Hlavní navigace

Jan Zinek (ANECT): Největším rizikem je určitě vnitřní uživatel

26. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jan Zinek (výkonný ředitel ANECT) Autor: ANECT
Povědomí a vzdělanost o kybernetických hrozbách se zvyšují, přesto si firmy neuvědomují všechna rizika s nezabezpečenými částmi jejich IT.

Firma ANECT je na českém a slovenském trhu už 23 let a od července má nového výkonné ředitele. Stal se jím Jan Zinek, který je ve společnosti již deset let a nyní tak na pozici CEO vystřídal zakladatele firmy Miroslava Řiháka. Ten ale zůstává v představenstvu firmy.

„Mirek Řihák se zaměřuje na strategické řízení. To je role, ve které zůstane, byť z exekutivního řízení společnosti se stáhne,“ vysvětluje Zinek v rozhovoru pro Lupu.

ANECT se v poslední době začal kromě oblasti ICT infrastruktury více zaměřovat i na kybernetickou bezpečnost, která čím dál více promlouvá do finančních výsledků firmy. Navíc Zinek v ní vidí stále velké příležitosti.

„Povědomí a vzdělanost o kybernetických hrozbách se zvyšují, ale přesto si někteří klienti stále plně neuvědomují rizika s nezabezpečenými částmi jejich IT,“ uvedl.

Ve funkci ředitele jste vystřídal zakladatele a dlouholetého šéfa ANECT Miroslava Řiháka. Co to pro vás znamená?

Samozřejmě je to velká výzva. Postavit se do čela společnosti právě po Mirkovi Řihákovi není nic jednoduchého. Na druhou stranu jsem v ANECTu deset let a v posledních letech spolu s ostatními sekčními řediteli firmu fakticky řídíme. 

Nejde tedy o nějaký velký zvrat, který by se udál z ničeho nic. Mirka Řiháka za ta léta dobře znám, stejně tak jeho představu, kam ANECT posouvat a směřovat.

Bývalý šéf zcela opouští firmu?

Říci, že Mirek Řihák opouští firmu, je silné slovo. Jak jsem již zmínil, operativu společnosti řídíme s kolegy už několik posledních let sami. Mirek Řihák se spíše zaměřuje na strategické řízení. To je role, ve které zůstane, byť z exekutivního řízení společnosti se stáhne.

A když byste měl být konkrétní, tak jaké výzvy před vámi nyní stojí?

Z pohledu společnosti se musíme a chceme zaměřit na definici nových služeb. To vnímán jako kritický úkol pro následující období. 

Chceme působit na širším trhu, budeme tedy vyvíjet takové služby, které budeme moci poskytovat kdekoli. A pokud uspějeme, tak v rámci regionu plánujeme expandovat i mimo Slovensko, kde již teď působí naše sesterská společnost. 

Z pohledu osobního budu samozřejmě pracovat na rozvoji společnosti, chtěl bych, aby ANECT byl skutečně prestižní společností a výběrovým zaměstnavatelem.

Hlavními pilíři ANECT jsou podnikové informační systémy a kybernetika?

Historicky patříme mezi nejsilnější hráče v ICT infrastruktuře na trhu. Pozici jednoho z lídrů si držíme i nadále. V posledních letech se významně věnujeme ICT bezpečnosti, vedle toho je stále veliký potenciál v datových centrech a virtualizaci sítí. 

Věříme, že dojde i ke zvýšení poptávky v oblasti sjednocené komunikace a spolupráce. To jsou hlavní tři oblasti, kterým se ANECT nyní věnuje a ve kterých chce rozvíjet a definovat nové služby.

Jakým směrem by měly nové služby jít?

Naše nové služby mohou například komplexně zabezpečit podnikové prostředí zákazníka. Zákazníkovi nabídneme moderní řešení, které mu zjednoduší život a on se tak bude moci soustředit na svou práci a své zákazníky, my se postaráme o zbytek. Všechny naše služby jsou a budou škálovatelné, proto vyhovíme většímu segmentu.

Loni vám tržby narostly o více než pětinu a přehouply se přes půl miliardy korun. Které ze zmíněných oblastí za tímto růstem nejvíce stojí?

Nejúspěšnější oblastí loňského roku byla ICT bezpečnost. V letošním roce tomu nebude jinak. Vnímáme, že poptávka po řešeních z oblasti bezpečnosti je rostoucí, přesto je z našeho, tedy toho odborného pohledu, stále nízká. 

Stále vidíme nepřipravenost na kybernetické hrozby u velkého počtu zákazníků. Povědomí a vzdělanost o kybernetických hrozbách se zvyšují, ale přesto si někteří klienti stále plně neuvědomují rizika s nezabezpečenými částmi jejich IT. 

S poptávkou v této oblasti se pak ruku v ruce zvyšuje sháňka po specialistech v ICT bezpečnosti a i jejich nedostatek je v mnoha případech důvod nevyhovující ochrany podnikových sítí.

To je současný problém číslo jedna pro všechny firmy pohybující se v IT…

Samozřejmě to vnímáme i my, jelikož lidi na naše pozice hledáme prakticky permanentně. V posledních letech nám ale příliš nezafungovalo využívání standardních nástrojů, jako jsou headhunteři nebo personální agentury. Hodně často se tedy snažíme získat nového kolegu formou doporučení a následného přímého oslovení. Lidi do týmu si opravdu pečlivě vybíráme, chceme jen ty nejlepší. Oni zase musí chtít pracovat pro ANECT. Je to o vzájemné prestiži.

Dají se paušalizovat nejčastější chyby v zabezpečení firemního IT?

Je to opravdu případ od případu. Ale poměrně překvapující je, že i větší renomované společnosti, které jsou schopné investovat nemalé rozpočty do podnikového IT, jsou schopny se dopouštět základních chyb. 

Na jedné straně si velmi drahou technologií zabezpečí část jejich sítě, na druhé pak zcela pominou například ochranu osobních údajů, se kterými firma nakládá v rámci vlastních obchodních aktivit.

Vzpomeňme třeba na nedávný únik zákaznických dat T-Mobilu, kterých se zmocnil jeho zaměstnanec. Člověk asi vždy zůstane největším rizikovým faktorem IT bezpečnosti?

Největším rizikem je určitě vnitřní uživatel. Ten je největší hrozbou a nejčastěji zapříčiňuje ztráty.

Z pohledu bezpečnosti je novou výzvou také to, že lidé si čím dál častěji berou práci domů, přistupují k podnikovému informačnímu systému skrz svá mobilní zařízení a podobně…

To ano, ale dnes je možné vše řádně zabezpečit. Přístup do vnitřních systémů firmy, e-mailovou či videokonferenční komunikaci při práci z domu nebo terénu lze pohodlně šifrovat.

Vašimi zákazníky jsou spíše větší firmy, i když pro segment SME máte také svá řešení. Děláte i veřejnou sféru, jak moc jste v ní zainteresovaní?

Veřejný sektor nám dělá asi 40 procent byznysu. Je to celkem významný podíl, ale ANECT v minulosti dělal veřejnou sféru i ve větším poměru. Před lety šla majorita byznysu právě z veřejné sféry, nyní máme většinu v komerční sféře.

Na trhu ale rozhodně nejste jediní, existuje mnoho konkurentů. Dojde podle vás ke konsolidaci na trhu, nebo je stále prostor pro nové hráče?

Na trhu existuje letitá konkurence, vedle toho se ale objevují noví hráči. Osobně se domnívám, že stále existuje prostor, ale spíše pro specializované společnosti. 

ebf - partner 1

Už to není vždy o tom, že musíte dokázat určitou historii, abyste se mohl o zakázku ucházet. Stále častěji jde o správně nabízené řešení. Ovšem být komplexnějším integrátorem je pro nové hráče na trhu těžká úloha. 

Do ICT byznysu také v poslední době promlouvají i operátoři, kteří se ještě donedávna zabývali jen tradiční oblastí operátorských služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem tabletového týdeníku Dotyk Byznys. V minulosti působil v agentuře Reuters, v Hospodářských novinách nebo Českém rozhlase. Zastával i post mluvčího skupiny Nova. Najdete ho na Twitteru a na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).