Hlavní navigace

Jára Cimrman je starej senila

18. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Doby, kdy vynalézal a tvořil, jsou zřejmě dávno pryč. Nyní neví, co dělá. Používá sice internetové sociální sítě, což je na více než stoletého kmeta slušný výkon, ale moc se v nich neorientuje.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Když jsem v září psal článek o tom, že se na sociálních sítích Facebook a LinkedIn pohybuje někdo se jménem Jára Cimrman, samozřejmě jsem osoby ovládající profily oslovil s prosbou o vyjádření. Jára z LinkedIn čile komunikoval, ten z Facebooku se ozval až před pár dny.

Ptal jsem se ho: Dobrý den, chystám pro Lupu článek o Járovi Cimrmanovi na Facebooku a LinkedIn, můžu se zeptat, kdo za profily stojí? Nebo alespoň nějakou nápovědu?

Po měsíci přišla odpověď:

Vážený pane Handle,

omlouvám se za pozdní odpověď, byl jsem na náročné expedici na jižním pólu. Chtěl jsem ho ještě naposledy zhlédnout, než celý roztaje.

Za profilem samozřejmě stojím já, Jára Cimrman.

S přátelským pozdravem,

Jára Cimrman“

Pokud jste četli výše zmíněný článek, je vám stejně jako mně jasné, že za profily stojí opravdu různé osoby. Můj pohled sahá dále – z odpovědi „Járy z Facebooku“ jsme se toho moc nedozvěděli, jde pravděpodobně o dost povrchního fanouška Svěráka a Smoljaka, který prostě jenom dostal nápad a zabral si lukrativní jméno na Facebooku. Pak se na profil vykašlal a samospádem se na něj balili další a další lidé, kteří jeho profil objevili třeba mezi svými známými. Když po měsíci nepřítomnosti našel můj vzkaz, odpověděl a bylo. Navíc zcela ignoroval zmínku o LinkedIn, zná vůbec tuto síť? Jinak by se k tomu nějak postavil, že?

„Jára z LinkedIn“ se mnou komunikoval v době, kdy byl „Jára z Facebooku“ na jižním pólu. Járové jsou skutečně různí. Oba tvrdí, že jsou skutečný Jára Cimrman. Ale co když je to skutečně pravda? Co když za profily stojí opravdu vynálezce Cimrman?

ebf - partner 1

V tom případě je Jára Cimrman silně sklerotický (vzhledem k jeho věku se na to musíme dívat s pochopením), neví, co kde píše (což plyne z porovnání vyjádření na Facebooku a na LinkedIn), neví kde je a vůbec. Na LinkedIn jsem ho zastihl v dobré komunikativní náladě a u internetového připojení, na Facebooku se mi za zdržení vymluvil cestou na jižní pól? Jára Cimrman (pokud skutečně existuje) je zjevně rozháraná osobnost, která si vymýšlí výmluvy nebo přímo mluví z cesty.

Další možnost je zcela jistě nejméně pravděpodobná. Jára Cimrman existuje, ale s profily nemá nic společného: Jestli je to tento případ, tak by si v tom měl sjednat pořádek. S těmi, kdo ho na Internetu napodobují, pořádně zatočit. Nabourat systémy, smazat falešné profily a oba výtečníky zfackovat…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).