Hlavní navigace

Je to oficiální: Rockaway Jakuba Havrlanta kupuje Mall a Heureku

26. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Investiční skupina potvrdila zprávu, kterou minulý týden zveřejnil server Motejlek.com. Čeká se ještě na souhlas regulačních orgánů.

Po necelém týdnu je jasno: Investiční skupina Rockaway Capital potvrdila, že uzavřela smlouvu o převodu 100% podílu ve firmě Netretail Holding B.V., která provozuje e-shopy Mall (v ČR, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a ve Slovinsku), a firmě Naspers OCS Czech Republic s.r.o., která v ČR a na Slovensku provozuje cenový srovnávač Heureka.

Cena transakce, kterou financovali Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a firma PPF, podle tiskové zprávy přesáhla 200 milionů eur (v přepočtu necelých 5,5 miliardy Kč). Dokončení transakce ještě čeká na souhlas regulátora.

Podle Rockaway budou nově koupené značky fungovat v rámci skupiny vedle jejího E-commerce Holdingu, pod kterým provozuje řadu dalších e-shopů. 

"Celá transakce nabude platnosti až rozhodnutím ÚOHS a do té doby samozřejmě nemůžeme komentovat naše obchodní plány. Heureka je a z podstaty svého byznysu i nadále musí být naprosto nezávislým subjektem vůči trhu a to bude i náš postoj jako Rockaway. Spekulace a obavy o datové závislosti se objevily už před lety, kdy se stal Mall poprvé součástí stejné skupiny jako Heureka, a celý trh mohl vidět, že tyto obavy nebyly na místě,” říká mluvčí Rockaway Michaela Papežová.

„Rockaway je velice zkušený e-commerce investor a pro budoucnost Netretailu si neumím představit lepšího partnera. Internetové obchodování je stále ještě v začátcích a toto je pro nás důležitý milník v pokračování cesty, kterou jsme začali před patnácti lety,“ komentoval transakci CEO a zakladatel Netretailu Ondřej Fryc.

Zprávu o prodeji Mall.cz a Heureky zveřejnil už minulý týden na Twitteru Tomáš Čupr, který později svůj tweet – poté, co mu prý „volali od Křetínského“ – smazal. Jen krátce po něm se objevila i na serveru Motejlek.com.

Zástupci Mall.cz ovšem informaci na dotazy Lupy popírali a také Fryc ji na svém twitterovém účtu zpochybňoval – viz E-commerce Holding prý kupuje Heureku a Mall.cz. Obchod to popírá. Jak se teď ukazuje, rozdíl je nakonec v tom, že firmy nekupuje E-commerce Holding, ale přímo Rockaway.

Stálo to za to?

Heureka plně patřila do rodiny konglomerátu Naspers od roku 2012, kdy Allegro Group (ovládaná Naspers) dokončila její převzetí od Mitonu

Mall skončil v náručí Naspers v roce 2012, kdy jej jihoafričané koupili přes svůj holandský holding MIH Allegro. Podle tehdejších informací Motejlek.com se cena asi 78,87% podílu ve firmě Netretail Holding měla pohybovat někde pod 200 miliony eur (koupě měla celý Mall ocenit na zhruba 220 – 230 milionů eur).

BRAND24

Pokud se dá uvedeným cifrám věřit, zbavují se dnes Naspers obou firem za cenu na úrovni částky, kterou před třemi lety vydali jen za podíl v Mallu. Zdá se, že se jim tedy investice příliš nevyplatila.

Český Mall je podle údajů z obchodního rejstříku dlouhodobě ve ztrátě. V roce 2013 skončila firma Internet Mall a.s. v minusu 68 milionů Kč, o rok později vykázala ztrátu necelých 20 milionů Kč. Novější údaje firma nezveřejnila.

Zajímavé reakce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).