Hlavní navigace

Jsme teprve na začátku a do Intelu nejdu, budoucnost je v softwaru, říká šéf VMwaru

8. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společně s novým typem byznysu se chce VMware více vydat také směrem k mobilním operátorům a jejich sítím.

Výkonný ředitel společnosti VMware Pat Gelsinger strávil řadu let na technických pozicích v Intelu, kde působil také jako vůbec první technologický šéf. Když letos v létě ředitel Intelu Brian Krzanich oznámil, že z funkce kvůli skandálu se sexuálním obtěžováním (a nejspíše i problémům s 10nm procesem) odstupuje, začalo se v kuloárech spekulovat, že by se oblíbený Gelsinger do Intelu vrátil a uvolněné křeslo převzal.

To se zřejmě nestane. „Rád pracuji jako šéf VMwaru a nikam neodcházím. Budoucností je software,“ oznámil Gelsinger krátce poté.

VMware si, i když byl dlouho ve vlastnictví hardwarového EMC a nyní spadá pod rovněž hardwarový Dell, na tomto přístupu dlouhodobě zakládá. Gelsinger na letošním ročníku konference VMworld Europe v Barceloně zopakoval, že se VMwaru podařilo pomocí virtualizace změnit svět serverů a že se to nyní díky SDN stává také se sítěmi a ukládáním dat.

Je to začátek

„Jsme teprve na začátku,“ říká Gelsinger o potenciálu VMwaru, jehož tržby by se v letošním fiskálním roce měly přiblížit k deseti miliardám dolarů. V debatách se rovněž často zmiňuje to, že důvodem, proč Dell za obří peníze koupil EMC, bylo především to, že EMC držela ve VMwaru majoritní podíl.

Pat Gelsinger, VMware
Autor: Jan Sedlák

Pat Gelsinger, VMware

S tímto obchodem se rovněž objevily obavy, zda Dell nechá nadále VMware fungovat nezávisle a zda ho nebude chtít více připoutat ke svému hardwaru. To se podle všeho neděje. „Naopak, Michael Dell nemá příliš velké zkušenosti se softwarovým byznysem a Pat Gelsinger je pro něj v tomto ohledu velice ceněným rádcem, ve kterého má při vedení VMwaru velkou důvěru,“ popisují lidé, kteří mají k oběma pánům blízko.

Není to tak, že by Dell ve svém hardwarovém byznysu z blízké pozice k VMwaru přímo netěžil. Společně fungují některé inženýrské týmy a software od VMwaru je také například součástí produktů VxRail. To je takzvaná hyperkonvergovaná infrastruktura obsahující potřebné hardwarové prvky s předinstalovaným softwarem. Pro Dell jde v současné době o rychle rostoucí byznys.

VMware zároveň pracuje s dalšími hardwarovými partnery. Společně s Dellem je například součástí týmu v Intelu, který pracuje na persistentní paměti Intel Optane DC, která se jeví, že by brzy mohla vstoupit do běžné výroby.

Na všech cloudech

Samotný VMware byl dlouho považován především za dodavatele svého hypervisoru pro virtualizaci serverů, který se stále na finančních výsledcích projevuje velkým podílem. Tento tradiční byznys ovšem spíše stagnuje. „Projevuje se to také na českém trhu,“ říká Vratislav Břenek, který má v Česku na starosti partnerskou síť VMwaru.

Ray O'Farrell, VMware
Autor: Jan Sedlák

Ray O'Farrell, VMware

Na stále slušném dvouciferném růstu se začínají projevovat právě technologie pro virtualizaci sítí a storage. A obecně věci, které VMware řadí do cloudového byznysu. V něm se firma nejdříve snažila uspět jako jedna z konkurencí pro Amazon Web Services nebo Azure. Z dalšího rozšiřování sítě vlastních datových center ale nakonec sešlo, protože AWS a spol. v jejich rozloze nejde příliš konkurovat. VMware raději přešel na takzvanou „multi-cloud“ strategii.

Společnost má nyní ve své síti podle oficiálních čísel kolem 4200 partnerů (v Evropě jde třeba o OVH, Telefónica nebo Tieto), kteří software od VMware na provozování cloudů používají. V Česku jich jsou řádově desítky, třeba Casablanca a další. K této nabídce ale postupně přibývají spolupráce s velkými hráči, jako je právě AWS. VMware chce být zjednodušeně řečeno dostupný „všude“.

Jedním z příkladů těchto novinek je možnost provozovat VMware v rámci AWS. VMware v tomto případě má v datacentrech Amazonu dedikovaný hardware a technologie VMware jsou pak dostupné na „bare metalu“. Zákazníci uzavírají kontrakt přímo s VMwarem s tím, že se platí za jednotlivé nody – minimálně musí být tři. „V Česku na toto aktuálně máme otevřeny obchodní případy. Je zde značná příležitost pro naše partnery, kteří takto mohou prodávat licence a služby,“ míní Břenek.

Spolupráce s Amazonem

VMware vidí, že řada jeho zákazníků začala vedle vlastní infrastruktury používat také veřejné cloudy a chce tak být součástí i tohoto byznysu. Postupně tedy uzavírá další spolupráce s cloudovými providery. Nedávno se vydal i do Číny, kde rozjel aktivity s Alibabou.

Pat Gelsinger, VMware
Autor: Jan Sedlák

Pat Gelsinger, VMware

Jde o to, aby on-premise prostředí VMware bylo možné jednoduše přesunout i do veřejných cloudů, případně spravovat obojí. VMware i z tohoto důvodu nedávno koupil startup CloudHealth, který se má stát základem pro spravování více cloudů z jednoho místa.

V některých případech jde spolupráce v cloudu ještě dále. VMware společně s Amazonem do prostředí VMwaru přenáší Amazon RDS, tedy relační databázi Amazonu. Brzy má přijít podpora pro SQL Server, PostgreSQL, MySQL, Oracle a MariaDB.

Do boje o byznys s hybridními cloudy se nyní chystá ve velké míře promluvit IBM, která před pár dny oznámila akvizici Red Hatu. IBM zároveň patří mezi letité velké partnery VMwaru. Objevují se tedy otázky, jak se tato spolupráce bude dále rozvíjet.

Trochu open source

Gelsinger se v Barceloně pokusil o jasný „statement“ – během své přednášky si na pódium pozval jednoho z vysoce postavených zástupců IBM a společně ujišťovali, že se na spolupráci nic nemění. „Red Hat Enterprise Linux dobře běží i s VMwarem,“ zaznělo.

Zároveň s tím se spolupráce rozšiřuje. IBM a VMware spouští společnou joint-venture inovační laboratoř a VMware poběží ve všech regionech globálního cloudu IBM, díky čemuž se má vytvořit prostředí pro provoz kritických aplikací.

Zde se nabízí i otázka ohledně přístupu VMware k open source. „Red Hat je jediná firma, která v open source softwaru v enterprise prostředí uspěla v takovém měřítku,“ poukazuje Gelsinger. „K open source se ale více a více přikláníme a určitě nás hodně zajímají věci jako Kubernetes.“

VMware mimo jiné oznámil, že kupuje startup Heptio, který založili dva ze tří tvůrců Kubernetes (tehdy jako součást Googlu) a díky kterému se chce VMware pozicovat jako jeden z integrátorů Kubernetes v enterprise.

BRAND24

Společně s novým typem byznysu se chce VMware více vydat také směrem k mobilním operátorům a jejich sítím. Firma je toho názoru, že NFV a spol. zde budou hrát zásadní roli a že je zde veliký potenciál růstu, zvláště pak v případě nadcházejících 5G sítí. „V Česku v tomto ohledu máme s operátory otevřených několik případů,“ komentuje Břenek.

Cestu autora na konferenci VMworld Europe 2018 organizovala společnost VMware.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).