Hlavní navigace

Komu nadržuje Facebook, děravý Bluetooth a vrcholící jednání o prodeji TikToku

13. 9. 2020
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Válka Epic Games vs. Apple, Čína blokuje web pro děti, Surface Duo, Oracle couvá ve sběru dat, App Store mění pravidla. Co dalšího přinesl uplynulý #tyden?

The Guardian zveřejnil článek napsaný AI softwarem GPT-3. Problém je, že tomu tak není. GPT-3 vygeneroval osm textů, které poté editor opravil a pospojoval dohromady. Jak vypadaly původní, známo není a výsledný text není čistě dílem dílem AI. Článek má zavádějící manipulativní titulek A robot wrote this entire article. Are you scared yet, human? a skutečnost vzniku je vysvětlena až na konci článku. Via The Guardian’s GPT-3-generated article is everything wrong with AI media hype.

Apple oznámil, že znemožní přihlašovat se do her od Epic Games přes „Přihlášení účtem Apple“. Bezprecedentní krok ukazuje, jak zásadně nevhodné je se k jakékoliv službě či aplikaci přihlašovat přes někoho třetího, jedno zda Apple, Facebook, Google či Twitter. Via Apple will not allow users to sign into Epic Games accounts using “Sign In with Apple”. Nakonec firma od zákazu používat „Přihlášení účtem Apple“ pro uživatele her od Epic Games ustoupila. Na obrat k lepšímu se ale moc nespoléhejte, pokud se do některé z her od Epic Games přihlašujete přes Apple ID, je čas to změnit na přihlášení přes e-mail a heslo. Via Apple capitulates, will allow users to sign into Epic Games accounts using ‘Sign In with Apple’ “indefinitely”.

TELEgraficky

Doom na těhotenském testu. Tak trochu ■ Inskcape 1.0.1 ■ Digital Point unikly dataPrvní trailer na Dunu ■ Mimestream, nový e-mailový klient pro Mac ■ Zoom konečně umí dvoufaktor ■ KeePass 2.46 je venkuSid Meier v Time ■ Děravý InSesig, Framemaker a Experience Manager ■ Eterbase hacknuta ■ Prodej Arm Holdings finišuje

WEBDESIGN, INTERNET

Bing spustil novou pomůcku na testování robots.txt. Oznámení v Bing Webmaster Tools makes it easy to edit and verify your robots.txt a samotnou pomůcku najdete na v Bing Webmaster Tools přes www.bing.com/webmasters/ro­botstxttester. Testovat můžete samozřejmě pouze vlastní weby, po přidání do Bing Webmaster Tools. Ne zcela jim to ale funguje.

Facebook „omylem“ posílal inzerci na weby, které nejsou v jeho inzertní síti. Reklama v podobě agresivního interstitialu se tam objevila z důvodu „chyby v kódu“. Via Facebook says ‘technical issue’ caused its ads to appear on publisher websites without their permission.

Čína blokuje přístup na Scratch, web, který učí děti programování. Vypadá to, že se na webu někdo zmínil o Hongkongu. Via China blocks access to website hosting code-for-kids tool Scratch and its forums.

Před třiceti lety vznikl Archie, první vyhledávací stroj. Čtěte v Archie, the very first search engine, was released 30 years ago today.

HARDWARE

Desítky vlastních produktů Amazonu jsou nebezpečné, a přitom stále v prodeji. Nejčastějšími a nejzásadnějšími problémy bývají požáry či exploze. Nejde přitom o něco, co Amazon pouze přeprodává, ale o jeho vlastní značkové zboží. Via Dozens of Amazon's own products have been reported as dangerous – melting, exploding or even bursting into flames. Many are still on the market.

Největší digitální fotoaparát snímá 3200megapixelové fotografie na jeden záběr. Míří do Rubinovy observatoře v Chile, kde bude pořizovat panoramatické snímky kompletní jižní oblohy. Detaily v Sensors of world’s largest digital camera snap first 3,200-megapixel images at SLAC.

Jaký je nový ohybatelný telefon Surface Duo s dvěma obrazovkami od Microsoftu? Přečtěte si týdny zkušenosti v I've spent weeks using Microsoft's ambitious new foldable phone with 2 screens — here are the best and worst things about it.

SOFTWARE

Hyrule Warriors: Age of Calamity:

IFTTT oznámil IFTTT Pro, placenou verzi s řadou velmi zajímavých možností. Zároveň omezil použití verze zdarma na možnost vytvořit pouze tři vlastní applety, ale stále je možné applety používat v neomezeném množství.

TikTok se snaží vysvětlovat, jak funguje jeho algoritmus, který stojí za enormním úspěchem této služby, protože dokáže uživatelů doporučovat videa, která opravdu chtějí vidět (zatímco Facebook jim doporučuje jenom videa a příspěvky, které jejich přátele zaujaly). Více v Inside TikTok's killer algorithm, kde je i zajímavé povídání o bublinách a o tom, jak algoritmy omezují, co vidíme, a zároveň posilují konspirace, hoaxy a dezinformace.

MARKETING A KOMUNIKACE

Mark Zuckerberg tvrdí, že Facebook nenadržuje konzervativcům. Data ale dokazují opak. Data Facebooku. Pravicové příspěvky si užívají nejvíce komentářů, líbí, ale i sdílení. V první desítce nejúspěšnějších příspěvků jsou ty od Fox News, Franklina Grahama i kampaně Donalda Trumpa. Nechybí ani Ben Shapiro a jeho Daily Wire (dalece porážející největší média v USA, jako jsou New York Times či Washington Post). Donald Trump přitom tvrdí, že Facebook potlačuje právě konzervativce. Opak je pravdou, algoritmy je zvýhodňují. Via Zuckerberg Says Conservatives Don't Rule Facebook. Data Says He's Wrong.

Privacy. That’s iPhone. – Over Sharing:

Facebook omezí množství reklam, které stránka může mít aktivní. Pro menší stránky bude limit 250, pro větší může být až 20 tisíc (to byste ale museli proinzerovat více než 10 milionů dolarů měsíčně). Zajímavé na oznámení v Improving Ad Performance Through Ad Volume Guidance jsou informace o tom, jakým způsobem se inzertní systém Facebooku učí reklamy dodávat.

Nejoblíbenější značky na sociálních sítích v loňském roce? Instagram, Amazon, Apple, Spotify a Disney na prvních pěti místech. Instagram na prvním místě je trochu s otazníky, analýza zkoumala počet příspěvků, zmínek a sentiment. U Instagramu jde ale o sdílení obsahu z Instagramu, nikoliv zmínky o Instagramu jako takovém. Detaily v Here Are the Most Loved Brands on Social Media Over the Past Year.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Apple žaluje Epic Games za záměrné porušení smlouvy a žádá náhradu škody a aby soud Epic Games zakázal něco takového udělat znovu. Nějak se ten spor mezi Epic Games a Applem začíná rozjíždět do komplikovanější podoby. Obětí jsou samozřejmě zákazníci. Via ‘Willful, brazen, and unlawful’: Apple files breach-of-contract countersuit against Epic a AApple doubles down in fight with Fortnite creator Epic Games, seeks damages for breach of contract.

Oracle ukončí sběr dat třetích stran o uživatelích. Bohužel pouze v Evropě. Důvodem je žaloba založená na GDPR a dožadující se 10 miliard dolarů. Ve zbytku světa bude stále uživatele na internetu šmírovat a třídit podle dat třetích stran. Via Oracle to Shutter Third-Party Data Services in Europe.

Školy využívají spyware k hlídání studentů při výuce a zkouškách na dálku. Zajímavé čtení v EduTech Spyware is Still Spyware: Proctorio Edition, kde se věnují „platformě“ Proctorio. Děravé platformě, jak jinak.

Facebook pokračuje v kritice Applu za ochranu soukromí uživatelů. Do boje nastoupil CEO Instagramu Adam Mosseri a vysloužil si označení DICKHEAD OF THE WEEK. Oprávněně. Apple chce chránit soukromí uživatelů, Facebook to odmítá a tvrdí, že to poškodí malé podniky. Přibral navíc i argument, že je to obzvlášť problematické v době pandemie. Realita je, že IDFA je v zájmu uživatelů, umožní jim mít kontrolu nad tím, zda stále budou bezprecedentně šmírováni. IDFA kromě toho přinese také snížení efektivity cílení reklamy, o které se u Facebooku stejně dá dlouhodobě pouze pochybovat.

60 % spotřebitelů je ochotno povolit sledování pro účely cílení inzerce. IDFA od Applu tedy nemusí mít tak katastrofální dopad, jak se snaží Facebook vykreslit. Jen by se inzerenti (a Facebook) museli snažit, aby uživatelé byli ochotní se nechat sledovat. Via Apple IDFA consent: Roughly 60% of consumers open to allowing tracking.

Technologie Bluetooth je opět děravá, náprava zatím není. BLURtooth umožňuje útočníkům přepsat autentifikační klíče a týká se verzí 4.0 i 5.0. Týká se momentu párování zařízení. Via BLURtooth vulnerability lets attackers overwrite Bluetooth authentication keys.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Instagram se omluvil za zablokování účtů novinářů z Charlie Hebdo. Jak k tomu došlo, nevysvětlil, pouze sdělil to, že k blokacím několika účtů došlo omylem. Nutno dodat, že pokud by podobný omyl nastal u účtu obyčejného člověka, tak je dost nepravděpodobné, že by mu účet byl odblokován. Via Instagram apologises for temporarily disabling accounts of Charlie Hebdo staff.

HOAX: Selene Delgado Lopez není v přátelství s každým na Facebooku. Těžko se chápe, proč se šíří tenhle extrémně podivný hoax, ve kterém lidé sdílí a vkládají varování před účtem Selene Delgado Lopez a vyzývají ostatní k zablokování. Původ má pravděpodobně ve španělské části Facebooku, ale mezitím se objevil i v angličtině. Nic platné, že účet Seleny není v přátelském vztahu se všemi účtu na Facebooku, jak to hoax tvrdí. Čtěte v Say hello to to the latest weird viral Facebook hoax: ‘Selene Delgado Lopez’.

TikTok se snaží odstraňovat šířící se sebevražedné video. Nedaří se mu to. Objevuje se v mnoha podobách, šiřitelé ho schovávají i do z počátku nevinných sekvencí. Šíří se ostatně i po dalších sociálních sítích, kde se s ním potýkají. Poprvé se objevilo na Facebooku v srpnu. Via TikTok in race to remove widely shared suicide clip a Parents warned about shocking suicide video on TikTok that may be hidden in other content.

Facebook nechává rozsáhlou síť okolo pravicového webu šířit volební dezinformace na miliony uživatelů. Možná proto, že jde o aktivity ve prospěch Donalda Trumpa. Viz Large network of Facebook pages circulates voting misinformation from obscure right-wing website.

Facebook spustil Campus, svou verzi pouze pro vysoké školy. Vlastně se tak vrací tak trochu ke svým počátkům. Facebook totiž vznikl právě jako aplikace pro vysokoškoláky. Campus je kompletně oddělený od klasického Facebooku. Prozatím je dostupný pouze v USA na vybraných školách. Oznámení v Introducing Facebook Campus.

TikTok dává shadowban na některé LGBT hashtagy v některých zemích. Shadowban znamená, že příspěvky se zapovězeným hashtagem se budou méně (či vůbec) ukazovat. TikTok uvádí, že to dělá z pohledu zákonných požadavků – v ruštině blokuje „gay“, „i am lesbian“ a „I am gay“, v arabštině taktéž „gay“ a navíc i „transgender“. Viz TikTok admits restricting some LGBT hashtags.

TikTok ve Velké Británii výrazně vyrostl. V dalších letech mu už eMarketer velký růst ale nepředpovídá.

MOBILNÍ APLIKACE

Apple mění pravidla App Store, nově se v něm mohou objevit i možné streamovací herní služby. Jádrem problému samozřejmě byly (a budou) platby za hraní her. Některé změny se ale týkají nové verze operačního systému pro iPhone/iPad – tedy věcí jako jsou App Clips, widgetů, rozšíření a notifikací. Změna týkající se herního streamingu vyžaduje, aby každá z poskytovaných her prošla kontrolou Applu (App Review) a byla uvedena samostatně v App Store. Detaily v Apple revises App Store rules to permit game streaming apps, clarify in-app purchases and more.

Google Mapy jsou zpět na Apple Watch. Po třech letech. Aktivovat navigování ale musíte z mobilu nebo si do hodinek uložit předdefinované cíle. Oproti předchozí verzi ale dost krok zpět. Via Google Maps for Apple Watch is now available on the App Store.

STARTUPY A EKONOMIKA

Donald Trump odmítá prodloužit svou lhůtu na prodej TikToku. K prodeji by tak mělo dojít už do týdne, tedy do 20. září 2020 (někde se ale uvádí i 15. září). Mezi možnými kupci se objevil Microsoft, Oracle, Walmart či Softbank. Čína ale odmítá prodat to nejpodstatnější, algoritmus, který řídí, co TikTok předkládá uživatelům. Via Trump says he won’t extend TikTok’s September deadline for sale to a US-based firm.

Čína může preferovat vypnutí TikToku před prodejem. Poměrně logická varianta, která by se samozřejmě týkala USA (a pak možná i těch pár dalších zemí, které chtějí také koupit vlastní část této sociální sítě). TikToku to rozhodně uškodí méně než USA. Via Exclusive: China would rather see TikTok U.S. close than a forced sale.

Taboola a Outbrain se nakonec nespojí. Citují změnu podmínek vlivem koronaviru. O spojení se přitom mělo jednat už od roku 2015. Taboola a Outbrain zaplavují weby reklamou, ze které mají vydavatelé mít podíl. Reklamou v řadě případů pochybnou a závadnou. Stejně jako samotná média jsou obě společnosti závislé na reklamě. Via Taboola and Outbrain call off their $850M merger.

Roam získali investici 200 milionů dolarů. Podle A $200 Million Seed Valuation for Roam Shows Investor Frenzy for Note-Taking Apps šílí investoři po aplikacích pro psaní poznámek.

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).