Hlavní navigace

Hyundai DVB-T725: volba pro nenáročné diváky se starší TV

4. 9. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
"Kolik funkcí digitálního přijímače jeho majitelé opravdu používají?" zamysleli se návrháři firmy Hyundai. Pak si odpověděli, že jich mnoho nebude, a uvedli na trh set-top-box, který je vizitkou minimalismu. Model DVB-T725 nabízí dva konektory SCART a výstup digitálního zvuku, postrádá však dekodér teletextu a jeho programový průvodce ukazuje pouze nejbližší pořady. Přesto může být přístroj pro někoho zajímavý. Za cenu dvou tisíc nabízí modulátor a bude tak fungovat každému divákovi - bez ohledu na stáří jeho televizoru.
Hyundai 725

Hyundai DVB-T725 přichází k zákazníkovi ve štíhlém balení. Uvnitř něj se nachází malý set-top-box ve stříbrnočerných barvách, který zaujme svým oblým designem. Přístroj měří 23×4×15,5 cen­timetru a váží jen 700 gramů. Krabice dále obsahuje šestivoltový adaptér, dálkové ovládání se dvěma bateriemi a českou uživatelskou příručku. Manuál je černobílý, přehledný a hojně doplněný obrázky. Ani jeho češtině není co vytknout, měl by proto svému majiteli dobře posloužit.

Na předním panelu je kromě nápisů už jen senzor dálkového ovládání a dioda, která ukazuje stav přístroje. Červené světlo signalizuje pohotovostní režim, zelená barva pak plný provoz. Útlá černá linka tvůrcům neposkytla místo na displej pro číslo programu, ani pro hodiny. Ve standby módu set-top-box tiše hučí. V rušném obývacím pokoji zvuk patrně zanikne, usínat při něm by ale nebylo příjemné.

Sériový konektor chybí, ovladač není pohodlný

Zadní část digitálního přijímače je velmi skromná. Dva konektory SCART jsou jistě užitečné, stejně jako koaxiální digitální zvukové rozhraní S/P-DIF. Překvapením je však chybějící zdířka RS-232, do které se běžně zapojuje sériový kabel na komunikaci s počítačem ve věci aktualizace software. Hyudai spoléhá na šikovné české ručičky. Uživatelská příručka zákazníkům radí, jak si vyrobit propojovací kabel, který bude mít z jedné strany koncovku sériovou a na druhém konci konektor SCART. Právě takový je pro nahrání nového softwaru do přístroje nezbytný. Sestavu zdířek na zadním panelu doplňuje vstup a výstup pro anténu a přívod napájení. Set-top-box za provozu spotřebuje nejvýš 12 wattů.

Hyundai 725 zezadu

Popisu dálkového ovladače většinou nevěnuji mnoho místa, ale u modelu DVB-T725 musím bohužel udělat výjimku. Ovládání by totiž zasluhovalo vylepšit. Malý kvádr se jen těžko svírá ve velkých dlaních, tlačítka funkcí a programové volby jsou miniaturní. Nezvyklé je už samo rozložení kláves, které převedlo nejpoužívanější směrové šipky a OK ze středu dolů. Šipky neumožňují měnit divákům hlasitost a program, na to slouží jen speciální tlačítka. Na ovládání mi chyběla klávesa Back, kterou se uživatelé jinak vrací o krok zpět. Hyundai místo toho nutí člověka stále mačkat tlačítko Menu. Rychlé informace nemají klasický popisek Info, ale jen otazník. Škoda. Někomu bude vadit možná i větší tuhost kláves, která vyžaduje větší tlak. Abych nebyl za pedanta, dodávám, že dálkový ovladač přes svoji nepohodlnost funguje dobře a set-top-box na něj reaguje rychle.

Hyundai 725 ovladac

Základní nastavení je otázkou pěti minut

Hned po zapnutí přístroje se uživatel dočká okna nadepsaného First Time Installation. Na úvod čeká majitele přístroje pozdrav v 15 jazycích, ze kterých si vybere svůj nejmilejší. Mezi možnostmi je čeština a také slovenština. Ve druhém kroku následuje volba země, tentokrát s 11 položkami. Na 1. místě je Česko, na konci seznamu pak Slovakia. Netradiční součástí prvního startu je výběr poměru mezi stranami obrazovky, tedy buď 4:3, nebo 16:9. Následuje možnost zapnout si napájení antény ze set-top-boxu a konečně také programové vyhledávání.

Hyundai 725 seznam

Automatický průchod patřičnými kmitočty zabere digitálnímu přijímači necelé dvě minuty. Hyundai mi v Praze – Košířích naladil na pokojovou anténu všechny tři multiplexy, přidal dokonce i desítku programů označených jako T-Mobile CZ Network. Stanice ze zkoušky technologie DVB-H ale už nezahrnul do výsledného seznamu, který si uložil do paměti. Patrně proto, že jejich obsahu nerozuměl. Základní nastavení bylo u konce během pěti minut a já mohl začít sledovat první z naladěných digitálních programů.

Teletext jen přes televizor, EPG bez rozhledu

Hlavní nabídka set-top-boxu má čtyři možnosti: Seznam kanálů, Instalace, Konfigurace a Časovače. První volba slouží pro výběr, přesun nebo výmaz programu. Uživatel si tu může měnit jeho název, zaheslovat jeho sledování a přidat ho mezi oblíbené. DVB-T725 podporuje až pět soupisek oblíbených programů, které si diváci můžou tematizovat podle libosti. Instalace je dobrá ve chvíli, kdy se člověk rozhodne vrátit k původnímu nastavení nebo pokud chce vyhledat další programy – ať už ručně, nebo automaticky.

Hyundai 725 menu

Nejširší paletu možností nabízí záložka Konfigurace. Divák tu má šanci změnit si kanál, na který digitální přijímač moduluje svůj signál pro starší televizory. Povoleným rozsahem je celé pásmo UHF, tedy 21. až 69. kanál. Další možností je nastavení televizoru, ve kterém není od věci vybrat si místo CVBS raději RGB televizní výstup. Výsledný obraz je trochu tmavší, ale především ostřejší. Užitečnou volbou pro lidi s klasickým poměrem stran 4:3 je změna formátu obrazovky – samozřejmě ve chvíli, kdy sledují širokoúhlé vysílání. Na výběr je letterbox 16:9 (černé pruhy nahoře a dole), vyjmuto ze středu (ořízne levý a pravý kraj) nebo méně obvyklý  letterbox 14:9.

Rodičovské nastavení umožňuje po zadání vstupního hesla omezit možnosti sledování televize. Zamknout se dají jednotlivé stanice, ale také přístup do menu. Na úvod je vstupní heslo čtveřicí nul, uživatelé si ho však mohou jednoduše změnit. Časovače slouží pro zapnutí nebo přepnutí set-top-boxu na kýžený pořad. Hyundai jich má v nabídce jen pět, každý může být v režimu jednoho použití nebo denního / týdenního opakování. Pokud je digitální přijímač vypnutý, tak se ve zvolený čas zapne a vypne. Když ho má divák puštěný, zeptá se ho prve přístroj, jestli se má na vybraný úsek vysílání přepnout.

Hyundai 725 info
Hyundai 725 info II

Přepnutí programu vždy provází informační tabulka, ze které se člověk dozví jméno aktuálního a příštího pořadu. Když si uživatel vyvolá údaje ručně stiskem otazníku, může si po druhém stlačení přečíst také další podrobnosti. DVB-T725 nemá s češtinou potíže a diakritika je bez problémů. Minimálně u multiplexu Radiokomunikací. V sítí Czech Digital Group jsem viděl čárky jen na slovenském programu TA3, na televizi Prima a dalších stanicích byla čeština ořezaná. Žádné chybné znaky, ale ani háčky nebo čárky. Přiznávám, že nevím, zda na multiplexu B proběhly nějaké změny, nebo zda přístroj znaky zkrátka jen „ořezal“. Elektronický programový průvodce (EPG) je přehledný, ale dost omezený. Chybí mu běžný posun na časové ose, a tak je divák odkázaný jen na dva pořady z každé stanice. Dekodér teletextu Hyundai nemá vůbec, obsahuje jen tzv. VBI teletext, který člověku dovoluje zobrazit si stránky doprovodné služby přes dekodér v televizoru.

Hyundai 725 EPG

Smíšené pocity

Na jednu stranu mě Hyundai DVB-T725 příjemně překvapil svým modulátorem, na stranu druhou mi u něj chybí teletextový dekodér, důkladnější EPG a pohodlnější dálkový ovladač. Kdo preferuje jednoduchost, cenu a bude si rád dále kupovat programové magazíny, může být přesto s výrobkem spokojený. Set-top-box reaguje rychle, obraz i zvuk má kvalitní a jeho software je přes svoji omezenost stabilní.

Hyundai 725 II
Hyundai DVB-T725
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Přístroj zapůjčil: HP Tronic Zlín

BRAND24

Orientační cena: 1790 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Používáte funkci EPG i pro výhled do dalších dní?

  • Ano.
    69 %
  • Ne.
    22 %
  • Nemám set-top-box.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).