Hlavní navigace

IAC 2009, druhý ročník konference o internetové reklamě za námi

22. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 348634
Podobně jako loni v květnu, i letos se na celodenní konferenci o internetové reklamě, kterou uspořádalo Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) a společnost Internet Info, sešlo přes tři sta odborníků z mediálně-inzertní branže, aby získali čerstvé zprávy o svém byznysu. Co se dozvěděli?

Program byl tentokrát rozdělen do dvou nezávislých sálů: zatímco v konferenční místnosti pražského Slovanského domu probíhal hlavní obsahový proud s přednáškami a diskusemi, v jednom z kinosálů v suterénu běžely prezentace reálných případových studií. Opět šlo o nejvýznamnější letošní setkání svého druhu v České republice, tomu ostatně odpovídal i výše zmíněný počet účastníků. Vedle řady přednášek zde proběhlo také několik panelových diskuzí rozebírajících například vliv krize na reklamní příjmy a efektivitu reklamy a marketingu v sociálních sítích.

Hlavní sál IAC 2009

pohled do auditoria hlavního sálu na IAC 2009

Samotnou konferenci zahájilo stručné vystoupení Jana Simkaniče, na něhož připadl hned na rozstřel trochu nelehký úkol, transparentně představit SPIR a vysvětlit, proč je tvůrcem a momentálně jediným garantem transparentního internetového trhu v Česku. Simkanič ve své prezentaci Aktuální stav mediálního bloku připomněl, že SPIR představuje momentálně jediného oficiálního reprezentanta českého internetového mediálního trhu, že jde o všeobecně přijímaný samoregulační orgán a jeho členskou základnu tvoří naprostá většina zásadních hráčů na trhu.

Loňskému roku z pohledu sdružení vévodilo číslo pět, neboť na Internetu bylo proinvestováno 5 miliard korun v reklamě a počet naměřených internetových uživatelů překročil číslo 5 milionů (růst 8,5 % meziročně). Toto číslo mimo jiné říká, že je dnes na Internetu 55 % aktivní populace a také, že jsou zasaženi prakticky všichni uživatelé do 25 let.

Z plánovaných aktivit SPIRu Simkanič připomněl chystané měření mobilního internetového obsahu, měření streamovaného videa a instant messaging. Z aktuálních změn vedle nové metodiky měření byla zmíněna úprava kategorizačního členění a vyloučení stránek se závadným obsahem z měření (warez, pornografický obsah, rasistický obsah). V závěru se ještě Simkanič vyjádřil k často diskutovanému problému srovnávání dat z NetMonitoru a Google Analytics. Srovnávat data NetMonitoru a Google Analytics je jako říci, že třicet liber je víc než dvacet kilogramů, prohlašuje Ján Simkanič.

Jan Simkanič, IAC 2009

Ján Simkanič při presentaci

Dalším velkým tématem dopoledne bylo ohlédnutí a zhodnocení aktuálního vývoje mediálního trhu. O prezentaci se postaral Matěj Hušek ze skupiny PPF Media, který zde zastupoval Romana Galla, jenž se konference osobně zúčastnit nemohl. Ekonomická krize podle prezentujících urychlila problémy, se kterými se média, především tisk, potýkají, nové však nevyvolala. Krachy jsou zpravidla jen důsledky nedostatečné adaptace či neochoty vydavatelství přizpůsobit se proměně mediální krajiny.

Krize se v Česku zatím projevila razantním pádem nákladů tisku a zmraženým stavem inzertních příjmů u televize. Celkový propad inzerce v denících se pohybuje okolo –20 až –30 %. Nárůst inzerce v případě webu sice pouze zpomaluje, ale je třeba brát v potaz také jeho stoupající zásah. Přírůstek internetové populace za rok 2008 byl devítiprocentní, což znamená zhruba o 30 % více navštívených stránek.

A jak řeší krizi velké vydavatelské domy ve světě? Vedle plošných personálních škrtů v redakcích tištěných médií (-25 % při zachování kvality) jde hlavně o snahu jednoho novináře svázat s několika druhy výstupů. Jeden profesionální redaktor tak shání materiál pro aktuální online zpravodajství (strategie „online first“), následně z něho udělá článek do novin a natočí reportáž do TV. Jde o cestu do pekel, přechodné řešení v době krize, nebo se tento model nakonec ukáže jako životaschopný? Ke klasickému dennímu tisku je Hušek spíše skeptický, věří ovšem na setrvačnost: Šance překonat krizi je v tomto případě věštění z křišťálové koule, ale dávám jim více než dva roky, říká na adresu českých deníků.

Daniel Köppl, šéfredaktor týdeníku Marketing & Media a velký internetový skeptik, si podobně jako v loňském roce připravil přednášku na téma kontext vývoje internetové reklamy. Köppl připomněl, že růstová zatím zůstávají i tradiční média, jen rostou pomaleji, což pravděpodobně v budoucnosti potká i samotný Internet. Globální růst nových médií je 22,4 %, tradiční rostou o 4,4 %, tvrdí přednášející a dodává Internet v Evropě již tak cool není, zachraňuje ho zatím Východ, který roste daleko zajímavěji, říká Köppl.

Situaci tisku v Česku vidí Köppl zatím optimisticky. Argument má proto následující: V USA dělá současný příjem z Internetu 40 % z celkového zisku vydavatelských příjmů, ale v Česku je to zatím jenom 10 %, což rozhodně není pro vydavatele priorita, prohlašuje.

A hlavní pointa přednášky? To co Internetu nedělá dobře, je jeho samolibost, myslí si Köppl a ihned dodává: Není důvod zavádět speciální formáty a platit za ně extra peníze, stejně tak není důvod měnit pořadí priorit: televize, tisk, Internet. Je tomu tak ale skutečně? Uvidíme!

Dopolední blok zakončila panelová diskuse na téma Máme se bát krize?. Jan Řehák z CME prohlašuje: Krize jsme si všimli na konci roku, začalo to pokyny z centra a spirálovým efektem se to pomalu dostávalo až k nám na okraj. Každopádně propad jsme zaznamenali, v současné době ostatně žádná TV (vyjma ČT) není plně vyprodaná. Naopak portálová jednička vidí situaci jinak: Jediný segment, který nám klesá, je Spráce, je to způsobeno vnitřními škrty některých velkých zadavatelů. Velkou budoucnost cílení vidím v mobilní reklamě, Seznam na ní měl za minulý měsíc 50 mil. PV, krize tedy zdá se na Internet téměř vůbec nedorazila, alespoň to tak vidí Pavel Zíma, výkonný ředitel Seznamu. Podepíší se úspory na změnách rozložení reklamních formátů? Zástupce agentur, Tomáš Řehák z Omnicom Media Group: Nova na Internetu zatím příliš schopná není, přesto generuje na některých svých online pořadech velmi zajímavá čísla (shlédnutí) i na poměry některých nových televizí. Jako nejprogresivnější formáty budoucnosti online reklamy vidím tedy hlavně video a search. Internet ovšem podle jeho mínění poroste pomaleji, než by se čekalo: Setrvačnost klientů je tak velká, že Internet nevyroste dříve jak za dva roky.

Panelová diskuse Máme se bát krize na IAC 2009

Panelová diskuse na téma Máme se bát krize na IAC 2009

Z odpoledních přednášek zaujala zejména prezentace Jakuba Macha na téma: Přichází nástup mobilní inzerce? O mobilní reklamě se mluví od roku 2005, její koncepce se od této doby hodně změnila. Dnes je považován za nejsilnější nosič reklamních sdělení na mobilu banner pro mobilní web. Jak vypadá zájem českých inzerentů o toto médium? Mach se nemůže ubránit dojmu, že o mobilní reklamu není zájem, je tomu tak ale skutečně? Faktem zůstává, že mobilní obsah (transkódované nebo optimalizované stránky) se objevily teprve nedávno a to v masivní míře až v reakci na levné flat-rate datové tarify (O2, T-Mobile, Vodafone).

Samotnou mobilní reklamu u nás jako první začal nabízet Seznam, a to teprve ani ne před měsícem. Na metodice měření mobilního webu se sice pracuje již dlouho, ale není ještě schválená definitivní podoba výstupů a podle vlastních slov Kateřiny Hrubešové, výkonné ředitelky SPIR, ještě pár měsíců nebude. Naopak předpoklady pro budoucí trh jsou podle Macha dobré: Vznikají dobré mobilní služby, trend jejich užívanosti je pozitivní, vznikne standardizovaná metodika měření užívanosti (Netmonitor/SPIR/AP­MS), prosadí se jednotný reklamní systém (MicroMedia) a samotnou poptávku by mohly nastartovat nezávislé media pooly s atraktivním obsahem a cenou (pod 100 Kč / CPT), tvrdí Mach. Otázkou, kterou přednášející ovšem opomněl zmínit, je, zda je takovéto podbízení u nového formátu vůbec žádoucí. Internetovou reklamu svého času podobným způsobem nastartovaly portály, ale deformovanou cenovou politiku ve srovnání s ekvivalentními klasickými mediatypy již nikdo nikdy úplně nenarovnal. To je ale výzva k přemýšlení spíše pro někoho jiného.

Panelisté na IAC 2009

Pohled do hlavního sálu IAC 2009

BRAND24

Konferenci zakončila panelová diskuse na téma: Nové trendy a střet s realitou, kde byla několikráte napadána a hodnocena efektivita propagace v sociálních sítích. Jako hlavní problém se ukázalo, že většina novopečených „social marketérů“ pořádně neví, co by měli vlastně od tohoto způsobu komunikace očekávat, a proto jsou výsledky často tak rozpačité. Za všechny panelisty situaci nejlépe shrnul Pavel Hacker z neo@ogilvy, když prohlásil: Nejprve udělejme kvantitativní výzkum, kvalitativní výzkum a překřížení, pak možná budeme moci v sociálních sítích začít působit tak, aby to skutečně mělo smysl.

Na některém z dalším ročníků možná na shledanou.

Zúčastníte se IAC příští rok?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).