Hlavní navigace

ICQ se pokouší o comeback, ale Nova má s českou lokalizací značné zpoždění

19. 5. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ICQ se pokouší o comeback s novými funkcemi i aplikacemi. Návrat na výsluní mu ale v ČR komplikuje dosud oficiálně nevydaná české lokalizace. Má zpoždění již řadu měsíců.

Ruský portál Mail.ru se očividně snaží pozvednout prapor služby ICQ, která pod něj spadá od roku 2010. Krátce po uvedení ICQ 8 s podporou levného telefonování vyšla i aplikace pro Windows 8 a Windows RT. Relativní novinkou je pak aplikace pro iOS a Windows Phone s podporou internetového volání mezi uživateli služby zdarma, která se již dříve objevila v aplikaci pro Android.

Do redakce nám přicházejí dotazy čtenářů, kdy vyjde česká verze nového ICQ. Přes veškerou snahu bohužel nevíme. Českým partnerem služby ICQ je televizní skupina Nova, která se stará i o lokalizaci. Ta, jak jsme vás informovali, přislíbila vydat českou verzi v únoru 2013. Ovšem dosud se tak nestalo. Na přímý dotaz skupina Nova žádný nový termín neposkytla. Nevysvětlila ani zdržení. 

Česká stránka služby ICQ na http://www.icq.com/cz však nedávno změnila svůj obsah. Přestala nabízet staré ICQ 7M prezentované jako nové. Nyní v angličtině nabízí ke stažení ICQ 8.1, které zatím vyšlo, spolu s novými aplikacemi pro Android, iOS, Windows Phone, Windows 8 a Windows RT a starší verzi pro Symbian S60 a J2ME verzí pro klasické mobilní telefony.

ICQ 8 se původně objevilo již v říjnu 2012. Ještě počátkem letošního roku čekání na českou verzi Marie Fianová, tisková mluvčí televizní skupiny Nova, vysvětlovala následovně: „Spuštění služby ICQ není globální, každá země si svoji verzi lokalizuje a následně i spouští odděleně“ Ovšem k uvedení české lokalizace nedošlo ani více jak půl roku od vydání ICQ 8 v ruštině, angličtině a několika dalších jazycích.

Alespoň tedy ne oficiálně. Při instalaci stačí nevybrat si žádnou z nabízených jazykových variant. Pak se instaluje ICQ 8.1 s českou lokalizací. Lze jej používat bez omezení včetně volání na běžná telefonní čísla, pro které je nutné zakoupit kredit přes PayPal. Oproti Rusku žádný lokální platební systém podporován není.

Ovšem instalace s českou lokalizací funguje pouze na počítačích, kde se dříve program neinstaloval s výběrem konkrétní lokalizace (např. angličtiny). V takovém případě je již některý z jazyků v instalačním programu vybrán a jeho výběr nelze zrušit. Je možné, že stopa zůstává např. někde v systémových registrech.

Osmá generace ICQ se inspirovala u konkurenčních komunikačních klientů jako je Skype či dříve Windows Live Messenger, když tzv. ICQ Zones jsou nyní ve výchozím nastavení připnuté k hlavnímu oknu se seznamem kontaktů. Byli jsme zvědaví, jak skupina Nova využije atraktivnější umístění / postavení ICQ Zones, ale žádné velké překvapení se nekoná.

Hlavní kartu si usurpují především články z bulvárně-zpravodajského serveru TN.cz, který patří mezi online projekty skupiny Nova. Rovněž je možné sledovat živé vysílání internetového zpravodajského kanálu Nova News. Při browsdání ICQ Zones lze občas narazit na špatný odkaz. Podstatnou část navíc tvoří masivní reklamní bloky.

cif 24 - early cena - média

Konkurenční Skype obdobný prostor využívá z uživatelského pohledu efektivněji k zobrazování dění mezi přáteli na sociální síti Facebook. Obě služby úzce spolupracují. Jejich spolupráce se navíc prohloubila poté, co Microsoft, který je akcionářem Facebooku, koupil službu Skype a začlenil ji do svého portfolia. ICQ Zones ale momentálně propagují především službu samotnou a dávají prostor lokálním partnerům pro jejich obsah.

Zatím oficiálně nevydaná české verze ICQ 8.1 na uživatele v přepracovaném uživatelském rozhraní chrlí bulvární zpravodajství a nemalé množství reklamy.

Oproti své sedmé generaci ICQ už nepodporuje vytváření streamu z dění na Facebooku či Twitteru. Portál Mail.ru chce mít z ICQ vlastní sociální síť, pročež podporu úspěšnějších konkurentů zrušil (s výjimkou komunikace přes Facebook Chat, Google Talk a několik dalších služeb). I v nové verzi však lze ICQ Zones od hlavního okna odepnout a následně zavřít. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).