Hlavní navigace

Socialbakers ve ztrátě, Torvalds kamarádí s Microsoftem, Hello World na YouTube

26. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Linus Torvalds na stánku Microsoftu. Autor: Steve Walker na Twitteru
Microsoft kupuje další AI firmu. Uber chce autonomní náklaďáky. Nakupuje také Apple a znovu Japonci. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Původní vývojář linuxového jádra Linus Torvalds se na LinuxConu ve Vancouveru objevil a fotil na stánku Microsoftu. Pro Redmond už Linux nepředstavuje rakovinu a naopak do něj investuje. Nový SQL Server 2016 běží na Linuxu, na Azure jde spouštět Linux a na Linuxu bude i PowerShell. Pro Torvaldse úspěch.

Agentura Bloomberg začala na svém YouTube kanálu zveřejňovat díly série Hello World, kterou připravuje Ashlee Vance, autor i v Česku vyšlé knihy o Elonu Muskovi. Hello World představuje země o oblasti mimo Silicon Valley, kde se rovněž dějí zajímavé inovace. Aktuálně jsou k dispozici díly z Nového Zélandu, Izraele, Švédska, Islandu a Mohavské poušti.

Linus Torvalds na stánku Microsoftu na LinuxConu.
Autor: Steve Walker na Twitteru

Linus Torvalds na stánku Microsoftu na LinuxConu

Tržby Socialbakers v roce 2015 narostly o 44 procent na 562 milionů korun, ztráta byla 94 milionů. Kumulovaná ztráta za posledních pět let je 543 milionů, informuje Borovan.cz.

Microsoft kupuje firmu Genee. Jde o startup, který využívá umělou inteligenci k organizaci času, kalendářů a podobně. Je to další dílek do skládačky k vytvoření jakési umělé digitální asistentky. Genee se má nejdříve dostat do Office 365 jako jedna ze součástí.

Apple si zase pořídil startup Gliimpse, píše Fast Company. Jeho technologie umožňuje sbírat zdravotní data z různých zdrojů a dávat je dohromady, přidávat další dokumenty a vše spravovat. Evidentně jde o další posilování Applu v oblasti digitalizace zdraví, HealthKitu, Apple Watch a tak dále.

Uber kupuje společnost Otto, která se soustředí na vývoj autonomních nákladních aut. Uber postupně buduje velice silný vývojářský tým pro autonomní vozidla a jde si za ultimátní vizí své dosavadní služby plně navázat na stroje bez řidičů.

ebf - partner 1

HP Inc., počítačová a tiskárenská oddělená sekce Hewlett-Packard, hlásí čísla za poslední kvartál. Tiskový byznys meziročně spadl o 14 procent. Počítačové divizi se jako celku podařilo růst o čtyři procenta. Může to být dobrý ukazatel na padajícím trhu. Velký rival Lenovo si naposledy pohoršil.

Japonské technologické firmy dál posilují. Po koupi ARMu ze strany SoftBank a odkupu části Dellu ze strany NTT kupuje NEC brazilskou firmu Arcon Hardware. NEC chce díky tomu výrazně vylepšit svojí bezpečnostní nabídku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).