Hlavní navigace

Japonci zatkli šéfa zkrachovalé bitcoinové burzy Mt.Gox

3. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Burza sice zkrachovala už loni, ale peníze se dohledávají ještě teď. Policii není jasné, jak se na účtu firmy, která požádala o ochranu před věřiteli, mohly pohybovat stamiliony dolarů.

Stovky milionů dolarů v bitcoinech. O to se teď hraje v kauze třicetiletého francouzského fanouška bitcoinu Marka Karpelese. Podle agentury Reuters byl zadržen během víkendu v Japonsku

Tamní policie ho podezírá z falšování účetnictví jedné z největších světových burz s virtuální měnou, aby navýšil její aktiva. Podle jednoho z představitelů obeznámeného s vyšetřováním případu některé z údajně ztracených bitcoinů vůbec neexistovaly.

Když loni v únoru jeho Mt. Gox zkrachoval, tvrdil Karpeles, že hackeři ukradli přibližně tři čtvrtě milionu bitcoinů zákazníkům burzy a nejméně sto tisíc dalších bitcoinů samotných provozovatelů Mt. Goxu. Škoda byla vyčíslena na 480 milionů dolarů. Později však téměř čtvrtinu ztracených bitcoinů objevila na nepoužívaných účtech. 

Do vyšetřování pádu burzy se kromě japonských úřadů loni zapojili i agenti amerického FBI. Ačkoli Mt. Gox tvrdí, že se stali obětí útočníka zvenčí, podle bezpečnostních expertů nelze vyloučit, že peníze vysál někdo zevnitř burzy. Připomínají, že pokud by šlo o útok zvenčí, měla by burza disponovat informacemi o případném pachateli.

BRAND24

Mt. Gox by měli mít úplné informace o osobě odpovědné za útok prostě proto, že v případě útoku zvenčí by byli žádaní o finanční prostředky znovu a znovu, uvedl Stefan Tanase z Kaspersky Lab.

Karpeles se brání a považuje všechna obvinění za smyšlená. Ani policie ho zatím ještě neobvinila. Policisté ale mají čas. Japonské zákony jim umožňují zadržet podezřelého až na 23 dní. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).