Hlavní navigace

Jak připojit celé Colours? Ostravská hala Gong rozjela chytrou Wi-Fi

30. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Chytrá bezdrátová síť umí sbírat hromady informací. Oblast Dolních Vítkovic zkouší, jak se dají prakticky využívat.

Koncepční pojetí Wi-Fi připojení v různých provozovnách si v Česku začíná razit cestu. Například na sportovních stadionech ve Spojených státech už se bezdrátové připojení kombinující Wi-Fi a iBeacony nějakou dobu používá pro další marketingové aktivity, zvyšování prodejů, věrnostní programy či komunikaci se zákazníky. Na podobném projektu postupně dělají i na stadionu Sparty na Letné a chytrá Wi-Fi nově dorazila i do populární haly Gong v Ostravě.

Gong je součástí postupně revitalizovaného areálu Dolních Vítkovic (DOV). Bývalý obří plynojem nyní slouží jako multifunkční aula hostící kongresy, konference a koncerty. Kapacita objektu je zhruba dva tisíce lidí. „Už se nám stalo, že se na Wi-Fi chtěla připojit v podstatě celá kapacita. To jsme pak zjistili, že máme problém,“ říká při prohlídce Tomáš Štukner, který v Dolních Vítkovicích vede provoz a techniku.

Hala Gong.
Autor: Jan Sedlák

Hala Gong

Při obnově Gongu totiž pomáhaly dotace a původní Wi-Fi instalace, kterou za ně bylo možné pořídit, nestíhala – šlo o pár levných přístupových bodů. „První velký průšvih nastal při konferenci ShopExpo asi před rokem. To se vám na akci sjede český svět e-commerce a nefunguje připojení,“ vzpomíná Štukner.

Připojení pro Colours

Letos během hudebního festivalu Colours of Ostrava už se návštěvníci mohli připojovat na zcela novou bezdrátovou instalaci. Během čtyř dnů systém odbavil 2900 různých uživatelů, kteří přenesli téměř 300 GB dat s tím, že vedle běžných webových služeb nejvíce využívali Facebook, YouTube a další videoslužby. Nejčastěji surfovali ve vstupní hale a v bistru a nejvíce přes zařízení od Applu (31 procent).

To nemusí být nic objevného – prostě fungoval internet. Jenže v Česku to ještě ne vždy bývá zvykem a ani nové sportovní a další veřejné areály stále s kvalitním připojením nepočítají. Na velké akce si organizátoři často neobjednají ani posílení okolních BTS, takže účastníci zahltí i mobilní síť a data nefungují.

Bod Cisco Meraki.
Autor: Jan Sedlák

Bod Cisco Meraki

„My jsme k tomu zatím přistoupili tak, že chceme dát lidem funkční internet. Když jsou na koncertu, aby mohli odeslat fotku a tak,“ vysvětluje Štukner. V Gongu se dívají na další možný potenciál využití sítě. Vedle internetu prozatím zobrazí úvodní „landing page“ s propagací slev či akcí a chystají i další možné rozšiřování aktivit.

„Nechceme lidi prudit. Dělali jsme si průzkum. Lidé nechtějí klikat navíc, někde se registrovat, dělat check-in na sociálních sítích. Platí to především pro starší generaci, té mladší je to v podstatě jedno. Ale ta starší se raději od Wi-Fi odpojí a využije tradiční data, než by něco takového podstupovala,“ navazuje šéf provozu Gongu.

Chytrá Wi-Fi plná dat

Za možným potenciálem je možné se vydat do Států. Tam je běžné, že sportovní týmy z NBA a dalších lig jsou se svými fanoušky přes mobilní aplikaci ve spojení doma a doprovází je na stadion i zpět. Aplikace poradí, kde na stadionu zaparkovat, kudy se dostat na tribunu, nabídne slevu ve fanshopu, umožní upgrade sedadla, objednávku hotdogu a předraženého piva. Wi-Fi síť, iBeacony a přesná lokalizace jsou velkými pomocníky. Rychlé připojení navíc umožní okamžité přehrání záznamu videa a zobrazování statistik.

Bod u vchodu pro bezdrátové připojení čteček. Nastavuje se přes cloud.
Autor: Jan Sedlák

Bod u vchodu pro bezdrátové připojení čteček. Nastavuje se přes cloud.

„V Gongu se nabízí zajímavé možnosti využití. Lze se domluvit například s ostravskými hotely na vzájemném propojení, na akcích nabízet bonusové služby a další,“ souhlasí Roman Hlaváček ze společnosti ALEF NULA, která pomáhala s návrhem Wi-Fi řešení. ALEF v Česku rozjíždí podobné pilotní projekty, stojí i za chytrým pokrytím restaurací Kolkovna, o kterém už jsme psali. V přípravě jsou například projekty s obchodními domy, kdy bude možné třeba stanovovat výši nájmu obchodů podle vytíženosti lokality.

Gong vedle primárního cíle poskytnout funkční internet návštěvníkům začal nabízet svým klientům i různá nasbíraná data. Když zde proběhne dejme tomu lékařská konference, pořadatel po skončení získá údaje z provozu Wi-Fi sítě. Podle toho, o co přesně si zažádá – údaje o provozu, používaných telefonech, heatmapy (pohyb lidí).

Z toho lze odvozovat různé věci. Síť v Gongu podporuje pásma 2,4 a 5 GHz. Zatímco dnes už je časté, že se běžně komunikuje v 5 GHz, na Ostravsku stále převládají 2,4 GHz. Prostě proto, že zde prozatím není takové rozšíření chytrých telefonů, které by 5 GHz měly. Postupně se to ale mění.

Jednoduché Meraki

Provoz Wi-Fi sítě pro Gong zajišťuje společnost Vítkovice IT Solutions, která spadá do stejné skupiny jako Dolní Vítkovice. IT odnož vše dodává jako službu, díky čemuž hala za vše platí podobně, jako se platí za cloudové aplikace. Vítkovice IT Solutions do Gongu natáhly i několik vlastních optických tras a mohou navyšovat kapacitu.

Síť je postavena na 20 přístupových bodech Cisco Meraki. Meraki byl původně startup zainvestovaný Googlem, který Cisco za 1,2 miliardy koupilo. Jeho technologie se kompletně ovládají a spravují přes cloud, kde jsou k dispozici i veškeré dashboardy a data. „Na ovládání je to opravdu hodně jednoduché, oproti předchozím systémům od Cisca zásadně jednoduché,“ popisuje systémový inženýr z Vítkovic Lukáš Kofroň, který síť stavěl a stará se o ni.

Gong je železobetonový kolos, který si navíc potrpí na design. Při rozmisťování AP se tak muselo spolupracovat i s architektem, aby síťová elektronika nebyla viditelná. Jednotlivé AP nemají za cíl pokrýt co největší plochu, ale spíše menší území, aby každý zvládl odbavit určitou kapacitu lidí.

Přístupové body jsou mimo jiné umístěny na ochozech. Na kruhové konstrukci jsou čtyři AP, které pokrývají hlediště vespod. Venkovní prostory cíleně pokryté nejsou a ven, přes železo a beton, signál zevnitř v podstatě neproniká. U vchodu je naopak jeden speciální AP, který se rovněž konfiguruje přes cloud a ke kterému se přes Wi-Fi připojí čtečky pro načítání vstupenek.

Cisco v současné době Meraki obchodně tlačí jako velkou prioritu. V areálu Dolních Vítkovic jsou i jiné budovy, například Svět techniky, kde jsou historicky ještě jiné technologie od Cisca. „V Gongu jsem původně chtěl mít stejné, aby to všechno spolupracovalo. Pánové mě ale přesvědčovali, že jedině Meraki,“ směje se Štukner.

Pořízení takového systému nemusí být zrovna levné. Jedno AP vyjde na 800 dolarů a navíc se za každé platí 300 dolarů podpora (přístup ke cloudu a tak dále) na tři roky. Integrační nástroje Cisca navíc nejsou ve všem sjednoceny, i když už nějaké společné ovládání možné je.

BRAND24

Na podobné pozice, které nyní Cisco skrze Meraki obsazuje, se postupně tlačí také Aruba, kterou v loňském roce za tři miliardy dolarů koupilo HP (dnes tedy Hewlett Packard Enterprise).

Souvislosti: Jak se řeší Wi-fi pro fotbalový stadion Sparty:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).