Hlavní navigace

Kleť a Cukrák už vysílají piktogram. Vypnutí ČT 2 se blíží i v Praze

20. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 118483
AKTUALIZOVÁNO Neoficiální informace serveru DigiZone.cz, že se Česká televize připravuje vložit do obrazu analogového programu ČT 2 z vysílačů Kleť a Cukrák varovný piktogram, který upozorňuje na blížící se vypnutí tohoto vysílání, se dnes potvrdily. Jak na středočeském Cukráku, tak na jihočeské Kleti už ČT 2 piktogram vysílá. Pro diváky to znamená, že nejpozději koncem září přijdou o analogový příjem ČT 2. Pokud si ale pořídí digitální set-top-box, brzy se jim rozšíří nabídka programů ČT ze dvou na čtyři.

Aktuální situace

Skutečnost, že Česká televizeČeské Radiokomunikace jsou při budování multiplexu veřejné služby ve zpoždění, je neoddiskutovatelný fakt. Proč k tomuto došlo, čtenáři DigiZone.cz vědí. Vše začalo již v loňském roce, než byla schválená tzv. diginovela a později i Technický plán přechodu. Situaci navíc zkomplikovalo výběrové řízení na operátora veřejnoprávního multiplexu, které bylo nakonec zrušeno, a ČT se dohodla na budování sítě s Českými Radiokomunikacemi. Určitou roli by zde měla hrát i slovenská společnost Towercom, podrobnosti však bohužel zatím nejsou známy. Pravděpodobně půjde o dokrytí některých oblastí. ČT a ČRa spustily minulý měsíc experimentální vysílání veřejnoprávního multiplexu na plzeňském Krašově, které přešlo 8. srpna se startem olympiády v Pekingu na ostrý provoz. Celý proces je ale ve skluzu a je zapotřebí jednat. Pokud by vše probíhalo hladce, mělo se již v tuto chvíli vysílat nejen na Kleti a Cukráku, ale tento měsíc měl „vyjet“ veřejnoprávní multiplex také z ústecké Bukové hory, vysílače Brno – město a také z pražského Žižkova.

Cukrák - šířka

Hlavní středočeský vysílač Cukrák, na němž by brzy měl začít vysílat veřejnoprávní multiplex. Česká televize odtud zatím digitálně vysílá provizorně v přechodném multiplexu A s Novou. (Foto: Jan Potůček, DigiZone.cz)

Piktogram na Cukráku a Kleti už vysílá

Česká televize si je velkého zpoždění vědoma a chce ho, pokud možno, co nejdříve dohnat. Podle neoficiální informace, kterou měl server DigiZone.cz od zdroje uvnitř televize, jenž byl dobře obeznámen se situací na poli budování veřejnoprávního multiplexu, se měl již tento týden mohl objevit ve vysílání ČT 2 z Cukráku (Praha – střední Čechy), jde o 53. kanál, a Kletě u Českých Budějovic (49. kanál) piktogram, který upozorňuje diváky na ukončení jeho vysílání. Tento symbol se v analogovém programu ČT 2 na obou vysílačích skutečně objevil dnes dopoledne (redakce si tuto informaci prověřila vlastním příjmem ČT 2 z obou vysílačů – viz foto vysílání z Cukráku). Má varovat, že k vypnutí analogové ČT 2 by mělo dojít v horizontu přibližně tří měsíců (podle TPP). Jak ale uvádí náš zdroj, nemuselo by k vypnutí kanálu ČT 2 dojít až v listopadu, ale mnohem dříve. K vypnutí by mohlo dojít dokonce už v září nebo říjnu, prozradil (později odpoledne ČT vydala tiskovou zprávu, podle níž by k vypnutí mělo dojít koncem září, pozn. red.). Společnost České Radiokomunikace se k celé záležitosti prozatím odmítá vyjadřovat. V tuto chvíli probíhají jednání s Českou televizí, která ještě nejsou uzavřena. O jejich výsledcích, které budou mít přímý vliv na diváky v dotčených lokalitách, budeme hned po jejich skončení informovat. Do té doby jejich průběh ani možná řešení nebudeme komentovat, sdělila našemu serveru tisková mluvčí společnosti Marie Fianová. O tom, že nechce nikdo do poslední chvíle nic prozrazovat, svědčí i fakt, že den předtím bylo stanovisko ČRa k této věci poněkud jiné. Naše PR vás bude kontaktovat, napsal v pondělí ředitel pro transformaci Radiokomunikací Kamil Levinský.

ČT2 piktogram - Cukrák

Varovný piktogram ve vysílání analogové ČT 2 na kanálu 53 z hlavního středočeského vysílače Cukrák. Jde o ony čtyři šedé čtverečky vpravo dole. Piktogram se ve vysílání ČT 2 objevil ve středu dopoledne, krátce po 11. hodině. (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

S vypnutím ČT 2 přijde veřejnoprávní multiplex

Okamžitě poté, co Česká televize vypne analogové vysílání programu ČT 2 z vysílačů Kleť a Cukrák, naběhne na stejném kanálu zemské digitální vysílání tzv. veřejnoprávního multiplexu, digitální sítě s televizními programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a sedmi okruhy Českého rozhlasu. Výměna analogového za digitální signál proběhne naprosto stejně jako červencové vypínání analogové ČT 2 na menším plzeňském vysílači Krkavec. Na něm bylo potřeba také nejprve vypnout analogové vysílání na kanále 34, a minutu poté na stejném kanálu z hlavního západočeského vysílače Krašov ČT zahájila vysílání veřejnoprávního multiplexu. Na následující mapě je vidět budoucí pokrytí veřejnoprávního multiplexu poté, co vedle západočeského Krašova poběží také na jihočeské Kleti a středočeském Cukráku:

Mux 1 - fáze 3

Zdroj: ČTÚ

Na budování čeká také multiplex 2

S budováním veřejnoprávního sítě a odchodem České televize z multiplexu A by souvisel i další krok, a to začátek budování multiplexu 2. Podle plánů, které zveřejnily v květnu České Radiokomunikace, by se měla už letos dostat tato síť do Prahy, Brna, Ostravy, Ústí nad Labem, Domažlic, Plzně a Chomutova. O tom, že výstavba neproběhne podle plánovaných termínů, minimálně zářijový termín, který se týká prvních pěti jmenovaných lokalit, je už teď rozhodnuto. Síť jako taková vysílá již v současné době v některých oblastech právě jako takzvaný dočasný multiplex A. Dočasný proto, že obsahuje jak veřejnoprávní televizní programy, tak komerční televizi Nova. Televize Nova v této síti zůstane, protože ji sem napevno umístil TPP, harmonogram zemské digitalizace schválený vládou, který vyšel 15. května ve Sbírce zákonů.

MMF24

Pospěšte si, vzkázal Český telekomunikační úřad

Pavel Dvořák

Provozovatelé všech čtyř celoplošných digitálních sítí pro zemské televizní vysílání slíbili Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), že během podzimu dotáhnou zpoždění se zaváděním digitálního vysílání v jednotlivých regionech podle termínů obsažených v TPP. Zatím je předpoklad, že zpoždění budou v průběhu podzimu dohnána, prohlásil na pondělním setkání s novináři předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. ČTÚ podle něj sice zatím neobdržel od žádného z operátorů multiplexů plán rozvoje digitální sítě, který měli odevzdat k 15. srpnu, úřad ale se všemi vede intenzivní jednání. V první polovině srpna s námi všichni operátoři konzultovali svůj postup a dali nám příslib, že zpoždění oproti termínům v TPP, způsobené pozdějším spouštěním veřejnoprávního multiplexu, doženou, uvedl Dvořák.

Jak již bylo řečeno, ohroženy jsou zatím zářijové termíny startu tří ze čtyř multiplexů v oblastech Prahy, středních Čech, Ústí nad Labem a v Brně – městu. Podle Dvořáka by se ale jejich start posunul maximálně na říjen. Stát nemá prakticky žádné páky na operátory, kteří termíny startu svých multiplexů v jednotlivých oblastech nedodrží. Prakticky nesankční TPP je nepřinutí spouštět vysílání, ale smlouvy s klienty snad ano, míní Dvořák. Výrazný skluz by nemělo mít ani plánované vypínání analogové ČT 2 pro letošní rok. Přímo v Praze na Žižkově by tento program měl přestat analogově vysílat v září nebo říjnu. Zatímco v oblasti Prahy a středních Čech dojde k vypnutí analogové ČT 2 po mnoha letech souběžného vysílání tohoto programu v přechodné zemské digitální síti A (na kanálu 25), na Kleti proběhne přechod „natvrdo“, tedy bez přechodného období souběžného analogového a digitálního vysílání ČT 2.

Kdy podle vás dojde k vypnutí analogové ČT 2 z Kleti a Cukráku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).