Hlavní navigace

ICANN: Co je nového?

19. 1. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na nedostatek publicity si v současné době ICANN rozhodně stěžovat nemůže. Kolem nových domén se však ledy příliš nepohnuly, přestože se na tomto tématu očividně usilovně pracuje, opravdu hmatatelných výsledků jsme se však zatím příliš nedočkali. Co se tedy schumelilo v ICANNu za poslední dobu?

Stručně řečeno je toho opravdu hodně. Přesto ohledně nových gTLD domén toho není známo o mnoho více než po jejich vybrání a nejvýznamnější události nás pravděpodobně ještě čekají, můžeme říci, že za posledních několik týdnů se toho stalo relativně více než za několik posledních let, proto se budeme věnovat pouze událostem, které jsou asi nejzajímavějšími a to jen stručně.

Nejvíce je samozřejmě sledováno dění kolem nových domén, které vstoupilo do své poslední fáze, tedy schvalování americkými úřady. V současné době se dostal návrh do Kongresu, kde se jím začal zabývat Commerce Committee. Jeho předseda republikánský kongresman Billy Tauzin začal kolem celé věci vyvíjet poměrně značnou aktivitu a dal jasně najevo, že Kongres bere celou situaci opravdu vážně.

Návrh ICANN by pak měl být projednán v průběhu února 2001, již teď však probíhá čilá komunikace mezi předsedou Tauzinem a ICANN CEO Mikem Robertsem. Kongresman Tauzin v ní vyjádřil hlavní kritéria, která budou sledována. Jde především o to, zda výběrové řízení bylo spravedlivé a splnilo očekávání, která do něj byla vkládána. Mnohokráte zdůrazňována je potom soutěž mezi jednotlivými společnostmi.

Původně celý proces schvalování vyhlížel na poměrně hladký průběh, stále více společností, organizací a jednotlivců si však začíná stěžovat. Např. ACLU (American Civil Liberties Union) požádala Department of Commerce, aby naslouchal názorům veřejnosti než schválí nové gTLD. Na nové domény, respektive jejich výběr, si stěžují také neúspěšní kandidáti na jejich přidělení a snaží se celé výběrové řízení vehementně zpochybnit. Se svoji trochou do mlýna přispěchalo také Belize, kterému se pochopitelně nelíbí nová doména .biz a bude se snažit všemi prostředky zamezit jejímu vzniku. V rukou má pak relativně silný argument v podobě podobnosti s doménou .bz tohoto ostrovního státu. Tentokrát se obrací přímo na ICANN, protože u amerických soudů neuspěl. Nečekaně velké problémy způsobují alternativní registrátoři, kteří si dělají na nové domény také zálusk.

Minulý čtvrtek se konala velká prezentace a to za účasti všech sedmi vybraných společností na neutrální evropské půdě v Bruselu. Zde se mohli s jejich nabídkou seznámit všichni zájemci a uvedené prezentace je možno nalézt na webu a to zde, kde jsou i uvedeny podrobnosti o celé akci.

Odborná veřejnost v čele s profesorem Weinbergem si také stěžuje na to, že jedna z nejvýznamnějších částí ICANN, tedy DNSO (Domain Name Supporting Organization) nefunguje, tak jak by měla, především pak její Names Council. Není to však jediná část ICANN, která je pod palbou ostré kritiky z řad odborníků. Uvidíme, jak se v této atmosféře uvedou dva nově vzniklé výbory ICANN a to Finance Committee a Audit Committee.

Na březen tohoto roku je pak plánováno setkání ICANN v australském Melbourne. Bude zcela volně přístupné a to i bez předchozí registrace, pokud se tedy rozhodnete toto zasedání navštívit nic vám nebrání, ubytování a další informace pak můžete zjistit přímo na jeho stránkách. Stejně tak je jasné, že třetí letošní setkání se bude konat v září někde v Latinské Americe. Další významná setkání čekají ICANN s národními registrátory a to hned dvě. První se koná na Hawaii, druhé pak v Ženevě a navazuje na něj konference mezinárodní organizace WIPO, která se kolem vzniku nových domén značně angažuje.

Kolem ICANN se však děje také celá řada organizačních věcí, které v současné době zaplňují zahraniční časopisy možná ještě více než přímý vývoj situace kolem nových domén. Tou nejžhavější je určitě místo nového prezidenta a CEO ICANN, který nahradí Michaela Robertse. Proslýchá se, že by jím měl být známý Carl Bildt. Bývalý švédský premiér, který v současné době pracuje v Kosovu ve službách OSN. Přestože jde o významnou osobnost IT a v této oblasti nepochybně schopného, jde stále především o politika, což by nebylo pro ICANN zrovna nejlepší vizitkou při vstupu do nového milénia. Jeho současné postavení jako mírového vyjednavače je jistě chvályhodné, nejde však o kvalifikaci, která by byla vhodná na post prezidenta ICANN.

MMF24

Další zajímavou otázkou, jsou platby ICANN. Poprvé v historii totiž o nějaké platbě rozhodlo pouze Executive Committee tvořené šesti osobami místo celé devatenáctičlenné rady. Onou inkriminovanou platbou je částka 465.553,67 USD, kterou ICANN zaplatil za právní konzultace v období listopadu a prosince právní firmě Jones, Day, Reavis, and Pogue. Šlo především o poskytnutí tří právníků (včetně v oboru velmi zběhlého Simse), kteří se podíleli na právních analýzách při výběrovém řízení na nové domény. Na celé věci je především nepříjemné, že Jonese Daye je hlavním věřitelem ICANN a není tajemstvím, že má lví podíl na každém dolaru, který teče do ICANN. O tom, že propojení ICANN s Dayem je více než jasné svědčí i to, že jeho partner Louis Touton odešel z firmy a stal se viceprezidentem, sekretářem a vrchním konzulem ICANN… Na registračních poplatcích za výběrové řízení se však vybralo 2,2 mil. USD, takže na právní pomoc padla jen část těchto peněz.

Kolem ICANN a dalších zainteresovaných institucí a organizací se toho v poslední době děje opravdu mnoho. Nejdůležitější je však v současné době postoj americké vlády k novým doménám. Ta však již ICANN jeden „ústupek“ učinila a to v podobě možnosti používat registrovanou vládní ochranou známku Internic a to včetně převodu webu pod ICANN. Na konečný verdikt si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat, na provoz samotných domén, pokud bude schválen, ještě o něco déle. Jedno je však jasné již teď, celý proces bude mít pro Internet (tím spíše pro ICANN) obrovský význam a to i nepřímo, možná se totiž bojuje i o jeho nezávislost na USA…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Lupa. Jeho specializací jsou poskytovatelé připojení a technické aspekty Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).