Hlavní navigace

Jarní novinky na českých satelitních platformách

28. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Teplé dny konečně přišly také do Česka a vysoké teploty vyhánějí mnohé z nás ven. Zdá se, že podobně to vidí i satelitní operátoři a distributoři karet pro příjem placených kanálů, kteří opět po nějaké době chtějí rozšířit programovou nabídku. Nejštědřejší bude v tomto ohledu Gital, který chystá navýšit svou nabídku prozatím o tři kanály (Film+, DoQ a Eurosport). Stranou však nechce zůstat ani firma Trade and Technology, která na své karty zařadí zbrusu nový kanál Nostalgia od filmové společnosti SPI International a motoristický Sport 5. Na své si však nedávno přišli i ti, kteří nejsou ochotni za příjem kanálů zaplatit ani korunu. Pojďme si tedy jednotlivé kanály blíže představit.

Z 1

O nové digitální zpravodajské televizi Z 1 toho bylo napsáno již hodně. Její informační smyčka byla na satelitu Astra 1E na pozici 23.5 st. východně spuštěna ve čtvrtek 22. května krátce po desáté hodině a s ostrým programem vyjede 1. června v 19 hodin. Na kanále se objeví mnoho známých jmen jak z veřejnoprávní, tak i komerční sféry, např. Veronika Sedláčková, Martin Severa, Martina Kociánová nebo Vladimír Kroc. Asi nejočekávanější osobou je však postava bývalé kontroverzní ředitelky ČRo 1 – Radiožurnálu Barbory Tachecí. Z 1 nabídne mimo zpravodajství také publicistiku a dokumenty.

Rozjezd televize by měl řádově stát stovky milionů korun. Nejsme televizí jako Nova nebo Prima. Budeme zaměřeni na nejvzdělanější a nejchytřejší lidi v zemi, což je přibližně deset procent populace. Pro inzerenty je zajímavé oslovit hlavně tyto lidi, protože jsou ochotni koupit prémiový produkt nebo lepší zájezd, a to je důvod, proč takovéto televize existují, upřesnil nedávno cílovou skupinu ředitel televize Martin Mrnka. Mezi těmito tzv. opinion leadery by chtěl mít kanál podíl na sledovanosti mezi deseti a třiceti procenty, což je ale v celkové populaci pouze jedno až dvě procenta. Je to model, který funguje dlouho a je to vybočení z normality. Normální bude, až začneme vysílat, řekl Mrnka.

Sport 5

Sport 5 logo

Nový český motoristický kanál patřící stejnojmenné společnosti vysílá v satelitní platformě CS Link na satelitu Astra 1E. Signál je prozatím šířen volně, v červnu však bude zakódován v systému CryptoWorks a budou ho moci sledovat pouze majitelé TT Karet od společnosti Trade and Technology. Od 1. září by se měl také objevit v nabídce konkurenčního distributora Gital. Program zahrnuje především přímé přenosy či zkrácené záznamy motoristických podniků. Z nich je možné jmenovat např. DTM, Formuli 3, Porsche Carrera Cup a SEAT Leon Supercopa.

V magazínových blocích se program bude věnovat celé řadě tematických okruhů počínaje představováním novinek, přes problematiku bezpečnosti, a to pasivní bezpečnosti dopravních prostředků i bezpečnosti z pohledu jízdních návyků, ohlédnutí do minulosti, po nejrůznější motoristická sportovní odvětví včetně teprve začínajících, nebo hledajících širší zájem příznivců. Program mimo jiné nabídne na jedné straně i publicistiku zaměřenou na otázky řešené motoristickou odbornou i laickou veřejností. Sport 5 řídí bývalý ředitel Galaxie sport Jiří Hojgr.

Nostalgia

Nový filmový kanál společnosti SPI International, který odstartuje své vysílání tuto neděli, tedy 1. června, bude první měsíc pouze testovat a v promo smyčce nabídne pouze několik filmů. Mezi snímky, které se zde objeví, budou např. Ostře sledované vlaky, Pane, vy jste vdova!, Panna a netvor nebo Babičky dobíjejte přesně. Distributor zatím nerozhodl o tom, zda od 1. do 30. června bude kanál dostupný volně, nebo bude kódován. Pokud však společnost SPI International signál zakryptuje, bude již od počátku dostupný na TT Kartách firmy Trade&Technology v balíčku MULTI a ve stejném produktu u SkyLinku. Nostalgia bude vysílat denně od 6 do 22 hodin. Od včerejšího dne už fungují také webové stránky na adrese www.nostalgiat­v.eu. Postupně by se zde měly objevit informace o tomto programu, zatím je zde pouze logo, adresa společnosti SPI International a několik odkazů. Filmový distributor je také provozovatelem kanálů Filmbox, Filmbox Extra a Filmbox HD.

Eurosport

TV Eurosport logo

Jeden z nejznámějších sportovních kanálů na světě nabídne nejprve společnost Gital, a to v červnu, bez bližšího časového určení jeho zařazení avizovala do konce roku i firma Trade and Technology. Ta podle nepotvrzených informací počítá i se zařazením druhého programu. Eurosport nabízí největší sportovní události, jakými jsou olympiáda, fotbalové Euro nebo tenisový svátek Roland Garros. Kanál je lokalizován také kompletně do českého jazyka a vysílá čtyřiadvacet hodin denně. Co se např. olympiády týká, vysílat z ní bude patnáct hodin denně. Vzhledem k časovému posunu by to mělo být přibližně od třetí hodiny ranní do šesté večerní. V prime time, tj. od šesti večer, chystá záznamy těch nejzajímavějších zápasů a přenosů z právě uplynulého dne. Fotbalové mistrovství Evropy odvysílá Eurosport ze záznamu, a to hned v několika reprízách. Bude hrát jakousi doplňující roli vůči Primě.

Film+ a DoQ

Novinkovými kanály v balíčku Géčko od společnosti Gital bude také dvojice programů Film+ a DoQ. Film+ je filmový kanál, který provozuje maďarská IKO Kabel TV. Program nabízí snímky označené jako tzv. béčkové, jak však jeho vedení nedávno oznámilo, chce se zaměřit i na produkci kvalitnější. Do vysílání chystá např. filmy Babel, Vášeň a cit, Apokalypto nebo Iluzionista. Nedávno Film+ odvysílal také kritikou ceněný snímek Crash z roku 2004. Dokumentární kanál DoQ obsahuje biografie a pořady o lidských vztazích a osudech. Prostřednictvím kanálu je také možné nahlédnout do života slavných a bohatých lidí. DoQ seznamuje také s historickými postavami a velikány dnešní doby. Mnohými diváky je však i tento kanál označován hanlivě a zůstává zastíněn známějšími dokumentárními programy, jakými jsou např. Discovery, National Geographic nebo Viasaty či Spektrum.

Leo TV

Leo TV logo

Nabídku programů, které na svých kartách zprostředkovává společnost Gital, by brzo měla rozšířit také erotická televize Leo TV, která už v české satelitní platformě na družici Astra 1E testuje na pozici sdílené s CS Link TV. Za kanálem stojí společnost PK 62, největší český vydavatel erotických a pornografických časopisů. Televize se ucházela o přízeň RRTV již v srpnu 2006 pod názvem Leo TV, ale tehdy s projektem neuspěla. Licenci dostal až loni v dubnu kanál TV Leo 1, který později získal svolení vysílat opět pod původně plánovaným jménem. Podle informací, které jsou dostupné na jeho webových stránkách, bude LEO TV prvním českým erotickým kanálem, který bude nabízet především tzv. Live show.

TV Lux

Nová slovenská digitální křesťanská televize Lux odstartovala 4. května v 8 hodin a 38 sekund ze satelitu Thor. Ta získala licenci začátkem března od Rady pro vysílání a retransmisi (obdoba naší RRTV). Termín 4. května nebyl pro start stanoven náhodou. Tehdy slaví křesťané tradičně Den masmédií. TV Lux vysílá nekódovaně denně od 7:00 nebo 7:30 do 24:00 hod. a nabízí dokumenty, publicistiku, diskusní pořady, pohádky, mše ze Slovenska a zpravodajství z Vatikánu. Provozovatelem televize je společnost Lux Communication, za projektem však stojí také řád salesiánů a Konference biskupů Slovenska. Náklady na provoz stanice mají podobně jako u české TV Noe pokrýt dary od firem i fyzických osob.

BRAND24

Central TV (CE TV)

23. května spustila na satelitu vysílání slovenská regionální televize Central TV (CE TV). Signál je šířen volně z družice Thor na pozici 0.8 st. východně. Jak uvádí kanál na svých webových stránkách, je určena především pro oblasti Nitra, Bratislava, Topoľčany, Trnava, Trenčín, Piešťany, Pezinok, Dunajská Streda, Zlaté Moravce, Hlohovec, Vráble, Nové Zámky, Šaľa, Galanta , Sereď, Levice, Myjava a Stará Turá. Dosud byl kanál dostupný pouze prostřednictvím MMDS signálu z vysílačů Nitra – Zobor, Javorina a Bratislava – Kamzík. TV Central přináší ve svém vysílání informace z politiky, ekonomiky, kultury, sportu a dalších oblastí společenského života. Televize se na svých stránkách chlubí vysokou sledovaností, za kterou má vděčit množství původního zpravodajství a publicistických relací a také pozornosti událostem, kterým se ostatní média nevěnují. Regionální kanál vysílá z Nitry 24 hodin denně a v programu je zařazeno celkem dvaadvacet relací.

Co se chystá

Erox logo

Zatím je těžké odhadovat, co kromě již jmenovaných kanálů pro své abonenty distributoři karet pro příjem placených kanálů chystají. Je však jisté, že jejich výčet však tímto nekončí. Trade and Technology kromě Eurosportu chystá také zařazení nového kanálu Erox od společnosti SPI International, který bude určen dospělým divákům. Novinkou na TT Kartách by měl být také další dokumentární kanál. Nedávno o tom informoval server satCentrum. Podrobnosti o něm však opět nechce společnost prozrazovat. U Gitalu jsou ve hře také kanály AXN. Co se týká nekódovaných programů, tak těch se určitě dočkáme na pozici 0.8 západně, která začala být velmi atraktivní pro slovenské lokální televize. Kromě Central TV je zde také žilinský Patriot. Jmenovat bychom mohli i Musicbox nebo Televízo. Nedávno zde začalo vysílat i nejúspěšnější slovenské rádio Expres, které doplnilo partizánský Kiss.

Který distributor karet má podle vás atraktivnější programovou nabídku?

  • Gital
    16 %
  • Trade and Technology
    72 %
  • Žádný
    5 %
  • Nevím
    6 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).