Hlavní navigace

Jak čeští mobilní operátoři obstojí ve srovnání se svými britskými kolegy?

18. 1. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ofcom
O tom, že náš trh s mobilními službami je předražený, se hovoří dlouho a naši operátoři to samozřejmě s větším či menším úspěchem popírají. Zkusme si porovnat nabídky na českém a britském trhu, kde působí operátoři ze stejné skupiny.

Proč jsme si vybrali právě britský trh pro srovnání s českým? Autor článku ve Velké Británii více než sedm let pracoval a dlouhodobě zde podniká. Svým zákazníkům často radí a pomáhá s výběrem vhodných tarifů. Stejně tak pro svoji firmu v ČR řeší firemní tarify s českými operátory.

Začneme krátkým pohledem do historie. Český telekomunikační trh byl dlouhou dobu bez větší konkurence.  Postupný rozvoj telekomunikací v demokratickém státě u nás vlastně probíhal od roku 1992. Na trhu tehdy působil monopolní SPT Telecom, později přejmenovaný na Český Telecom a nakonec 1.7.2006 na dnešní Telefónica O2 Czech Republic. Mobilní operátor Eurotel (dnes součást Telefónica O2) vznikl roku 1991. V roce 1996 začal v ČR působit mobilní operátor Paegas (dnes T-Mobile). Později k operátorům přidal 1. března 2000 usměvavý čtvereček Oskar (Vodafone) a U:fon v květnu 2007.

Počty uživatelů britských mobilních operátorů a odhady do roku 2015

Počty uživatelů britských mobilních operátorů a odhady do roku 2015

Britské království mělo oproti Česku větší náskok. Roku 1980 se vláda Margaret Thatcherové rozhodla rozdělit státní monopol General Post Office na The Royal Mail a British Telecom. Současně schválili vstup konkurenčních provozovatelů na trh. Dnes na telekomunikačním trhu působí Telefónica O2, Orange, T-mobile, Vodafone, Three a Virgin Mobile. Mezi největší virtuální mobilní operátory pak patří TalkMobile, Lebara a Lyca Mobile. Aby se britský zákazník v mnoha různých nabídkách mobilních, pevných a internetových služeb vyznal, podporuje britský regulátor Ofcom provoz různých online srovnávačů tarifů. K nim se ještě v našem článku dostaneme.

Český vs britský regulátor a mobilní operátoři

Odborní novináři Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) vyčítají, že neplní svoji hlavní funkci. Když se například stane zákazník obětí podvodu a přihlásí se k odběru předražených SMS, regulátor dává za pravdu telekomunikačním operátorům. Během přidělování nových frekvencí pro provoz neumožnil ČTÚ vstup dalších virtuálních operátorů na trh. Zdůvodnil to hrozbami žalob ze strany původních operátorů. Naproti tomu Ofcom je v médiích vidět často a působí skoro jako odbory velkých firem. To znamená, že hájí zájmy zákazníků. Liší se i způsob prezentace směrem k novinářům. Stačí porovnat sekci s tiskovými zprávami. Komunikace ČTÚ je plná odborného žargonu a úředního jazyka. Vyjádření pro média Ofcomu působí srozumitelněji.

Je rozdíl v počtu zaměstnanců regulačních orgánů?

Ofcom (britský regulátor) zaměstnával v roce 2011 celkem 760 zaměstnanců a uvádí, že jejich počet se mění poměrně často v závislosti na zpracovávaných úkolech a studiích. 

ČTÚ (český regulátor) zaměstnával v roce 2011 celkem 440 zaměstnanců

Počet obyvatel Velké Británie je oproti České republice šestinásobný.  

Rovněž internetové prezentace operátorů jsou od sebe výrazně odlišné. Britský Vodafone například v době psaní článku na výrazném místě své hlavní strany propagoval kupon na nákupy v hodnotě 50 liber. Po rozkliknutí nabídky se zobrazily tarify pro SIMkarty.  Jeho český protějšek se zaměřil hlavně na propagaci svého internetu, chytrého telefonu pro přístup na Facebook a SMS na 4 dny zdarma po dobití 300 Kč. Pro podnikové zákazníky nabízí britský Vodafone mobil Nokia Lumia 800 zdarma k tarifu za 30 liber měsíčně (900 Kč). Český zákazník na úvodní nabídce pro firmy dostává možnost koupit iPhone 4S 16GB za 10 277 Kč k tarifu za 1177 Kč. 

Srovnání stránek britského a českého T-Mobile v rubrice pro firmy dopadá podobně. Českým podnikatelům nabízí reklama  Podnikatel Plus 1100, který je označován jako „Nej pro firmy“.  Balíček za 1100 Kč obsahuje bezplatné volání v rámci firmy, mimo firmu za 2,10 Kč, 3G internet v mobilu, 523 volných minut a roaming. Britský T-Mobile dává zdarma  Nokia Lumia 800, k tomu 1000 minut volání do všech sítí, 250 textových zpráv a 100 MB internet za 25 liber měsíčně (775 Kč). Britské O2 opět rozdává chytré telefony k tarifům od 27 liber zdarma, české žádnou takovou nabídku na své hlavní stránce nemá.

Srovnáváme tarify

Regulátor Ofcom podporuje různé online cenové srovnávače tarifů a těm uděluje oficiální akreditaci. V současnosti jsou v provozu Homephone Choices, BillMonitor, Broadband Choices, SimplifyDigital, Cable.co.uk, Mobilife a Broadband.co.uk. Některé z nich srovnávají jen tarify mobilních operátorů, jiné pevné linky, nabídku digitální televize a vysokorychlostní připojení k Internetu. 

My jsme si pro srovnání vybrali billmonitor.com, který je v provozu od roku 2009. Omezili jsme se na porovnání nabídky nejlevnějších tarifů, kde očekáváme, že operátoři mezi sebou nebudou příliš soupeřit v rozsahu přidaných služeb. Zadali jsme vždy konkrétní počet minut z nabídky českého operátora, uvedli doporučený průměr 180 textových zpráv měsíčně, nezvolili jsme internetové připojení, neuvedli jsme počet odeslaných MMS, měli zájem jen o tarify bez speciálních nabídek a telefonu.

Britský konkurent tarifu O2 Neon S

Nabízí 80 minut do všech sítí, 5,60 Kč za volání, 1,60 Kč za SMS a 300 Kč měsíční paušál. Jako nejvýhodnější tarif nám byl doporučen Orange Dolphin 7 SIM za 7 liber měsíčně (217 Kč). Za to dostaneme 150 volných minut, 500 textových zpráv a 250 MB mobilního internetu. Po vyčerpání volných minut platíte za volání 35 pencí a za SMS 12 pencí. Při srovnávání tarifů je potřeba brát v úvahu nevýhodný kurz. Výhodnost tarifu si proto přiblížíme ještě jinak.

Cena měsíčního tarifu operátora Orange se blíží hodnotě jednoho oběda v britské hospodě. Pokud je cena průměrného českého oběda kolem 100 Kč, pak nám nabídka O2 vychází 2× dráž než v Británii. S O2 se navíc musíte vázat na 24 měsíců, britský Orange chce závazek jen na rok. Cena za minutu volání stojí ve Velké Británii přesně tolik co jedna obyčejná houska. U nás stojí obyčejná houska kolem dvou až tří korun. To znamená, že oproti Britům zaplatíme za minutu volání o 2,60 Kč více. Cena za SMS je v Česku opravdu zbytečně vysoká – Britové platí v řádu našich haléřů.

Vodafone – Tarify na míru 20 minut

Za nejmenší tarif chce český Vodafone 110 Kč měsíčně. Za to vám nabídne 20 volných minut a 5,50 do všech sítí. Dostali jsme stejné doporučení jako v předchozím případě. Je tedy zjevné, že žádný britský operátor vám za paušální mobilní tarif nebude nabízet tak málo volných minut.

T-Mobile – Přátelé 300

Český T-Mobile chce za nejmenší ze svých tarifů bez dalších omezení (věk apod.) 300 Kč měsíčně. Za to vám nenabídne žádné volné minuty a ani SMS. Vybraným číslům v síti T-Mobile můžete volat a posílat SMS zdarma. Jinak zaplatíte 4,90 Kč za minutu a 1,20 Kč za SMS. Počet volných minut jsme si proto zjistili přepočítáním a vyšlo nám, že za tuto cenu můžeme měsíčně provolat zhruba hodinu. Od Billmonitoru jsme dostali opět podobnou nabídku od operátora Orange.

Nejlevnější a neomezený mobilní tarif

Také nás zajímalo, jaký nejlevnější tarif můžeme u britských operátorů získat a co by nám za naše peníze nabídli. Za necelých 5,38 liber měsíčně (161 Kč) získáme od operátora Three 1000 volných SMS, 20 pencí za minutu do pevných a mobilních sítí (6 Kč/min) a 10 pencí za SMS (3 Kč). Zavázat se musíme jen na jeden měsíc. Kolem pěti až šesti liber pořídíte dobrou snídani nebo oběd v britské čínské restauraci. O podobném tarifu za cenu české snídaně si ovšem u nás můžeme nechat jenom zdát, natož, aby vám někde rozdávali tisícovku volných SMS v cenně dvousetkorunového tarifu. 

Nakonec jsme dali českým operátorům poslední šanci a vyhledali neomezené tarify. Ten nejlevnější začíná od 41 liber měsíčně (1 271 Kč) a závazkem na rok. Tarif stojí asi tolik, co dvě noci v malém venkovském penzionu. Nicméně museli byste ještě doplácet zhruba 13 liber. 

KL24

V Česku stojí cena za noc v malém penzionu kolem 500 – 600 Kč. Při tomto srovnání české operátory přeplácíme: u T-Mobile zaplatíme navíc o 1000 Kč (i když tu se čaruje s omezeností neomezeného tarifu, také ve skutečnosti ještě o další tisícovku více), Telefónica O2 si vezme o 2900 Kč více a Vodafone přeplatíte o 2094 Kč. Čeští operátoři vám zkrátka za neomezené tarify naúčtují cenu, kterou by si v Británii řekl za noc luxusní hotel.

Sečteno a podtrženo, za stejné peníze pro vás udělá více nejenom britský operátor, ale i britský regulátor. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

autor od června 2004 žije ve Spojeném království a je zakladatel společnosti City Life Manchester, Ltd. Vede zprostředkova­telskou agenturu Hurá do světa specializující se na ubytování a doprovodné služby.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).