Hlavní navigace

Kde si v Česku naladit IPTV?

28. 8. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Telefónica O2 Czech Republic bude podle všeho prvním velkým operátorem, který v České republice začne nabízet internetové televizní vysílání (IPTV) v komerčním provozu. Na českém telekomunikačním trhu je však v současné době i několik dalších poskytovatelů, hlásících se k IPTV. Někteří jsou již ve fázi zkušebního či pilotního provozu, jiní se na tento krok teprve připravují.

T-Systems PragoNet

Mezi společnosti, které již pilotní provoz IPTV zahájily a v nejbližší době také plánují spuštění komerčního provozu, patří společnost T-Systems PragoNet, a.s. Novou službu testují sami zákazníci, a v podstatě je tak dostupná všude tam, kde se nacházejí optické kabelové rozvody T-Systems PragoNetu.

Pro přenos IPTV (pod obchodním názvem ViaTV) je tedy využita stávající optická síť na bázi FTTH, jejímž prostřednictvím jsou uživatelům distribuovány další služby (přístup k vysokorychlos­tnímu Internetu pod značkou ViaGIA a internetová telefonie pod značkou ViaPhone). V současné době se optická síť omezuje na šest pražských lokalit, nově vybudovaných developerskou společností Central Group.

Pilotní provoz byl spuštěn 15. června letošního roku a uživatelé mají k dispozici programovou nabídku obsahující 20 televizních kanálů. Podle pana Zdeňka Lejska z oddělení komunikace společnosti T-Systems PragoNet však již nyní mohou zákazníci využívat plnohodnotnou službu. Komerční nabídka by se tedy měla lišit zejména v programové skladbě jednotlivých cenových tarifů.

Jedná se o tzv. komerční testovací provoz – čili na bázi standardní objednávky za standardních podmínek lze objednat a využívat standardní službu, ovšem zdarma a bez jakýchkoliv závazků. V průběhu testu se může měnit počet a skladba programů. Cílem testů je vyzkoušet všechny technické komponenty sítě a další mechanismy, aby ostrý provoz byl bez jakýchkoliv chyb, a to jak v technické, tak provozní části. Do testování se může zapojit kdokoliv, kdo má k dispozici přípojku řady viaGIA a televizor. Kromě těchto uživatelů má T-Systems PragoNet řadu kontraktovaných ‚friendly testerů‘ na všech lokalitách, dále probíhá nepřetržité testování a monitoring na klíčových místech sítě.

Ukončení zkušebního provozu je plánováno na 15. září a hned následující den by měla být k dispozici finální komerční nabídka, zahrnující tři programové balíčky. Basic, obsahující minimálně deset televizních kanálů, bude stát měsíčně 149 korun. Programově bohatší varianta Complet s minimálně 25 kanály přijde na 379 korun měsíčně a konečně balíček Prémium zahrnující programovou nabídku balíčku Complet obohacenou prémiovými filmovými kanály HBO, HBO2 bude ještě o 210 korun měsíčně dražší. Zřízení služby ViaTV bude zdarma, nicméně potenciální zákazník musí počítat s investicí do externího IP set-top-boxu, nutného pro příjem IPTV (za předpokladu, že váš televizní přijímač není vybaven interním IP set-top-boxem).

Služba ViaTV nevyžaduje nějaký specifický model IP set-top-boxu speciálně vyvinutý pro síť T-Systems PragoNet. Před zakoupením IP set-top-boxu je však nutné otestovat, zda je s danou službou kompatibilní. Sám poskytovatel služby ViaTV již otestoval ve své síti čtyři modely IP set-top-boxů od společnosti Amino a pro bezproblémový provoz v síti doporučil pouze jediný. Pro další testování jsou připraveny IP set-top-boxy od výrobců Amino a Kreatel. ViaTV bude vysílána ve standardním formátu MPEG-2, a tomuto kritériu tedy musí být přizpůsoben i výběr set-top-boxu.

Služby typu Video on Demand (VoD) či Pay-per-View se spuštěním komerční nabídky nabízeny nebudou. Podle pana Zdeňka Lejska, jejich nabídku T-Systems PragoNet samozřejmě plánuje, ale jejich zavádění bude postupné, aby si zákazníci dokázali na nové služby přivyknout.

Jdeme metodou postupných kroků tak, abychom zákazníka nezahltili příliš mnoha ‚novinkami‘, a neprováděli tak vlastně preselekci trhu na úzkou skupinu s vysoce nadprůměrnou orientací v digitálních technologiích.

Otázkou však je, zda bude pro potenciální zákazníky taková IPTV zajímavá. Pokud totiž nedostane zákazník nějaký bonus ve formě doplňkových služeb (VoD, Pay-per-View) či velmi výhodné ceny oproti jiným způsobům příjmu televizního vysílání, bude mít jen pramálo důvodů migrovat k IPTV. Na druhou stranu síť T-Systems PragoNet v novostavbách těží z toho, že v daných lokalitách nemá konkurenta, který by nabídl služby triple-play ve srovnatelné kvalitě. Je možné, že T-Systems PragoNet nemá v současné době obsah či technické vybavení pro provozování VoD či Pay-per-View a na nabídce těchto služeb teprve pracuje.

Potěšující informací je naopak podpora HDTV, což samozřejmě souvisí s dostatkem kapacity sítě, která je podstatně vyšší než například kapacita na místních smyčkách Telefóniky. HDTV obsah je tedy možné zařadit okamžitě. Pravděpodobně však zatím žádné HDTV programy k dispozici nebudou.

Další rozšiřování sítě T-Systems PragoNet bude podle Zdeňka Lejska souviset zejména s výstavbou nových bytových celků.

Máme zájem, aby se koncept FTTH, čili optické připojení nově stavěných bytových domů, stal standardem vyžadovaným zájemci o koupi bytu. Díky vynikající spolupráci s developerskou společností Central Group se nám daří přesvědčovat i ostatní velké developery o nezbytnosti tohoto kroku. V době, kdy trh s byty velmi expanduje, může být i tato výhoda konkrétního developera vnímána zájemcem o byt jako rozhodující. Rovněž ale intenzivně zkoumáme možnosti, jak řešit připojení i do starší zástavby.

Mattes AD, spol. s.r.o. – 802.cz

Společnost Mattes AD, spol.s.r.o, provozuje síť 802.cz. Služby triple play, jejichž součástí je i IPTV, oficiálně představila již v září minulého roku, a stala se tak prvním českým internetovým poskytovatelem nabízejícím triple play. Od té doby běží IPTV v testovacím provozu a postupně se rozšiřuje nabídka programů a dostupnost IPTV v síti 802.cz. Pro šíření IPTV je využívána optická FTTB síť a v současné době je služba k dispozici pro testování v přibližně 5000 domácnostech, zejména ve Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí a okolí.

Optická síť založená na technologii FTTB je podle Jiřího Banáše ze společnosti Mattes AD pro provoz IPTV plně vyhovující, problémem však podle něj je nedostupnost odpovídajících set-top-boxů. I to je možná důvod, proč je služba poměrně dlouhou dobu provozována pouze v pilotním provozu.

Optická síť založená na technologii FTTB je plně vyhovující pro provoz široké nabídky kanálů včetně těch, které vysílají ve vysokém rozlišení, a proto mají vysoké nároky na přenosové pásmo. Problémem je dostupnost koncových zařízení (set-top-boxů), které by podporovaly oba kompresní kodeky, které jsou dnes nejpoužívanější – MPEG2 a MPEG4 h.264, a samozřejmě umožnily i sledování HDTV.

Současná programová nabídka obsahuje deset televizních kanálů. Kromě čtyř programů veřejnoprávní televize ještě Novu, Primu, TV Óčko, filmový kanál CSFilm, sportovní kanál Galaxie Sport a občasné živé přenosy z frýdecko-místeckého hudebního klubu Stoun. Těchto deset kanálů by mělo po zahájení komerčního provozu, který je plánován na listopad letošního roku, tvořit základní programový balíček. Ten bude doplněn dalšími programovými balíčky, obsahujícími sportovní, hudební, filmové a zpravodajské kanály, ale i kanály s tématikou pro dospělé.

802.TV nabízí přenos obrazu v plném vysokém rozlišení 1920×1080 obrazovkových bodů. Ukázku takového řešení předvedeme i na letošním Invexu," říká Jiří Banáš a dodává: "Naši klienti si mohou obraz ve kvalitě HD vyzkoušet i doma, problémem je ale stále nedostupnost televizních přijímačů schopných zobrazit HDTV v maximálním rozlišení. Většina dnešních plazmových a LCD televizorů ale zvládne alespoň vysoké rozlišení 1280×720 bodů a i to je výrazný krok kupředu od tradičního vysílání ve formátu PAL, na který jsme zvyklí.

Kromě HDTV se mohou zákazníci také těšit na službu VoD, která bude k dispozici zároveň se zahájením komerčního provozu, avšak ceníky samotné IPTV či jednotlivých programových balíčku zatím k dispozici nejsou.

Czech on Line, a.s. – Volný

Společnost Czech On Line, provozovatel služeb pod obchodním názvem Volný, plánuje zahájení pilotního provozu IPTV do konce letošního září. Do komerčního provozu by pak měla být služba uvedena do konce letošního roku. Generální ředitel firmy Clemens Wohlmuthrozhovoru pro týdeník Czech Business Weekly uvedl, že nyní je IPTV ve fázi příprav a konzultací s mateřskou společností Telekom Austria Group, která spustila IPTV v březnu letošního roku.

Podle Clemense Wohlmutha nebude Volný současně s komerčním spuštěním IPTV nabízet další doplňkové služby jako VoD či Pay-per-View. Nicméně podle jeho názoru je VoD zajímavou službou, která by si i u IPTV od Volného měla najít své místo. Pro šíření IPTV hodlá Volný využít své vlastní platformy ADSL 2+, která je nyní dostupná pouze v Praze, Mladé Boleslavi, Příbrami a Kladně.

BRAND24

Tisková mluvčí společnosti, paní Michaela Hajná, sdělila našemu sesterskému serveru Digizone, že Volný má k dispozici 99 televizních kanálů, ze kterých bude vybírat konečnou programovou nabídku.

Vzhledem k tomu, že teprve probíhají jednání s poskytovateli obsahu, bylo by předčasné zveřejňovat plánovanou nabídku. Můžeme zatím pouze sdělit, že máme k dispozici 99 televizních kanálů, ze kterých jsme udělali výběr, 15 základních kanálů (víceméně všechny volně dostupné včetně plánovaných DVB-T kanálů), dále 21 kanálů rozšířené nabídky (víceméně odpovídající současné nabídce kabelových a satelitních operátorů) a devět prémiových kanálů včetně kanálů s obsahem pro dospělé. Nabídku budeme upravovat samozřejmě na základě jednání s poskytovateli a dále podle zkušeností a reakcí uživatelů z pilotních provozů.

Cena balíčku obsahujícího vysokorychlostní připojení k Internetu a IPTV by měla začínat pod hranicí tisícikorunového měsíčního paušálu.

Myslíte si, že se IPTV v České republice stane oblíbenou službou?

  • Určitě ano.
    7 %
  • Spíše ano. Záleží na tom, zda bude nabídka poskytovatelů výhodnější ve srovnání s ostatními možnostmi příjmu televizního vysílání.
    71 %
  • Nevím, o IPTV se nezajímám.
    4 %
  • Ne.
    17 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).