Hlavní navigace

Internet je deviace

16. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Miloš Zeman je premiér. Miloš Zeman je český premiér. Český premiér podporuje Českou republiku. Ne, zkusme to odjinud. Tato řada totiž nefunguje. Minulý týden jsem slyšel zajímavé hodnocení současné vlády: prý je perfektní. Alespoň pro Internet, protože do něj vůbec nestrká nos. Tohle hodnocení však už také neplatí.

Český premiér Miloš Zeman se před pár dny při cestě po Indii zastavil také v jedné technologické firmě. Tohle by byla určitě zpráva maximálně na tři věty někam doprostřed novin. Jenže Miloš Zeman si zase musel povyskočit – a české firmy možná budou jednou litovat.

Návštěvu si namířil do „Silicon Valley Východu“, města Bengalúru, kde se stovky společností snaží dosáhnout obdobných výsledků jako jejich vzory v Kalifornii. Miloš Zeman to ale podle MF Dnes nazval: „Je to skutečně ostrov pozitivní deviace.“

Tohle zajímavé hodnocení patřilo především společnosti InfoSys, která je pro Indii (a pravděpodobně i Ameriku) ukázkou „indického snu“. Tato společnost totiž dokazuje, že Indie není pouze „největším výrobcem softwaru na zakázku na světě“, ale také zemí se svými příležitostmi.

InfoSys, který před dvěma lety vstoupil jako první indická společnost na americkou burzu Nasdaq, není vůbec žádnou internetovou rychlokvaškou. Existuje již 20 let a její šéf Narayana Murthy je považován za indického Billa Gatese (více rozhovor v listopadovém Business 2.0). Dokázal perfektně využít konce restrikcí pro dovoz technologií do země před 10 lety a během pár let postavit světovou firmu, které se obávají i americké společnosti, protože jim nejednou dokázala vyfouknout velké zakázky pro Boeingy a podobné mamuty.

Indické společnosti máme dosud zafixované jako pouhé „pisatele softwaru“ pro někoho jiného – napíšou aplikace pro kohokoliv na světě za levný peníz a přitom dobře. To však již dlouho neplatí. Právě InfoSys jako firma s šesti a půl tisíci lidmi totiž významně vydělává i na poskytování služeb – typicky systémová integrace – které nabízí bankám a jiným velkým firmám. Samozřejmě ale nemá smysl přehlížet, že největší peníze stále přináší vývoj softwaru (pětina InfoSysu vyvíjí aplikace pro Microsoft).

KL24

Otevírá se tady otázka, zda je to dobře, či špatně – doma nic nevymýšlet a dělat na někoho jiného. Velmi podobné hodnocení často zaznívá na adresu Irska – samo prý bez pomoci Dellů a dalších společností, které si na jejich území postavily výrobní haly, není schopno pořádně přežít. Tohle hodnocení je však pořádně krátkozraké. Žádná firma by nešla někam, kde na ni nečeká dobré zázemí – a právě Indie i Irsko jsou výborným příkladem, jak stát dokáže povznést vysoké školy a připravit dostatek lidí (v miliardové Indii se jedná o 50 milionů odborníků). Ti se samozřejmě mohou stát obětí „odlivu mozků“, často se však stejně jako úspěšný InfoSys objevují další firmy, které dokáží prorazit s domácími lidmi.

Takové vyhlídky však na českého premiéra neplatí. Když se ho novináři zeptali, jak se dívá na spolupráci českých firem s indickými, odpověděl: „Tuto možnost bych viděl jako poněkud omezenější.“ Při tradičních zahraničních cestách se většinou představitelé státu perou za domácí firmy, avšak Miloš Zeman ty české nejen nepodporuje, ale přímo je vyřazuje ze hry. Pokud jeho výroky v novinách četli například lidé z InfoSysu, asi nás teď mají „dobře“ zafixované.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje na mikroplatebním projektu I LIKE Q společnosti Villusion, kterého se účastní Sun Microsystems. Dlouhodobě se věnuje elektronickému obchodu, pracoval na řadě studií pro bankovní sektor.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).