Hlavní navigace

Initiative Q: mnoho povyku pro nic. Co by se mohlo pokazit?

6. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Initiative Q
Initiative Q, nejnovější počin notorického zakladače startupů Saara Wilfa, nenabízí po produktové stránce v podstatě vůbec nic konkrétního, přesto strhává davy. Proč?

Initiative Q v posledních dnech zamotala hlavy poměrně hodně lidem, pravděpodobně možná více, než by se na podobnou snahu slušelo. Funguje zde kombinace negativního vymezování vůči reálným řešením (což je snadné, neboť neexistuje řešení bez chyb) a pokušení v podobě šance na pohádkové zbohatnutí. Člověk přitom zdánlivě nic neriskuje (chybí moment prodeje a ověřený e-mail dáváme leckde), tedy kromě dobré pověsti, neboť za náborový systém by se nemuselo stydět nejedno MLM schéma. Co by se tedy mohlo pokazit?

Pojďme se nejdříve podívat, co nám projekt říká o sobě, a možná už ani více potřebovat nebudeme. Klikneme-li na stránkách projektu na odkaz Co je iniciativa Q, přivítá nás nadpis „Q je platební síť budoucnosti“ a pak nás již čeká jen negativní vymezování proti systémům současnosti. Autoři přitom volně přecházejí od transakčního systému k penězům a zase zpátky, což jim dává obrovský manévrovací prostor.

Vymezování je pro lepší čitelnost rozdělené do bodů. V tom prvním se dozvíme, že dnešní platební systémy (kreditní karty, hotovost a převody) jsou staré a zastaralé, takže s sebou přinášejí zbytečné transakční náklady.

Tento bod je zajímavou směsicí polopravd. Je například pravda, že dnes používané platební systémy za sebou mají hodně dlouhou historii, bankovní převody v podobě, jak je známe dnes, sahají do renesanční Itálie. Platební karty, které většina z nás vnímá stále jako poměrně moderní záležitost, jsou s námi skutečně již déle než 100 let a již takových padesát let se objevují hlasy varující před jejich smrtí (samotný počet karetních transakcí navzdory tomu stále roste).


Existují většinou poměrně dobré důvody, proč tyto zdánlivě „předpotopní“ systémy ještě nenahradil nějaký moderní „disruptor“. Ty sahají od takových zdánlivých maličkostí, jako je důvěra daná tradicí a reputační systém, který funguje jako dostatečná bariéra před podvody, až po pohodlí.

Bankovnictví je v dnešní době, která je citlivá na nespravedlnosti, často vytýkána exkluzivita, neboť stále na světě existuje obrovské množství lidí, kteří nemohou mít bankovní účet (daň za důvěryhodnost). Samostatnou kapitolu pak představují regulace, což není nic jiného než nekonečný příběh záplatování systému, aby se alespoň do budoucna eliminovaly některé příležitosti pro podvody. Platební karty, které práci s penězi ještě více abstrahovaly, prokázaly pozoruhodnou schopnost do sebe v průběhu let pohltit kteroukoli smysluplnou inovaci. Rozhodně se tedy nedá říci, že by se na disruptivní technologie zapomnělo kvůli nedostatečnému zájmu uživatelů, prostě jen byly vždycky asimilovány (veškerý odpor je zbytečný). 

„Ekonomický model“

Jeden z hlavních důvodů, proč zpravidla alternativní systémy selhávají, je neschopnost eliminovat podvody v transakčním procesu alespoň do té míry, aby to neohrozilo celý systém. Ani tradiční finanční systém v tomto ohledu není dokonalý a například ztráty ze zavádění platebních karet šly prvních padesát let (což rozhodně není krátká doba) do bilionů. Roční mnohamiliardové ztráty karetních společností a bankovního systému jsou jedním z hlavních důvodů těch 20 billionů, které – jak říká další bod – nás stojí současný platební systém.

To, že zatím nikdo pro fungování globální ekonomiky nevymyslel nic lepšího, než je (vůči obyčejným lidem poměrně nespravedlivý) systém elastických (centrálními bankami regulovaných) peněz, je prostě jen další fakt. Nejdále v tomto ohledu zatím došly kryptoměny, přesto ani ony zatím plnohodnotnou alternativu nenabízejí, přestože poměrně efektivně řeší alespoň některé dílčí scénáře.

Q, které balancuje na nejasné hranici platebního systému a měny, všechny tyto komplexní problémy smete ze stolu tvrzením, že: 2. Nové lepší systémy se na trhu nechytají jen kvůli tomu, že lidé (obchodníci a uživatelé) nechtějí používat síť, které chybí dostatečný síťový efekt. Pokud by se ale dostavil, bude to konec 20billionového byznysu. Jasný případ pro novou vyhrazenou globální měnu Q.


Autor: Initiative Q

Ne, takto řešení problémů v komplexních systémech, mezi které patří i moderní finanční systém a transakční sítě, rozhodně nefunguje. I sebemenší zásah do něj zpravidla někde vyústí v sérii nezamýšlených důsledků. Jedinou asi správnou cestou je náprava skrze nekonečnou sérii posupných drobných zásahů a učení se z vlastních chyb.

Samotné Q kromě apelu na „dostatečný sítový efekt“ nenabízí žádný návrh konkrétního řešení. Samostatnou kapitolu představuje „ekonomický model“. Ten je poměrně zvláštní směsicí neslučitelných konceptů. Tvůrci například tvrdí, že se postupně do oběhu dostanou 2 biliony mincí Q, které postupně získají hodnotu 1 Q = 1 USD. Měna by přitom měla být neinflační, ale zároveň si udržovat stabilní hodnotu (což je vymezení například oproti kryptoměnám). Jakým kouzlem toho ale chce dosáhnout? Nikdo neví. Podobných perliček a žonglování se slovy i s vysokými čísly je přitom „ekonomický model“ Initiative Q plný.

Kontroverzní body 4 až 7

Poslední čtyři body zkráceně říkají: „Pokud se projekt uchytí, bude hodnota všech Q několik bilionů dolarů. Iniciativa tyto Q tokeny rezervuje pro early adoptery, čím dříve nastoupíte, tím bohatší budete. Jde o sebenaplňující proroctví.

Chtělo by se říci: pyramidové schéma jak vyšité. Škoda, že chybí moment, ve kterém do sebe pyramida začne nasávat peníze reálného světa, účtování s Q by bylo mnohem jednodušší. Ačkoli nějaké náznaky by tu byly.

Chybí například jakýkoli hodnotný produkt (samotné Q je záznam ve firemní databázi, nic víc, nic méně), tedy kromě vás, což je skutečně ironie. Zda uživatelé toužící po snadném rychlém zbohatnutí zaplatí jen svou dobrou pověstí, nebo něčím víc (Initiative Q zatím slibuje nesdílet data o uživatelích třetím stranám), je zatím ve hvězdách.

Poznámka ke kryptoměnám

Když už jsme u té ironie, nelze nezmínit negativní vymezování vůči kryptoměnám. Slovní ekvilibristika Iniciativy Q říká, že kryptoměny jsou skvělým řešení problému, který neexistuje – padělání digitálních peněz.

„Naše peníze již digitální jsou, a to ve formě bankovních počítačových záznamů, a nikdo se neobává, že tyto záznamy náhle zmizí. Je to způsobeno silným systémem důvěry a správy, který chrání jednotlivce před těmito riziky,“ říká se ve FAQ v bodu věnovaném kryptoměnám.

BRAND24

Vtipné je, že právě vůči těmto vlastnostem tradičního finančního systému se přitom vymezuje v bodu jedna pamfletu Co je iniciativa Q. Ponecháme-li stranou fakt, že tento systém úplně tak hladce nefunguje (důsledkem jsou pak právě ty napadané obří transakční náklady, které jsou na vrub pododům), zvládnout na tak krátkém a nic moc neříkajícím textu tolik vzájemně si odporujících vyjádření je už trochu na pováženou.

Shrnut a podtrženo, ať již je kluzká Iniciativa Q čímkoli, rozhodně není ničím, s čím by stálo za to ztrácet váš čas. Je ale také možné, že se z celé záležitosti vyklube nějaká povedená taškařice, například virální kampaň pro nějaký skutečný smysluplný produkt. V takovém případě rozhodně klobouk dolů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).