Hlavní navigace

Jak digitalizace téměř zlikvidovala program ČT 2

24. 5. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 115393
Musíme obětovat Dvojku, abychom vůbec nastartovali proces televizní digitalizace v Česku. Tak před třemi lety argumentovali na Kavčích horách, proč budou předčasně vypínat hlavní analogové vysílače programu ČT 2, aby si uvolnili kmitočty pro digitální síť České televize, ale také pro multiplexy určené komerčním televizním stanicím. Z Dvojky se stal otloukánek digitalizace, kterému neuškodilo jen rychlé vypínání analogového vysílání, ale také „očištění“ programového schématu o veškerý sport, zpravodajské pořady a populární seriály typu Simpsonovi nebo Městečko Twin Peaks.

Oběť na oltář digitalizace

Když v roce 2008 vznikala třetí a poslední verze harmonogramu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání, rozhodla se Česká televize, že tentokrát nenechá tento plán spadnout pod stůl jenom proto, že jej budou znovu sabotovat komerční televize Nova a Prima. Bez vypínání analogového vysílání ale nebyl dostatek kmitočtů pro rozšíření digitálních multiplexů do celé České republiky. Kavčí hory si tedy vyjednaly výjimku pro předčasné vypínání analogových vysílačů programu ČT 2, aby na jeho kmitočtech mohly spustit veřejnoprávní multiplex se všemi čtyřmi programy České televize – kromě dosavadních ČT 1 a ČT 2 také se zpravodajskou ČT 24 a sportovní ČT 4.

Využili jsme novely, která nám umožnila dělat součet analogového a digitálního vysílání a díky ní vlastně obětujeme ČT 2, abychom si uvolnili kmitočty pro digitální vysílání, vysvětlil v září 2008 v rozhovoru pro server DigiZone.cz vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Právě v září 2008 ukončila ČT 2 analogové vysílání na silných vysílačích Cukrák ve středních Čechách a Kleť na jihu Čech. Už v červenci téhož roku se odmlčela analogová ČT 2 přímo v Plzni, na městském vysílači Krkavec, a v říjnu na hlavním západočeském vysílači Krašov a chebské Zelené hoře. ČT 1 přitom na těchto vysílačích pokračovala v analogovém vysílání ještě další rok.

ČT 2 - vizuál 2011

ČT 2 je od Nového roku formátově „čistá“, což ale vedlo k drastickému poklesu její sledovanosti

Z celoplošného programu na úroveň kabelovky

Na začátku digitalizace měla ČT 2 pokryto analogovým signálem 90,8 procenta populace, letos v březnu, kdy Český telekomunikační úřad (ČTÚ) odevzdával vládě pravidelnou půlroční zprávu a naplňování harmonogramu digitalizace, to bylo už jen 0,3 procenta. Ostatní analogové programy, tedy ČT 1, Nova a Prima, tak drastický pokles pokrytí nezaznamenaly. Zvlášť Nova do dnešních dní vysílá pro neuvěřitelných 70 procent obyvatel Česka analogově (přitom již 90 procent populace pokrývá digitálním signálem). Dvojka se svým menšinovým programem řadě diváků po vypnutí analogového vysílání nechyběla: vystačili si s trojicí programů ČT 1, Nova a Prima, případně pouze s prvními dvěma (Prima měla v analogu mnohem horší pokrytí než Česká televize a Nova).

Jediné, co drželo ČT 2 nad vodou, byly sportovní přenosy. Do doby, než Česká televize pokryla svým veřejnoprávním multiplexem 95 procent obyvatel Česka, nemohla na Dvojce zrušit přenosy důležitých sportovních událostí, mezi které patří olympijské hry, mistrovství světa v hokeji či ve fotbale. Ukládala jí to vyhláška ministerstva kultury, podle níž mají být události mimořádného společenského významu, mezi něž patří i jmenované sportovní události, vysílané na široce dostupných, zdarma vysílaných televizních programech. Kavčí hory sice mají od roku 2006 svůj čistě sportovní program ČT 4, ten byl ale dostupný všem divákům přes pozemní vysílače až loni na podzim. Dvojka tedy do loňska plnila částečně i roli sportovního kanálu.

ČT 2 - měsíční podíly D15+ (1997 - 2011)

Vývoj měsíčních podílů ČT 2 na dospělém publiku od zavedení peoplemetrů v červnu 1997 do letošního dubna (Zdroj: ATO – Mediaresearch)

Vyčistíme Dvojku od sportu!

Myslím, že do roka zůstane na ČT 2 fotbal, hokej, mistrovství Evropy, světa a olympiáda, plus výjimečné přenosy jako Davis Cup, Fed Cup, které budou zajímavé, ale jinak se velmi brzo přesuneme se vším na ČT 4 Sport, řekl v červenci 2008 serveru DigiZone.cz šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý. Úplný konec sportu na Dvojce pak prorokoval od ledna 2009. Později tento plán potvrdil i generální ředitel ČT Jiří Janeček, i když nakonec to tak horké nebylo. Ještě loni ČT 2 vysílala jak Zimní olympijské hry z Vancouveru, tak přenosy z mistrovství světa v hokeji, v němž Češi překvapivě vyhráli. Sice s vydatnou pomocí ČT 4, hlavní události ale nabízela stále ještě ČT 2.

Obrat nastal v lednu letošního roku, kdy Dvojka přišla se zcela novým programovým schématem, jež se sportem už vůbec nepočítá. Výjimkou jsou jenom vybrané zápasy fotbalové Ligy mistrů, které se hrají ve stejný čas a Česká televize chce odvysílat oba zápasy. To pak jeden nabízí ČT 4 a druhý ČT 2. Podíváme-li se ale grafy sledovanosti ČT 2 od chvíle, kdy ji měří peoplemetry (tedy od poloviny roku 1997), ukazuje se, že nejlepších výsledků dosahovala právě v době důležitých sportovních událostí, především olympijských her a hokejových šampionátů. Vůbec nejlepší výsledky pak Dvojka vykázala v únoru 2006 během zimní olympiády v Turíně (to už existoval sportovní kanál ČT 4).

ZOH 2010 - ČT 2 HD iVysílání

Sportovní přenosy byly vždycky páteří sledovanosti ČT 2. Bez nich zájem o Dvojku klesá i pod úroveň zpravodajské ČT 24. (Screeshot: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Sportovní fanoušek je také menšina. A silná

Zařazování sportu na program ČT 2 odůvodňovala vedení veřejnoprávní televize dlouhá léta tím, že sportovní divák je rovněž menšina, která si také zaslouží vlastní pořady. A jelikož Dvojka je menšinový kanál, sport logicky patří na ní. Tenhle argument padl založením sportovního kanálu ČT 4 a rozšířením jeho pokrytí prostřednictvím veřejnoprávního multiplexu. Ukazuje se však, že sportovní „menšina“ je poměrně silná a bez ní Dvojka přichází o pravidelné nárůsty podílů na divácích v době konání světových sportovních akcí. Intelektuálněji zaměření diváci, kterým sport nic neříká, jsou ale spokojeni: konečně je ČT 2 „vyčištěna“ od fotbalu, hokeje a další neintelektuální zábavy.

Zajímavé je, že onen mix sportu a menšinových pořadů na ČT 2 dlouhá léta fungoval – přes všechny protesty antisportovních diváků. A hlavně Dvojce omlazoval publikum. Podobný model si později vyzkoušela Prima, když spustila svůj druhý program Prima Cool a umístila na něj přenosy anglické fotbalové Premier League, o které se v té době dělila s Novou Sport. Tehdy tyto přenosy dokonale zapadaly do schématu pro cílovou skupinu, na kterou Prima Cool míří – mladé muže od 15 do 40 let. Později Prima Cool využila další osvědčenou část programu ČT 2, tentokrát si ji však vzala přímo od ní – přeplatila Českou televizi při nákupu práv na animovaný seriál Simpsonovi, další z pilířů sledovanosti Dvojky.

ČT 4 - Ivan Hašek, Otakar Černý

Z odchodu sportu z ČT 2 těží její sesterský program ČT 4

Simpsonovi na Primu Cool, Městečko Twin Peaks na Novu Cinema

Česká televize sice ještě nějakou dobu „dojížděla“ na Dvojce řady Simpsonových, k nimž měla nakoupena práva (a nějakou dobu šel tento seriál souběžně na ČT 2 i Primě Cool), nejnovější premiérové díly ale nabízela už jen Prima Cool, k níž se opět přesunuli původní diváci Dvojky. Tedy, občasní diváci, protože šlo o mladé lidi, kteří si Dvojku zapínali právě jenom kvůli Simpsonovým. Důsledek? ČT 2 opět zestárlo publikum, protože opět přišla o mladé. A nevzala jí je jenom Prima Cool a sesterská ČT 4, ale také Nova Cinema, na které se začal objevovat „čétédvojkový“ seriál Městečko Twin Peaks. Dvojka se tedy zbavila všeho, co fungovalo na mladého diváka, a tento unikátní guláš se rozprostřel do několika nových digitálních televizí.

Poslední ránou pak bylo zrušení všech zpravodajských pořadů na ČT 2. Nejzásadnější pro sledovanost Dvojky byly všednodenní Události, komentáře, stojící na tradici někdejší „Jednadvacítky“, formované svého času moderátorkami Janou Bobošíkovou a Barborou Tachecí. Události, komentáře přinášely ČT 2 každý všední večer okolo 200 až 300 tisíc diváků, ve výjimečných případech i více. Počínaje letošním rokem se ale tento pořad přesunul výhradně na zpravodajskou ČT 24, která jej od svého vzniku vysílala souběžně s ČT 2 (ale dosud ne samostatně). Pro Dvojku to opět znamenalo citelný zásah do sledovanosti. Vyladila sice svůj formát kulturně zaměřené televize, ale přišla o stálé diváky, kteří se přesunuli na ČT 24.

Simpsonovi

Přesun Simpsonových na Primu Cool byl další programovou prohrou ČT 2

Výsledek? ČT 2 je méně sledovaná než ČT 24 a ČT 4

Z Dvojky se tak za pouhých několik měsíců konce loňského a začátku letošního roku stal nejméně sledovaný program České televize. Předběhla ji zpravodajská ČT 24 i sportovní ČT 4, a to i díky tomu, že jim ČT 2 věnovala svoje programové trumfy. Řečí čísel, Dvojka se od začátku měření peoplemetry pohybovala na úrovni sedmi až devítiprocentním podílu na dospělém publiku. Tak tomu bylo až do letní olympiády 2008 v Pekingu. Poté začalo masivní vypínání hlavních analogových vysílačů tohoto programu a podíl Dvojky začal citelně klesat: na necelých šest procent na konci roku 2008 a o jeden procentní bod méně na závěr roku 2009. Od poloviny loňského roku má ČT 2 problém dostat se přes čtyřprocentní hranici podílu na trhu.

Nový rok přinesl Dvojce nové vedení a nové programové schéma. A také pokles na historicky nejnižší čísla sledovanosti, kdy se v některých týdnech propadla až po tříprocentní podíl na dospělém publiku. Není to ale maximum možného při jejím současném zaměření? A jaký by měl být tedy ideální podíl ČT 2 na divácích? Nejprve jsme si říkali, že by to mělo být sedm procent, pak pět, a já to teď vidím na čtyři a půl až pět procent, odpověděla loni v listopadu na tuto otázku v rozhovoru pro DigiZone.cz tehdejší dočasná šéfka programu České televize Kristina Taberyová, která zároveň dlouhá léta vede výzkumné oddělení ČT. Jenže číslo čtyři a půl procenta je dnes pro Dvojku spíše z říše snů.

ebf - partner 1

ČT 2 - grafika

Dokumenty mají být hlavní doménou ČT 2, Kavčí hory je ale nedokáží dostatečně „prodat“ ve vysílání svých ostatních programů, především na zpravodajské ČT 24

Marné čekání na mladého diváka

Dvojka teď živoří, protože celé sportovně založené publikum přešlo k ČT 4. V analýze, kterou jsme si nechali zpracovat, je afinita jednotlivých žánrů u ČT 2 úplně tristní. Je maximální a abnormální na sportovní pořady, které už ale na Dvojce nejsou. Všechno zbývající živoří, konstatovala ve zmiňovaném rozhovoru Taberyová. Pevně věřím a doufám, že Dvojka osloví mladého diváka, dodala ještě předtím, než nové vedení Dvojky přišlo se svým revolučním schématem. Jenže právě to vyhnalo z ČT 2 mladé diváky zrušením sportovních přenosů a akvizic typu Simpsonových nebo Městečka Twin Peaks. Krásně je to vidět na aktuálních výsledcích sledovanosti: nejvíce diváků si ČT 2 drží v cílové skupině starších patnácti let a především u diváků nad 54 lety. Podobně jako ČT 1.

Jak často sledujete program ČT 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).