Hlavní navigace

Internet OnLine má 36 tisíc zákazníků

25. 8. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak bylo dopředu ohlášeno, zveřejnil včera SPT TELECOM některé informace o své síti a také o svých zákaznících. Nejzajímavější je nepochybně údaj o počtu klientů, ale na tiskové konferenci se hovořilo i o již poněkud starší kauze "virtuálních" přístupových bodů.

Podle slov zástupců SPT TELECOMu a konkrétně jeho odštěpného závodu Služby profesionálních sítí, který provozuje mimo jiné IOL, byl včerejší krok motivován snahou po větší otevřenosti. Svoji úlohu jistě sehrála i snaha tak trochu se pochlubit vedoucím postavením, které nyní SPT TELECOM – v souladu s obecným očekáváním při startu jeho služeb – má.

Celkově má dnes IOL přes 36 tisíc platících zákazníků. Do tohoto čísla je zahrnuto všechno, tedy každý zákazník s dial-upem, pevnou linkou, ISDN, dokonce i ten, který využívá služby přístupu k Internetu z mobilního telefonu. Podstatná je proto informace, že devadesát procent z tohoto počtu tvoří klienti, kteří mají tarify IOL STANDARD (neomezený přístup po dial-upu) a IOL BASIC (přístup k Internetu mimo špičku, tj. večer a o víkendech). Zbylých deset procent připadá na ostatní služby. Podrobnější rozvrstvení nechtěli představitelé IOL na tiskové konferenci vzdor několika přímým dotazům sdělit s tím, že činí první krok na cestě k otevřenosti – pokud je budou ostatní poskytovatelé následovat, zveřejní zase o kousek víc. Odkrytí karet naráz by je podle jejich slov obchodně poškodilo.

Zajímavý je také údaj, že šedesát procent zákazníků je z regionů Praha. Brno a Ostrava, zbytek je rozprostřen po celé republice. Troufám si odhadovat, že u ostatních poskytovatelů tvoří tato klíčová tři města větší podíl na celkovém počtu, což jistě souvisí s tím, že IOL má dnes zřejmě největší množství přístupových bodů. A zatímco ve velkých městech je konkurence velmi ostrá, v zapadlejší lokalitách často v daném UTO své služby mimo IOL nikdo nenabízí. Ani IOL ovšem samozřejmě není všude – zatím má pokryto 93 UTO z celkových 159. Pokrytí všech je v plánu, ale čeká se na to, jak bude vlastně vypada tarif Internet 2000 a zda nebude obsahovat i nějakou službu přesměrování pro poskytovatele, která by byla výhodnější, než budování celých nových uzlů.

Když hovoříme o přesměrování, připomíná to známou aféru s virtuálními přístupovými body, které SPT TELECOM používal před rokem. Mávnutím kouzelného proutku tehdy vybudoval v krátké době velké množství uzlů, ovšem jak se ukázalo, šlo pouze o uzly na bázi Potěmkinových vesnic: zákazník sice volal na místní telefonní číslo, ale jeho hovor byl následně přesměrován po telefonní síti do jednoho z 12 skutečných uzlů, které IOL měl. Náklady na přesměrování přitom byly tak vysoké, že si je žádný jiný poskytovatel logicky nemohl dovolit; nepochybně se tedy jednalo o dumping. I o virtuálních uzlech se včera na tiskové konferenci hovořilo a musím říci, že to pro mne bylo překvapení. Zástupci služby Internet OnLine totiž již velmi dlouho prohlašovali, že virtuální přístupové body jsou minulostí a nepoužívají se: včera naproti tomu připustili, že posledních pár bodů bylo „zhmotněno“ až před několika týdny. Jejich předchozí prohlášení tak musím hodnotit minimálně jako neseriózní.

Pokud jde o připojení do zahraničí, používá dnes IOL dva směry. První linka vede k TeleGlobe do USA a má kapacitu 8 Mb/s, druhou cestou je připojení ke společnosti Global One o kapacitě 6 Mb/s. V rámci Čech má IOL 4 Mb/s do NIXu, tutéž kapacitu i ke Global One (na rozdíl od dříve uvedené linky je tato používána jen pro peering, zejména pro rychlý přístup k Seznamu a Atlasu) a 2 Mb/s k EUnetu. Jak jsme již dříve informovali, nově má IOL také propojení o kapacitě 1 Mb/s ke Slovenským telekomunikáciím.

MMF24

IOL je tedy dnes zřejmě nejmasovějším poskytovatelem připojení, na druhém místě je Video On Line, které počty svých zákazníků netají již dlouhou dobu a v současné době se pohybují zhruba nad 15 tisíci. Je ovšem zajímavé, že objemy přenesených dat by naznačovaly vyrovnanější podíl: buď tedy obě společnosti používají pro výpočet počtu klientů jinou metodiku, nebo má Video On Line náruživější uživatele.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).