učitelé výpočetní techniky na protest proti tomu, jak je naplňován vládní projekt Internet do škol, založili sdružení Zlenická iniciativa. Učitelé kritizují nedostatek informací, časté personální změny a dosavadní postoj ministerstva školství při zavádění Internetu do škol. (Lidovky)

Vláda schválila Zelenou knihu o elektronickém obchodu

Vláda České republiky na svém zasedání ve středu 9. ledna 2002 schválila Zelenou knihu o elektronickém obchodu a Návrh základních opatření Zelené knihy o elektronickém obchodu. Podle Michala Zálešáka by se v textu měl objevit i návrh na postavení spamu mimo zákon.

Americký soud zamítl vyrovnání Microsoftu se soukromými subjekty

Federální soudce zmařil plán mimosoudního vyrovnání v hodnotě stamiliónů dolarů mezi americkou společností Microsoft a soukromými subjekty, které podaly na softwarového giganta hromadné žaloby za porušování antimonopolních zákonů. (České Noviny)

Týden plný nových virů

Svět obletěly zprávy o novém viru pro platformu Microsoft .NET, jehož autor údajně pochází z České republiky (zlaté české ručičky se nám zase postaraly o propagaci v zahraničí). Taktéž se objevily zvěsti o JScriptu, který umí zformátovat pevný disk počítače a šíří se MS Outlookem a přes mIRC; jmenuje se Gigger. Třetí povedený vir využívá skriptování souborů Macromedia Shockwave Flash .swf. (The Register)

MMF24

Steve Jobs posunul začátek veletrhu MacWorld o jeden den

Steve Jobs posunul začátek veletrhu MacWorld o jeden den, aby mohl představit nový iMac dříve, než Bill Gates promluví o své vizi počítačem ovládané domácnosti. Zatímco eDomácnost by se mohla stát skutečností až letos na podzim, iMac připomínající mou stolní lampu ze sedmdesátých let si zájemci již mohou objednávat. Cena asi nebude nic moc, ale jako obvykle výkonově je to dělo. (MujMac)

Mobilní operátoři ve Velké Britanii předražují hovory

O tom, že nejen v České republice to nemají účastníci jednotné telefonní sítě snadné, se dočtete na Světě namodro. Britský telekomunikační regulátor Oftel (obdoba našeho ČTÚ) vznesl formální žádost na UK Competition Comission, aby zahájila šetření britských mobilních operátorů Vodafone, MmO2, One2One a Orange s ohledem na podezření z vyžadování příliš vysokých poplatků za mobilní volaní mezi svými sítěmi. (Svět Namodro)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).