Hlavní navigace

Kolem přesunu UPC Direct na novou pozici je mnoho otazníků

17. 7. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Příští rok se satelitní platforma UPC Direct přesune na satelity Thor 5 a Thor 6. Některá média spekulují především o pozitivech, která tento krok přinese, optimismus je však zapotřebí krotit. Kolem tohoto přesunu je totiž až příliš mnoho nezodpovězených otázek. Kdo zajistí zákazníkům přetáčení jejich parabol? Opravdu přibudou nové kanály? A kde je vlastně platforma vezme? Je vůbec satelitní operátor Telenor na nové pozici schopen nabídnout takový servis jako SES Astra?

Problém první: Přetočení parabol pro více než sto tisíc zákazníků

Podle hospodářských výsledků společnosti Liberty Global, které má server DigiZone.cz k dispozici (firma je vlastníkem UPC), bylo v České republice v prvním čtvrtletí 116 600 abonentů platformy UPC Direct (plus cca 31 tisíc na Slovensku). To sice v porovnání s ostatními, např. Skylink (600 tisíc), CS Link (350 tisíc), Digi TV (250 tisíc) není tak vysoké číslo, s velkou pravděpodobností se však projeví jako problematické při přetáčení parabolických antén. Připomeňme, že UPC se bude stěhovat z pozice 19,2 stupně východně na pozici 1 stupeň západně. Operátor pochopitelně nemůže nechat zákazníky na holičkách, má montážníky, ale těžko se mu asi podaří obsloužit přes sto tisíc domácností. Bude tedy mnoho těch, kteří se budou muset spolehnout sami na sebe nebo si povolat externí firmu. Taková instalace pak přijde přibližně na dva tisíce korun. Ne každý přetočení paraboly zvládne sám. Česká pobočka satelitního operátora se navíc nechce k této problematice prozatím vůbec vyjadřovat. Odkážeme Vás na oficiální tiskovou zprávu, kterou máte k dispozici, uvedla na dotazy serveru DigiZone.cz Lucie Švarcová z UPC Česká republika.

logo UPC

Co server DigiZone.cz zajímalo, ale na co nedostal odpovědi

UPC jsme se zeptali:

– Budete mít k dispozici více transpondérů/ka­pacity, např. i pro české programy v HD verzi?
- O které programy diváci přijdou, a které nové na Thoru naopak získají (včetně HD)?
- Jak se vůbec bude technicky řešit přenastavování parabol? Budou si muset abonenti tuto operaci zajistit sami, nebo jim s ní pomůžete?
- Nebojíte se, že s přesunem na novou pozici od vás zákazníci odejdou na pirátský příjem Digi TV?
- Je vůbec pozice 1 stupeň západně pro příjem v ČR vhodná? Kdysi se hovořilo také o tzv. slunečním výpadku. Dříve se o něm konkurence zmiňovala sama na svém webu a i vaše společnost ho v konkurenčním boji s Digi TV zmiňovala.
- Bude se s pozicí měnit i něco jiného, např. kódovací systém?

UPC odpovědělo:

Děkujeme za Vaši zprávu a dotazy.
Odkážeme Vás na oficiální tiskovou zprávu, kterou máte k dispozici.

Děkujeme za pochopení.
Lucie Švarcová

Problém druhý: Programová nabídka

Ve středu se na serveru Technet.cz objevil článek s pozitivním titulkem „UPC se stěhuje. Po otočení antény přibudou programy“. Ten veskrze popisuje tento krok jako velmi pozitivní a nevidí v něm (kromě přetočení parabol) téměř žádné negativum. Přibýt by podle něj měly také nové stanice. Je pravdou, že ty společnost svým abonentům dluží. Kromě TV Barrandov se v nabídce za poslední měsíce neobjevil žádný nový kanál. UPC Direct nemůže v současné době zákazníkům nabídnout zpravodajskou televizi Z1, stanici pro mladší generaci Prima Cool, a dokonce v její nabídce není ani hudební a lifestylové Óčko, o které společnost přišla po přesunu tohoto kanálu na pozici 23,5 stupně východně. V současné době UPC Direct těží z toho, že je na výhodné satelitní pozici. Kromě svých programů, které se rozkládají přibližně na pěti transpondérech (zdroj: Lyngsat), nabírá z pozice 19,2 stupně východně také programy MTV a především německé komerční stanice (RTL, ProSieben, Sat.1 atd.).

Po přesunu na pozici 1 stupeň západně tak bude muset platforma řešit problém, kde dané stanice „nabrat“. Bystřejší čtenář si jistě všiml, že na tomto orbitálním parkovišti již pracuje sestra z Rumunska, Focus Sat. Pokud se ale podíváme do její nabídky, vyplývá z ní, že s jejími programy UPC Direct příliš počítat nemůže. Jedná se totiž především o tamní stanice, pro které není česká lokalizace dostupná (např. HBO Romania, Hallmark Channel Romania, Minimax Romania apod.). Televize, u nichž by byla CZ stopa dostupná, by se tak daly pravděpodobně počítat pouze v řádu jednotek. V úvahu nepřipadá ani druhý krok, kterým by byla spolupráce dvou konkurenčních platforem, tedy UPC a Digi TV. Je to asi podobná představa, jako kdyby se měly na spolupráci dohodnout satelitní CS Link a Skylink. V úvahu tak připadá třetí možnost, a to předávání programů do UPC Direct z digitální kabelové sítě. Těch by měla být podle oficiálních materiálů v současné době již téměř stovka. Podepsat bych pak stačilo pouze smlouvy s jednotlivými provozovateli televizních stanic.

UPC by mohl potkat odchod abonentů

S přechodem satelitní platformy UPC Direct na pozici 1 stupeň západně by tento balík kanálů mohla potkat zajímavá situace, proti které se může společnost Liberty Global, její vlastník, bránit jen těžko. V současné době se totiž rumunská platforma Digi TV, která působí také na českém a slovenském trhu, potýká s nešvarem v podobě pirátského příjmu. O přechodu společnosti RCS&RDS na lepší zabezpečení se hovořilo již minimálně dvakrát, ale nikdy k němu nedošlo. Otázkou je, kdy a zdali vůbec k němu dojde. To by mohlo mít totiž pro UPC Direct v některých případech fatální důsledek. Česká hlava přemýšlí logicky a v době finanční krize také ekonomicky aneb proč za něco platit, když to můžu mít zadarmo. Proč platit za platformu UPC Direct, když je Digi TV možné přijímat zdarma, a to dokonce s plnou nabídkou včetně pay per view kanálů (běžně se platí pouze za to, co divák sleduje). I když by byli abonenti poctiví, UPC bude muset zlevnit. Zatímco za plnou nabídku zaplatí u Digi TV abonenti 500 Kč (viz ceník), u Directu je to nyní více než dvojnásobek (nepočítaje letní akci na zlevněné předplatné, které ale platí pouze pro první rok).

ČTĚTE TAKÉ: Pirátský příjem satelitu aneb proč si to neukrást, když je to zadarmo

Piráti z Karibiku

Satelitní platforma Digi TV se s pirátským příjem prostřednictvím tzv. emulace potýká už dva roky. Foto: Falcon

Sedm transpondérů místo pěti

Jak již bylo řečeno, na pozici 19,2 stupně východně využívá satelitní platforma UPC Direct pět transpondérů. To je tedy číslo, které se týká pouze kanálů UPC, nepočítáme stanice MTV a jednotlivé programy rozházené na různých frekvencích. Podle tiskové zprávy, kterou vydala společnost Telenor Satellite Broadcasting, jež bude vysílání na pozici 1 stupeň západně technicky zajišťovat, si UPC polepší o dva transpondéry. Společnosti podepsaly smlouvu na využívání sedmi frekvencí na satelitech Thor 5 a Thor 6. Je tedy otázkou, jak moc si satelitní platforma polepší. Je třeba si uvědomit, že UPC Direct nepůsobí pouze na českém trhu, ale také na Slovensku a v Maďarsku. I zde bude chtít ukojit potřebu svých zákazníků po chybějících programech. V oné zprávě je ale také poměrně důležitá zmínka o tom, že se jedná o počáteční stav. Dá se tedy (snad) počítat s tím, že UPC bude mít zájem na tom, aby se programová nabídka rozšířila. Poměrně trapná je navíc situace, kdy společnost nabízí již delší dobu PVR přijímač pro HDTV kanály (viz web), ale ve své nabídce je vlastně nemá.

Na kvalitní signál „a la“ Digi TV zapomeňte

Jedním z důležitých faktorů příjmu na pozici 1 stupeň západně bude také pokrytí. Mnozí satelitní diváci se s přesunem na jiný satelit obávali zhoršení příjmu. Poměrně známé jsou totiž problémy satelitní platformy Digi TV. Ta trpí především výpadky na frekvencích se slabším signálem (Nova Cinema, Eurosport 2, Animal Planet) a ani parabola o průměru osmdesáti centimetrů nemusíte zajistit kvalitní příjem. Je však zapotřebí si uvědomit, že rumunská platforma není šířena na satelitech nové generace, na které je Telenor Satellite Broadcasting náležitě hrdý. Výjimku tvoří pouze tp. č. 4 (viz Lyngsat), kde jsou šířeny např. stanice Fishing&Hunting TV nebo HBO Comedy. Ve svých materiálech představuje Telenor pozici 1 st. záp. jako tzv. no. 1⁰ spot pro vysílatele. Zaměřme se přitom konkrétně na satelity Thor 5 a Thor 6, ze kterých bude UPC Direct šířena. Nás budou konkrétně zajímat vždy jejich druhé svazky (směry vyzařování), které jsou určeny pro Evropu.

Thor 5 - vyzařovací diagram - evropský svazek

Modrý diagram ukazuje pokrytí satelitem Thor 5 v Evropě. Zdroj: telenorsatelli­tebroadcastin­g.com (obrázek lze po kliknutí zvětšit)

Thor 5 a Thor 6

Platforma UPC Direct půjde do nového. Družice Thor 5 byla vypuštěna v loňském roce, a to 11. února. Životnost satelitu byla stanovena na 15 let. Platformě to tak dává velkou jistotu na této pozici. Jako vhodný pro příjem se jeví tzv. evropský svazek, přes který bude platforma šířena. Podle mapy je zřetelné, že její příjem bude v České republice vhodný i na parabolách takových průměrů, které nabízí UPC Direct. Thor 6 pak přinese navíc do budoucna možnost o další rozšíření satelitní kapacity. Nabídne totiž v Ku-pásmu 36 aktivních transpondérů. Thor 6 nahradí během tohoto roku na pozici 1 stupeň západně satelit Thor III, který byl vypuštěn v roce 1998 a jehož životnost byla stanovena na 12 let. V Ku-pásmu navíc nabízí původní družice pouhých 14 transpondérů. Co se týká mapy pokrytí, k vidění je v tomto PDF dokumentu a je z ní tedy zřejmé, že ani tento svazek nebude mít problém s pokrytím České republiky, Slovenska ani Maďarska.

Astra se bát o zákazníky nemusí

S přesunem na pozici 1 stupeň západně si Telenor Satellite Broadcasting polepší, protože získá velmi silného partnera, který působí na několika trzích. SES Astra ale rozhodně nemusí truchlit. S odchodem UPC Direct se jí uleví, protože uvolní kapacitu pro nové nebo současné poskytovatele na pozici 19,2 stupně východně. Přesun této platformy tak paradoxně prospěje oběma subjektům. Satelity Astra 1H, 1KR a 1M už v tuto chvíli trpí nedostatkem transpondérové kapacity. O tom, že lucemburský operátor se o své zákazníky nebojí, svědčí i slova Martina Kubackeho, ředitele Astry pro region střední a východní Evropy. Ten v rozhovoru pro DigiZone.cz v loňském roce řekl: Naše služby jsou neporovnatelné se službami jiných satelitních operátorů, přes které vysílají jiné placené televizní platformy. Společnost nabízí svým zákazníkům čtyřiadvaceti­hodinovou kontrolu a monitoring každého signálu audio a video, marketingovou podporu pro partnery, možnost příjmu programů pomocí malé satelitní paraboly a několik set volně dostupných programů.

BRAND24

Telenor - uplinkové paraboly

Uplinkové paraboly satelitního operátora Telenor. Foto: archiv TSB

Vzniknou dvě základní satelitní pozice pro českého diváka

S přechodem UPC Direct na pozici 1 stupeň západně vzniknou dvě silné satelitní pozice. Jak již bylo řečeno, zde již působí multiregionální rumunská platforma Digi TV. Jak společnost Liberty Global, tak i RCS&RDS budou určitě o své zákazníky bojovat. Českým divákům navíc jistě přijdou vhod i některé volně šířené rozhlasové a televizní stanice od našich východních sousedů. Nesmíme však zapomínat ani na pozici 23,5 stupně východně, kde působí současní leadeři v oblasti digitální televize, a to platformy CS Link a Skylink. Obě už v současné době nabízejí programy ve vysokém rozlišení. Pravda, u první jmenované platformy je to zatím pouhý jeden program. Zajímavý je však i pohled na všechny čtyři platformy. Zatímco dvojice Digi TV + UPC Direct nabízí balíčky s více stanicemi a v nich doplňkové prémiové programy (HBO + Cinemax), CS Link + Skylink zatím má v porovnání s nimi v nabídce programů málo a chce se soustředit na kvalitu.

Myslíte si, že přechod UPC Direct na novou satelitní pozici proběhne bez problémů?

  • Ano
    18 %
  • Ne
    75 %
  • Nevím
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).