Hlavní navigace

IQ dům, aneb Co vzít v úvahu na počátku plánování

22. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Loxone
V článku přímo od majitele chytrého bydlení jsme vás před nedávnem informovali o praktických zkušenostech. Nyní přinášíme pohled od výrobce.

Společnost Loxone, o jejíž systém šlo, vydala nyní shodou okolností obecná i konkrétnější doporučení zaměřená nejen na plánování kabeláže a prvotní přemýšlení typu „Jak na to“. Přinášíme vám stručný výtah, přičemž kompletní materiál najdete na firemním blogu zde.

Plánování

Při plánování chytrého bydlení rozhodně nešetřete na velikosti rozvaděče. Jako rezerva se obvykle počítá 20 % rozvodů navíc. Co když se ale za čas rozhodnete třeba pro solární energetické panely?

Myslete také na rozvaděč do garáže nebo na zahradu, v domě pak na dostatečné množství chrániček – „husích krků“ – pro případné budoucí rozvody. Třeba pro projektor, napojení žaluzií, bazénu, apod.

Pamatujte rovněž na dostatečné zasíťování ve stropě místností, což je častý problém. Tady můžete potřebovat nejen dodatečné osvětlení, ale i senzor přítomnosti, nebo třeba požární hlásič. Dodatečná kabeláž se tu protahuje jen špatně a není to příliš „čistá“ práce.

Podobně postupujte i na dalších místech a nezabývejte se jen těmi obvyklými. Je dobré nezapomenout ani na napojení zařízení v kuchyni (zejména spotřebiče jako takové) nebo třeba pračky v prádelně či koupelně.

Ostatně v aktualitě „Chytrá domácnost podle Samsungu“ jste se mohli dočíst i o ní…

Jaká kabeláž?

Pokud jde o druh vedení, resp. typ provedení kabelové instalace, Loxone tvrdí – citujeme – „Za správné vedení kabeláže považujeme výhledově plánované elektroinstalace do hvězdy. To znamená, že elektrický rozvod, ve kterém je umístěn Miniserver, je centrálou inteligentního domu. Doporučujeme strukturované kabeláže od místa, kde budou vypínače, zásuvky, teplotní čidla, čidla přítomnosti, okenní kontakty, … až do rozvaděče.“

Redakční poznámka

Dlužno říci, že ne všichni jsou v tomto ohledu stejného názoru. Přitom právě rozhodnutí o druhu vedení kabeláže, tzv. síťové topologii, je pro chytrý dům tím klíčovým a v podstatě nejde v budoucnu změnit, nebo jen hodně obtížně. Mimochodem ještě striktněji je společností Loxone doporučováno použití kabelu UTP CAT 6e!

BRAND24

A to všude…

Pokud to vezmeme obecněji, všichni výrobci se alespoň shodují na tom, že právě výběru topologie (a prvotnímu plánování) je třeba věnovat nejvíce času. Ostatně inspiraci najdete i ve výše zmiňovaném praktickém článku Aleše Miklíka, „Chytrá domácnost v praxi: nelehká cesta k ideálu“, který najdete zde.

Další související články

Nová verze operačního systému pro IQ dům umí i FVE – zde. 
Miniserver pro chytrý dům – více zde.
„Chytrá domácnost v praxi: nelehká cesta k ideálu“, který najdete zde.
Chytrá domácnost podle Samsungu – viz zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).