Hlavní navigace

Internetová válka: Proč to ti poskytovatelé dělají?

18. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Internetová válka, kterou rozpoutalo proti SPT TELECOMu 16 opozičníků, vzbuzuje řadu ohlasů, otázek i pochybností. Jednou z nejvýraznějších je otázka, z jakého důvodu to vlastně poskytovatele dělají a proč právě teď. Kvůli svým kapsám, nebo kvůli kapsám nás všech? Pokusil jsem se najít odpověď.

Již přede mnou ji hledali moji vážení kolegové Jiří Peterka na Novinkách a v odpovědi na jeho článek Daniel Dočekal na Světě namodro. Jestliže si přečtete jejich články, sami zjistíte, že se příliš neshodli.

Když to velmi zjednoduším, pan Peterka se domnívá, že opozičníci Internetovou válku rozpoutali až ve chvíli – a pouze proto – když zjistili, že Internet 99 není jen nevýhodný pro zákazníky, ale bude stát dost peněz i je. Daniel Dočekal naproti tomu dává srozumitelný výklad, proč tomu tak není – a logicky argumentuje tím, že pro poskytovatele existoval mnohem snažší a populárnější krok.

Osobně si myslím, že pravdu mají oba. Vloni na podzim poskytovatelé připojení velmi, velmi váhali, zda mají podpořit akci Internet proti Monopolu (psal jsem o tom tenkrát tady a taky trochu tady). Nakonec někteří Bojkot podpořili, další méně, jiní vůbec; o vřelý vztah ale rozhodně nešlo. Řekl bych, že to mělo jeden základní důvod: poskytovatelé připojení se bojí si to rozházet s Telecomem, který je jejich nuceně největším dodavatelem linek, protože Telecom jim to v případě svého zájmu může bez mrknutí oka oplatit tím, že jim pěkně zatopí. Poskytovatelé tedy zůstali stranou, ale nyní tuto bariéru prolomili; více se o tom zmiňuje ve svém dnešním článku Hynek Med.

Bezprotředním impulsem podle mne skutečně byl zájem o vlastní kapsu, ze které hrozilo – díky Internetu 99 – být vytaháno hodně peněz. Tento společný zájem spojil poskytovatele do jednotné fronty proti Telecomu způsobem nevídaným. Abychom si dobře rozuměli, v případě těch peněz, které by odtekly, nejde jen o poplatky Telecomu za zavedení a provozování služby Internet 99. Jde především o investice, které by díky tomu, že Telecom nesplnil svůj slib z listopadu, musel vynaložit každý poskytovatel, který by se rozhodl provozovat čísla ve starém tarifu i v tarifu Internet 99 naráz; bližší popis jsem se snažil podat již dříve, najdete ho i v citovaném článku Dana Dočekala.

Prosím, všimněte si jedné skutečnosti – ty nové investice se týkají jen současného provozování obou tarifů, pokud by poskytovatel nasadil jen nový Internet 99, je bez problémů. To je skutečně důležité si uvědomit. Kdyby se totiž poskytovatelé připojení starali skutečně jen o svoji kapsu, uzavřeli by kartelovou dohodu o 16 účastnících, ve které by si slíbili, že zavedou pouze tarif Internet 99. Dohoda v tomto bodě by byla jistě snazší, než Bojkot Telecomu, takže by to jistě šlo. Nemuseli by to ani horem dolem oznamovat, stačilo by tiše jednat – a uživatelé, kteří dnes horlivě volají po novém tarifu, by byli spokojení jako blechy.

Kdyby to však udělali, neztratili by snad před veřejností květinku, ale zachovali by se ošklivě ke svým zákazníkům. Už mnohokrát bylo řečeno, můžete si to nakonec spočítat i v naší Kalkulačce, že do osmi minut hovoru je tarif Internet 99 nevýhodný. Je proto řada lidí, kteří chtějí používat buď jen standardní tarif, nebo nejčastěji oba tarify kombinovat. Tomu by poskytovatelé svou dohodou zabránili – ušetřili by sice svojí kapsu, ale bez uzardění by nechali Telecom tahat peníze navíc z kapes zákazníků. To ale poskytovatelé neudělali. V této souvislosti je dobré připomenout, že Internet OnLine, tedy vlastně SPT TELECOM, svým zákazníkům Internet 99 nabízet výhradně hodlá.

Je podle mého nepochybné, že poskytovatelé připojení si při vyhlašování Internetové války hleděli velmi pečlivě své vlastní kapsy. Ale nejen jí – to by to byli mohli udělat šikovněji. Netorpédujme jejich akci jen s posměšným poukazem na to, že myslí jenom na sebe.

ebf - partner 1

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).