Hlavní navigace

Načítejte webové stránky do prohlížeče rychleji

18. 2. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

"Ten Internet se ale vleče," říká si čas od času každý z nás. Občas se s tím nedá nic dělat, občas ano - třeba vyhodit takřka zánovní modem od Křižíka po babičce a pořídit si lepší. Zkusit se však dá i softwarové řešení, různých akcelerátorů práce s webem je dost. Jeden z nich vyzkoušel Mirek Kučera.

Je mnoho způsobů jak může uživatel Internetu zrychlit nebo i zpomalit načítání webových stránek. Jednu z variant nabízí zajímavý program Webcelerator. Co je to zač? Již název naznačuje něco jako „zrychlovač“ webu, v tomto případě urychlovač natažení webových stránek. Nebojte, nejedná se o řešení dělané na koleně, ono to skutečně funguje. Při stahování tohoto programu a jeho následné instalaci a používání jsem byl původně poněkud skeptický – kdyby šlo urychlit načítání stránek skutečně podstatným způsobem, již dávno by tu takové řešení bylo. Jak se ukázalo, nebylo.

Poté, co program nainstalujete, okamžitě změní vaše nastavení TCP/IP stacku we Windows, díky kterému dosáhnete maximální možné rychlosti přenosu dat, a pak ještě nastaví všechny vaše nainstalované prohlížeče svoji na domovskou stránku. Ta je samozřejmě plná reklam, ale Webcelerator je díky tomu zdarma. Jednou větou jde v podstatě o lokální proxy server; ovšem se zvláštní štábní kulturou.

Jak to pracuje? Úplně jednoduše: jakmile se připojíte na Internet, program začne všechny vámi navštívené webové stránky ukládat do cache a pokud se náhodou rozhodnete na tyto stránky vrátit, tak je vždy načte z této cache. Pokud máte strach, že obsah už nebude aktuální, tak jej nemějte. Webcelerator změny na stránce zkontroluje a pokud se změnila, tak si ji do cache jednoduše natáhne celou znova.

To ale není to nejdůležitější. Program totiž umí automaticky natahovat odkazy, které vedou ze stránky, kterou si právě se zapnutým Webcelelatorem čtete. Pokud jste se tedy dostali na úvodní stránku Lupy s tímto programem a zrovna si prohlížíte, co je nového, a rozhodujete, na který článek kliknout, program již tyto stránky hbitě natahuje do své cache. Pokud se posléze na nějaký článek budete chtít podívat, načte se vám během sekundy z cache. Modem to ovšem nijak moc nezatíží, protože program stahuje stránky jenom tehdy, když zrovna nic neděláte a nenačítáte další stránky. Pokud čtete nějaký článek hodně dlouho a Webcelerator již nemá co stahovat – protože již všechno natáhnul – tak prostě začne updatovat často navštěvované stránky, které má již v cache delší dobu. Oo stránkách uložených v cache pak samozřejmě můžete off-line browsit.

cif 24 - early cena - média

Zdají se vám všechny jmenované výhody jako sen, který skončí, když se probudíte? Kdepak, je to skutečná realita a program je navíc zadarmo. Neváhejte a stahujte, velikost je 1,6 MB.

Miroslav Kučera
Autor je šéfredaktorem serveru Interval.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).