Hlavní navigace

Internet vs. internet

30. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zpravodajský server Wired News přestal počínaje minulým týdnem psát slovo „Internet“ s velkým počátečním písmenem. S velkým počátečním písmenem se rovněž nadále nebudou psát výrazy „net“ a „web“. Myšlenkový posun Wired News je v mnohém příznačný. Možná dokonce více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Zpravodajský server Wired News přestal počínaje minulým týdnem psát slovo „Internet“ s velkým počátečním písmenem.

Oznámil to v článku It's Just the „internet“ Now. Zde editor Wired News Tony Long uvedl, že s velkým počátečním písmenem se rovněž nadále nebudou psát výrazy „net“ a „web“.

„Proč? Jednoduchá odpověď zní, že není žádný myslitelný důvod psát nějaké z těchto slov s velkým písmenem. Ve skutečnosti ani nikdy nebyl,“ stojí mj. v textu. „(…) v případě internetu, webu a netu byla změna naší nakladatelské uzance nutná, abychom vyjádřili, co internet skutečně je: další médium pro doručování a přijímání informací.“

Myšlenkový posun Wired News je v mnohém příznačný. Možná dokonce více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Slovo „Internet“ je technický termín vzniklý zkrácením anglického výrazu „internetwork“. Jako českou obdobu bychom mohli užít kupříkladu „sousítí“.

Jedná se o libovolnou sestavu vzájemně propojených sítí. Pokud si tedy kupříkladu doma „v obýváku“ propojíte dvě sítě, máte internet. S malým „i“, samozřejmě.

Velké písmeno na začátku slova „Internet“ se tedy začalo používat pro odlišení Internetu jako celosvětové počítačové sítě od ostatních internetů (jako sousítí).

Anglosaská žurnalistika měla v tomto problému vždy jasno. Drtivá většina médií používá píše termín „Internet“ s velkým „I“ na začátku.

V České republice je praxe značně neustálená.

Velká diskuse na toto téma proběhla před nějakými sedmi osmi lety. Dokonce dlouhou dobu existovala zvláštní webová stránka vyhrazená tomuto problému.

Její autor Jan Savický dokonce v roce 1997 na Neviditelném psu napsal: „Internet se brzy stane běžnou součástí života lidí, pro které je rozdíl mezi internetem a Internetem podružný, a domnívám se, že se z ryze pragmatických důvodů přikloní k podobě s malým i.“

Jednalo se o slova vpravdě prorocká. Když jsem si včera dělal na českém Internetu miniaturní průzkum, zjistil jsem, že snad s výjimkou Lupy a Softwarových novin přešla většina médií na politiku psaní termínu „Internet“ s malým počátečním „i“.

Vyvstává proto otázka, zda bychom neměli naši editorskou politiku přehodnotit. :-)

Myslím, že poměrně přesně popsal rozdíl mezi „Internetem“ a „internetem“ Jiří Peterka ve svém článku na zpravodajském serveru Novinky.cz.

BRAND24

Internet s velkým „I“ je označení pro technickou podstatu Internetu. Internet s malým „i“ je označení pro médium. Internet je tedy nosičem internetu stejně, jako je síť vysílačů nosičem televize.

Přechod Wired News k psaní slova „Internet“ s počátečním malým písmenem je jakýmsi potvrzením skutečnosti, že technická stránka Internetu definitivně ustupuje do pozadí.

A jaké písmeno při psaní slova "Internet" preferujete vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).