Hlavní navigace

Konec analogu v Domažlicích se posune. Možná na konec srpna.

8. 5. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
8. 5. 2007

Vypínání analogové televize na Domažlicku nebude tak rychlé, jak se původně myslelo. Předpokládaný termín ukončení analogového vysílání České televize a Novy z Vraního vrchu, stanovený na 30. června 2007, se podle předsedy Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňka Duspivy nepodaří dodržet. Vyplývá to jednání obou televizí s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Novým předběžným termínem je 31. srpen 2007.

Máme podobné signály z jednání provozovatelů vysílání, kteří jednají spolu s ČTÚ o termínu vypnutí. Naposledy proběhlo jednání před květnovými svátky. Jde o postup, který je od počátku mimo TPP a je tak zcela závislý na dohodě zúčastněných stran. Přechod na digitální vysílání v dané oblasti je finančně podpořen z tzv. Telekomunikačního účtu, ale regulační orgány v tomto případě nemají kompetenci k finálnímu rozhodnutí a k ukončení analogu, řekl Duspiva serveru Česká média.

Jde o to, že ani při vzájemném rušení 12. televizního kanálu v Domažlicích (a také v Ústí nad Labem) s digitálním rozhlasem z Německa nelze nařídit vypnutí rušených analogových televizních kanálů v České republice, protože k tomu neexistuje mezinárodní dohoda mezi ČR a Německem. Původně přitom ČTÚ tvrdil, že v Domažlicích a Ústí nad Labem lze vypnutí analogu nařídit. Nyní to vypadá tak, že vypínání 12. kanálu je právně nevymahatelné stejně jako výsledky loňské mezinárodní telekomunikační konference GE-06 v Ženevě, které mají podobně jako TPP pouze charakter doporučení.

MMF24

Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, k vypínání analogového vysílání v Domažlicích koncem června skutečně nedojde. Technicky by se to ani nestihlo, sdělil zdroj, který si nepřál být jmenován. Podle Duspivy je ale situace v případech ČT a Novy rozdílná: U ČT je podle mých informací připraveno příslušné správní řízení. Veřejnoprávní ČT by tak mohla analogové vysílání na Domažlicku vypnout ještě během letních prázdnin, zatímco Nova tento krok zdržuje z důvodu malého počtu prodaných set-top-boxů v regionu.

Nově, ale ani ČT se také nelíbí podoba informační kampaně, kterou na zakázku ministerstva informatiky na Domažlicku provádí společnost Liberal Consulting. Vzhledem k tomu, že větším odpůrcem vypínání analogového vysílání na Domažlicku je Nova, je také ohroženo vypnutí analogového kanálu 12, na kterém tato televize vysílá z Bukové hory u Ústí nad Labem. To však neznamená, že by tu 30. června neodstartovalo digitální vysílání multiplexu A s programy ČT, Novy a Českého rozhlasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).