Hlavní navigace

Konec podpory Windows 7, vychází Edge s jádrem Chromium, odchází šéf českého Dellu

17. 1. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Intel překonal Samsung a opět ovládl trh. Huawei expedoval 6,9 milionu 5G telefonů. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Tento týden dle očekávání skončila podpora Windows 7. To znamená, že již nebudou vycházet aktualizace a k dispozici nebude ani podpora. Zákazníci, kteří jsou součástí Extended Security Updates, s podporou ještě mohou počítat. Microsoft logicky doporučuje přechod na Windows 10, rozšířenou podporu zároveň mají Windows 8.1, a to do roku 2023. Podle různých statistik mají sedmičky stále asi třetinový podíl na trhu.

Skončila rovněž oficiální podpora Windows Server 2008 R2, za další support je třeba si zaplatit. Redmond také připravil nabídku, kdy je možné migrovat do cloudu Azure a tam bezpečnostní aktualizace získávat ještě tři roky.

Microsoft začal vypouštět ostrou verzi webového prohlížeče Edge postaveného na jádru Chromium. K dispozici je pro Windows a macOS, přičemž na Windows dojde k nahrazení staré verze Edge. Aktualizace pro iOS a Android lze pak řešit normálně přes obchody s aplikacemi.

Šéf české pobočky Dellu Jiří Kysela ve funkci končí a 1. září letošního roku odejde do důchodu. Do té doby bude zastoupení nadále řídit a předávat agendu. Dell hledá na jeho pozici nástupce, zaměřuje se na interní i externí kandidáty. Kysela zdejší Dell vedl deset let. Firma u nás navýšila roční tržby na 4,9 miliardy korun.

Intel se v roce 2019 vrátil na pozici světové jedničky v polovodičovém byznysuspočítal Gartner. S meziročním propadem prodejů o 0,7 procenta překonal Samsung, který spadl o 29,1 procenta. Trh jako celek se propadl o 11,9 procenta, když se tržby dostaly na 418,3 miliardy dolarů. Může za to zejména trh s paměťmi. Pozici trojky si drží SK Hynix následovaný firmami Micron, Broadcom a Qualcomm.

Polovodičový byznys v roce 2019
Autor: Gartner

Polovodičový byznys v roce 2019

Potvrzují se dřívější informace a Huawei začíná prodávat své mobilní čipy dalším hráčůmEE Times píší, že se rozjely první dodávky 4G čipů. Pro Huawei tyto technologie vyvíjí dceřiná společnost HiSilicon, která pro prodej externím subjektům založila podnik Shanghai HiSilicon. Huawei staví na základech ARMu. Ten se prezentuje jako britský a vyhnul se tak sankcím USA.

Huawei také uvedlo, že v roce 2019 expedovalo 6,9 milionu zařízení podporujících 5G sítě. Jde o 5G modely Mate 20 X, Mate 30, Mate 30 Pro a Mate X a rovněž Honor V30 a V30 Pro. Samsung už dříve ohlásil expedování 6,7 milionu 5G přístrojů. Huawei většinu dodávek realizovala na domácím čínském trhu (o spuštění tamních 5G sítí jsme psali), Samsung celosvětově.

Oracle vydává nástroj Internet Routing 3D Visualisation pro vizualizaci routování ve třetím rozměru. Jde o součást aktivity Oraclu v oblasti bezpečného internetu. Firma detaily nové aplikace rozebírá na blogu.

CentOS vychází ve verzi 8, která vychází z Red Hat Enterprise Linuxu 8.1. Poznámky k vydání jsou k dispozici zde.

Google v rámci Google Cloudu spouští Premium Support pro velké korporace. Jde o další sbližování se Googlu s enterprise sektorem, kterému chce nabídnout co nejlepší podmínky pro chod jeho mission critical aplikací. S tím souvisí i to, že je možné si nově v Google Cloudu pořídit stroje využívající architekturu Power od IBM. Firmy díky tomu mohou migrovat své legacy systémy do cloudu.

Apple za 200 milionů dolarů kupuje startup Xnor.aiinformuje TechCrunch. Ten se soustředí na integraci AI/ML algoritmů do malého hardwaru tak, aby tyto funkce nemusely nutně využívat cloud. Pro Apple to zřejmě znamená další integraci těchto algoritmů do hodinek a dalších zařízení.

Společnost Wind River, která stojí za VxWorks a Wind River Linuxem, kupuje firmu Star Lab. Ta se zabývá bezpečností v rámci internetu věcí, což Wind River může integrovat do svých embedded systémů.

TechCrunch zjistil, že Mozilla propustí 70 zaměstnanců. Firma to zdůvodňuje tím, že se jí nedaří najít nové obchodní modely. Drtivá většina příjmů nadále pochází od vyhledávačů. Mozilla následně zveřejnila oficiální prohlášení.

Google koupil dvě firmy. První z nich je AppSheet, která umožňuje takzvaný no-code vývoj aplikací a využívat k tomu data z firemních systémů. AppSheet se stane součástí Google Cloudu. Druhým nákupem je Pointy. Tento nástroj umožňuje fyzickým prodejcům naskenovat jejich zboží, umístit ho online a zviditelnit v rámci vyhledávání Googlu.

Visa koupila fintechového hráče Plaid za 5,3 miliardy dolarů. Jedná se o platformu umožňující aplikacím komunikovat s bankovními účty. Plaid předtím posbíral 310 milionů dolarů na investicích.

BRAND24

Samsung získal americký podnik TeleWorld Solutions, který se soustředí na konzultace v telekomunikačním byznysu a stejně tak na navrhování zařízení, jejich optimalizaci, testování a instalaci. Hlavní motivací Jihokorejců je podílet se na výstavbě 5G sítí, kde firma nabízí i některých hardware.

Equinix si zase pořizuje firmu Packet. Jde o bare metal cloud providera, díky kterému bude Equinix moci ve svých datacentrech po celém světě zákazníkům nabízet specifický hardware.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).