Hlavní navigace

IPv6 rok poté: Česko je evropským lídrem v zavádění nového protokolu

6. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Jak to s IPv6 vypadá po roce od IPv6 Launche a jak si Česká republika vede v porovnání s ostatními zeměmi? Pojďme se podívat na několik zajímavých statistik.

Před rokem touto dobou plnily úvodní stránky IT médií informace o „IPv6 Launch“, v rámci kterého se přední světoví hráči Internetu zavázali zapnout IPv6. Na rozdíl od akce v 2011 se již nejednalo o testování, ale zapnutí natrvalo. Pozadu tenkrát nezůstali ani Češi; možná si vzpomenete na příslib Jakuba Votavy z Telefoniky, který zazněl na konferenci IPv6 Day pořádané sdružením CZ.NIC. Stranou ale nezůstali stát ani menší hráči či veřejná správa. Jak to s IPv6 vypadá po roce a jak si Česká republika vede v porovnání s ostatními zeměmi, se podíváme díky několika zajímavým statistikám.

Podpora v rámci české domény 

Z pohledu nabídky obsahu přístupného přes „šestku“ mají pro české uživatele největší vypovídající hodnotu statistiky sledující podporu IPv6 v rámci české domény, tj. dnes již více než milionu adres. Zatímco ke konci května loňského roku podporu IPv6 vykazovalo 10,6 % webových serverů, dnes je tento ukazatel o dvě třetiny vyšší (17,3 %) což v absolutních číslech představuje nárůst o 79 996 domén. Ještě zřetelnější nárůst vykazuje podpora IPv6 na jmenných serverech (DNS), kdy se v průběhu srpna loňského roku podařilo překonat magickou hranici 50 % a dnes je už IPv6 zapnutá na 53,8 % jmenných serverech. V neposlední řadě je potěšitelná podpora IPv6 i ze strany mail serverů, která významně stoupla zejména v průběhu loňského července a dnes dosahuje 15,8 %, tj. o 6,3 procentního bodu více, než v loňském roce a téměř stejně, jako činí podpora „šestky“ u webových serverů.

Jak si vedeme v porovnání se světem? 

Zajímavé informace o tom, jak si vedeme v porovnání se světem, nabízí měření IPv6 Observatory, jehož data využívá Evropská komise např. v rámci tzv. Digital Agenda Scoreboard. Podle tohoto měření založeného na 500 nejnavštěvovanějších stránkách dle Alexa.com je i po roce Česká republika s 13,1 % evropským lídrem v zavádění „šestky“, následovaná Řeckem (11 %) a Slovenskem (9,7%).

Jak si vede veřejná správa 

Svým způsobem specifickou skupinu poskytovatelů obsahu představuje veřejná správa, kdy ta česká se k zavádění IPv6 zavázala již v roce 2009 v podobě usnesení vlády č. 727. To uložilo všem ministrům a vedoucím ústředních orgánů státní správy (tj. např. předsedovi Českého telekomunikačního úřadu nebo Úřadu průmyslového vlastnictví) zajistit do 31. prosince 2010 přístup k internetovým stránkám a veřejně dostupným službám eGovernmentu internetovým protokolem verze 4 (IPv4) i internetovým protokolem verze 6 (IPv6). Na evropské úrovni se pak podpoře IPv6 věnuje strategie Digitální agenda pro Evropu, konkrétně opatření č. 89

Podle aktuálního průzkumu CZ.NIC se sice ukazuje, že ne všichni usnesení vlády dodržují a nic si nedělají ani z urgencí, které jim usilovně posílá Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na druhou stranu je pravda, že v případě web serverů je podpora IPv6 u veřejné správy cca 3× vyšší než ve zbytku české domény. Ještě výraznější je pak podpora IPv6 u ústředních orgánů státní správy, kdy v letošním roce plnou podporu IPv6 zprovoznil na svých webových stránkách Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Úřad pro ochranu osobních údajů. Rozšíření IPv6 mezi města a obce pomohla letošní soutěž Zlatý Erb, ve které byla podpora IPv6 (spolu s DNSSEC) zařazena jako jedno z hodnotících kritérií pro výběr těch nejlepších stránek samosprávy.

WWW

DNS

E-mail

6/12

6/13

6/12

6/13

6/12

6/13

Ministerstva

35,7 %

42,9 %

64,3 %

50,0 %

35,7 %

42,9 %

Ústřední orgány státní správy

50,0 %

72,5 %

58,3 %

83,3 %

33,3 %

58,3 %

Krajské úřady

40,3 %

14,3 %

64,3 %

64,3 %

15,4 %

21,4 %

Města a obce

7,3 %

26,3 %

43,9 %

48,3 %

2,9 %

6,3 %

Potěšitelné je, že podle studie projektu GEN6 si veřejná správa při zavádění IPv6 vede dobře nejen v národním, ale rovněž evropském měřítku, kdy české úřady nechávají daleko za sebou např. i Německo, Lucembursko či Slovinsko a jak zmínil na nedávné konferenci Internet a Technologie 2013 Jiří Řehola z Ministerstva průmyslu a obchodu, Česká republika je v tomto směru evropským lídrem a ambice stát se lídrem světovým není nereálná.

ebf - partner 1

IPv6 konektivita 

Jak bylo zmíněno mj. na loňské konferenci IPv6 Day, podpora IPv6 na straně poskytovatelů obsahu a podpora na straně poskytovatelů připojení jsou dvě odlišné věci. Zajímavý pohled na to, přes jaký protokol se uživatelé připojují, nabízí statistiky Google, ve kterých je Česká republika s 1,48 % spíše než lídrem čtvrtfinálovým hráčem, což v porovnání s 10,39 % ve Švýcarsku či 9,06 % v Rumunsku není moc potěšující výsledek. A to i přesto, že většina zemí Evropy se nepřehoupne ani přes 1 %.

Snad i v této oblasti se ale blýská na lepší časy a k Telefonice, která začala automaticky nabízet IPv6 pro všechny nové přípojky ani ne měsíc po loňském IPv6 dni, se přidají i další poskytovatelé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zabývá především problematikou českého i evropského eGovernmentu. Ve sdružení CZ.NIC má na starosti projekty s veřejnou správou a rovněž evropské projekty zaměřené na IPv6 (GEN6) a vzájemné uznávání eID (STORK 2.0 a eSENS).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).