Hlavní navigace

iFrame Home2: kvalitní digitální obraz se spoustou možností

14. 2. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Kobe
Musím říci, že když jsem vešel do obýváku a uviděl Home2 v elegantním světlém rámu s fotkou mého oblíbeného Lago di Garda, hned mě zahřálo u srdce.

Digitální fotoobrazy mají oproti použití televizoru, ať už v nějaké domácnosti náročných majitelů, nebo v profesionálních aplikacích, třeba v autosaloónu, řadu výhod. Tou zásadní je především zadávání a správa obsahu a řádově kvalitnější panel pracující klidně i sedm dnů v týdnu. Doplnit bych měl, že Home2 je bez tuneru, ale umožňuje naprosto bezobslužný provoz libovolné prezentace třeba v rámci celé prodejní sítě, nebo jednoho autosalónu, klidně i kadeřnického, a když na to přijde, pouštění a „vývoj“ prezentace může klidně obstarat jen a pouze centrála.

Už z tohoto je vidět, kam v Česku vyvíjený  iFrame míří…

Doma bude v designové domácnosti, kde se uplatní třeba jen s infračervenými ovládáním, v ateliéru či galerii, kde ho napojíme přes WiFi na adekvátní webový server, a také ve firemních prostorách klidně i jako prostá vnitrofiremní informační nástěnka. Ostatně zabudován je průmyslový panel!

Zajímavou aplikací je pak možnost napojení na server Flickr, na což narazíte už v nastavovacím menu. Dovolí vám nechat si z něj zasílat fotografie například z dovolené, a to plně automaticky. Vezměme to ale popořadě…

Dvě varianty téhož poukazují nejen vysokou eleganci Home2, ale také naznačují variabilitu rámu. Ta je ale mnohem, mnohem větší. Navíc se dá vyrobit i vysloveně na zakázku.
Autor: Kobe

Dvě varianty téhož poukazují nejen vysokou eleganci Home2, ale také naznačují variabilitu rámu. Ta je ale mnohem, mnohem větší. Navíc se dá vyrobit i vysloveně na zakázku.

Co to vlastně je „digitální fotoobraz“?

i-Frame Home2 jsem dostal zapůjčen v provedení s klasickým dřevěným rámem a paspartou a výsledkem byla jedna velká a elegantní nádhera, kterou ovšem musíte zavěsit na zeď, což pochopitelně jde a slouží k tomu bytelné úchyty na zadní straně (celek splňuje standard VESA). Jak vidíte, ze snímku výše, Home2 jako obraz opravdu působí. Jako obraz s paspartou, abych byl přesnější. V ceně ostatně dostanete i transparentní napájecí šňůru, která je neméně elegantní a celkovému vzhledu nijak neuškodí, i když bude třeba kousek vidět.

V síťových volbách najdete i zadání vstupu na Flicker a nastavení kvality z něj zobrazovaných fotografií.
Autor: Bohumil Herwig

V síťových volbách najdete i zadání vstupu na Flicker a nastavení kvality z něj zobrazovaných fotografií.

Zabudován je vysoce kvalitní průmyslový LCD panel Philips typu IPS s rozlišením Full HD a antireflexní povrchovou vrstvou minimalizující odlesky a odrazy, což v praxi opravdu funguje.

Typicky fotografie (umí ale i zobrazit i video) na Home2 dostanete jak klasicky, tj. přes vnitřní paměť, rozhraní USB či mechaniku karty microSD, tak přes internet nebo dokonce přímo ze serveru Flicker. Pro něj stačí v nastavení zadat jméno účtu a rozlišení fotografií, což pochopitelně následně ovlivní i datový provoz.

Home2 je bez konektoru Ethernet (LAN), ten má až obdobně vybavený box Sign. Zabudováno je tak pouze připojení přes WiFi, klasický televizní tuner chybí, takže odpadá placení poplatků.

Přes WiFi se pak dostanete na lokální server Windows s podporou UpnP, takže snímky či prezentaci můžete brát i odtud.

Až by jeden neřekl, že je digitální…
Autor: Kobe

Až by jeden neřekl, že je digitální…

„Obraz“ můžete provozovat jak v horizontální, tak i ve vertikální poloze (nastavení lehce změníte v menu) a díky velice operativnímu způsobu řízení lze také navržené prezentace jednoduše spravovat, a to i na dálku. Navíc je k dispozici i možnost automatického startu prezentace po zapnutí, a to z libovolného zdroje.

Home2 lze pochopitelně využít i tradiční „obraz“ a pustit si na něj jeden snímek, který pak drží, dokud si ho nezměníte, nebo si ho neměníte v nějakém intervalu, což může být klidně i hodina, nebo třeba den.

Jak vidíte z ceny, i-Frame Home2 není nejlevnější. Proč, to jsem naznačil už výše. Doplním to ještě tím, že je bez větráku a je navržen, resp. certifikován, pro provoz typu 16/7, tedy 16 hodin denně, sedm dnů v týdnu.

À propos Sign: jde o samostatný přehrávací modul určený pro digitální reklamu, který lze využít i jako set-top box k televizoru, který pak má stejné vlastnosti, jako fotoobraz i-Frame Home2.

Dálkový ovladač je jednoduchý, ale příjemný. Jen vyžaduje přesné zamíření na „očíčko“, které je trochu utopené v rámu.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je jednoduchý, ale příjemný. Jen vyžaduje přesné zamíření na „očíčko“, které je trochu utopené v rámu.

Pohodlné ovládání přes infra

Zapínání obstarává jednak kolébkový vypínač na zadní straně (nulová spotřeba ve vypnutém stavu) a jednak elektronický, který najdete spolu s dalšími ovládacími prvky (mj. hlasitost, volba vstupu) po pravé straně vzadu.

Celkově vzato můžete Home2 ovládat čtyřmi způsoby:

  • pomocí infračerveného dálkového ovladače;
  • zmiňovaným souborem zajišťujícím automatický start prezentace (Autostart);
  • vzdáleně přímým přístupem na digitálním obraz.

Čtvrtým způsobem je tzv. nepřímý přístup, kdy Home2 komunikuje přes nějaký portál, nebo FTP server.

Já jsem zkoušel především dálkový ovladač, který vidíte na snímku výše. Ovládání je intuitivní a na obrazovce naběhnuvší menu má klasickou adresářovou strukturu ve které se pohybujete šipkovými tlačítky s OK uprostřed a které si pamatuje i historii jednotlivých prezentací, resp. spuštěných snímků.

Rozložení prezentace nabízí deset možností, včetně rozdělení na čtyři oblasti.
Autor: Bohumil Herwig

Rozložení prezentace nabízí deset možností, včetně rozdělení na čtyři oblasti.

Jak funguje a jaké má možnosti

Pro začátek je třeba Home2 připojit na internet, což se dělá na první úrovni menu a tady jasně vidíte, že se nacházíte v operačním systému Android. Android je to ovšem povětšinou kultivovaný a hlavně dobře sladěný s Home2. Trochu jsem jen narážel při přihlašování přes WiFi, ale nakonec se to vyřešilo.

Po spuštění Home2 (pokud ho nezařizujete přes soubor Autostart) se objeví manažer souborů, který perfektně zobrazuje i dlouhé názvy (plná délka i čeština) a který se pohodově ovládá. Najdete v něm – vedle výběru média ze kterého se bude prezentovat – i prezentační historii a samozřejmě také volbu Start prezentace. Pokud v jejím průběhu zmáčknete tlačítko menu, vstoupíte do voleb týkajících se přímo jí. A těch je skutečně spousta!

Najdete tu jak interval prezentace (od sekund až po 99 hodin), její rozložení (deset voleb, např. „Náhodný přílet“ či „4 rohy“) a také pořadí prezentace. To může být abecední, abecední při zachování adresářů, náhodná či podle data pořízení jednotlivých snímků. Pro ně může zvolit i přechod a k dispozici je třináct variant, například posuny, prolínání, či žaluzie. Mezi prezentačními volbami najdete i takové specialitky jako výchozí a koncový jas snímku či změna nastavení informačních pruhů.

Nezmínil jsem ještě veledůležitý poměr stran. Ve volbě najdete tři: původní velikost, maximální velikost (poměr stran zachován) a maximální velikost (poměr stran změněn).

První volba je zřejmá, druhá snímek ořízne podle svého, což se někdy povede více, jindy méně (u snímků z přírody je to často jedno) a u třetí je to samozřejmě nejhorší, i když i to se někdy může hodit.

Prezentaci si můžete nechat doplnit hudbou na pozadí (zabudována je dvojice reproduktorů) a nastavit jde její hlasitost a samozřejmě jí můžete i zakázat. Ovlivnit je také možné i Autostart, který se pak provede hned po zapnutí a nechybí ani volba pro orientaci fotoobrazu na výšku. Úchyty na zadní straně se pak jen jednoduše přešroubují.

Zapůjčené provedení na živo. Nádhera, co říkáte?
Autor: Bohumil Herwig

Zapůjčené provedení na živo. Nádhera, co říkáte?

Jaký je?

O iFrame Home2 by se toho dalo napsat spousta. Já jsem se na něj podíval z ryze uživatelského pohledu člověka, který by si ho chtěl pořídit do své „vystajlované“ chytré domácnosti. Programátor by se na něj díval jinak stejně jako třeba manažer zastoupení Subaru, který by chtěl svým prodejcům jednou za měsíc (či za týden) připravovat prezentaci a zajistit její odeslání a automatické spuštění. Ať už ale bude úhel pohledu jakýkoli, jedno je myslím zřejmé. Provedení, resp. dílenské zpracování je vynikající a iFrame Home2 navozuje dojem solidnosti a i jisté bytelnosti. Obraz je podáván čistě a svěže (na pozadí může být i hudba) a kvalita panelu s vynikajícími pohledovými úhly je skutečně vysoká. A i když tu odlesky nepochybně jsou, oproti televizoru jsou výrazně potlačeny a rozdíl je to příjemný! Příjemná je i zjevná matovost panelu až někdy zobrazované fotografie připomínají starou dobrou „cibu“ s polomatnou krycí vrstvou.

Pokud byste Home2 ovládali prakticky výhradně přes infračervený dálkový ovladač, měli byste vědět, že vyžaduje akurátnější zaměření, což je nejspíše dáno tím, že očíčko přijímače je poněkud utopeno v rámu. V tomto konkrétním případě to ale až tak nevadí. Škoda ale že neexistuje aplikace pro Android či iOS, která by na Home dovolila posílat muziku či fotky, nebo oboje najednou. Ale mějme na paměti, že tohle je kousek především pro profesionály, takže mu to ani nevytýkám.

Home2 není nejlevnější a cenu si proměřten jak chcete. Mně osobně však přijde – díky vysoce kvalitnímu panelu a rozsáhlým prezentačním možnostem – jako přiměřená. Pokud bych pro něj měl využití a mohl si ho dovolit, byl by to nepochybně hezký kousek do mé digitální domácnosti. Ostatně mám nábytek z olše, takže by mi do ní krásně sedla i tato verze.

ebf - partner 1

Hodnocení

pro: kvalitní panel s antireflexní vrstvou, výborné pohledové úhly, spousta možností jak ovlivnit prezentaci a spousta cesta, jak ji na panel dostat a spravovat, zabudované WiFi…
proti: …ale někdy s komplikovanějším zadáváním hesla, dálkový ovladač vyžaduje přesnější zaměření

Balení obsahuje 

  • dálkový ovladač
  • knoflíková baterie
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový, průhledný)
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Jak ukazujete vaše fotografie?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).