Hlavní navigace

Kvéčka, Lupa sbírá kvéčka...

23. 7. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Otázku placeného obsahu jsme na Lupě opakovaně rozebírali ze všech možných i nemožných úhlů. Po delším přemýšlení jsme nakonec došli k závěru, že nejlíp se nám o mikroplatbách bude psát, když je sami vyzkoušíme - a tak se tato možnost počínaje dneškem objevila i na našem serveru. Chcete vědět, co si od toho slibujeme?
Hned na úvod musím poctivě přiznat dvě zásadní skutečnosti. Především – mikroplatby na Lupě jsou částečně vedlejším produktem, jakousi „přidruženou výrobou“. Mikroplatby jsme se primárně rozhodli zavést na jiném našem serveru – Hokejka.cz – a když už jsme celou věc technologicky zvládli, proč to nevyzkoušet i na Lupě. Druhé přiznání se týká samotného provedení, které není přiliš originální. Stručně řečeno, do značné míry jsme se inspirovali tím, co již nějakou dobu funguje na Root.cz a následně na Interval.cz.

Úderem dnešní půlnoci se tak na Lupě objevily příslušné boxíky – alespoň doufám, článek píšu dopředu, takže mi nezbývá než důvěřovat, že automatické spuštění proběhlo podle plánu. Mikroplatby jsou přísně dobrovolné: čtenář si tedy přečte článek a poté má možnost se rozhodnout, zda jej považuje za natolik dobrý, aby jej ocenil nějakým drobným či větším penízem. Doručené platby se následně rozdělí rovným dílem mezi nás a autora oceněného článku. Celá věc zatím funguje jen pro mikroplatební systém ILikeQ, ale nevylučuji, že se v budoucnu pustíme i do dalších.

Možná vás bude zajímat, co si od zavedení mikroplateb vlastně slibujeme. Už několikrát jsem na Lupě vyjádřil svůj názor, že se mikroplatby ani v budoucnu nestanou hlavním zdrojem obživy serverů jako je ten náš. Žádný zdroj příjmů, který bychom alespoň trochu pocítili, proto rozhodně neočekávám. Mnohem zajímavější tak podle mého názoru bude sledovat, jaké procento lidí za články přispívá, zda tak činí pravidelně či jen výjimečně, a konečně jaký druh článků přitahuje nejvíc peněz. Podobně jako další servery se snažíme o maximálně transparentní přístup – každý tak může na první pohled zjistit, kolik čtenářů zaplatilo za jednotlivé články a jaká částka se nám celkem sešla. Přichystány jsou také žebříčky: zatím jsou pochopitelně poněkud chudé a zachycují jen naše vlastní pokusné platby, to se však – snad – rychle změní.

V úvodu jsem se zmínil o tom, že naší primární motivací bylo zavedení mikroplateb na Hokejce – krátce se tedy zmíním i o tamním systému. Hlavním děním v internetové hokejové hře jsou pochopitelně vzájemná utkání, ať už v rámci ligy, turnajů nebo zkrátka jen přátelské zápasy. Základní využití „kvéček“ v rámci Hokejky je tedy vypsání zvláštního turnaje, do kterého se mohou hráči přihlásit jen po složení zápisného v této „tvrdé měně“. Prakticky celý výtěžek jde přitom zpátky na odměny: účastník tedy vloží v přepočtu deset korun, ale zpátky může dostat až celých 87 korun(!) – anebo taky nic. Sekundární využití kvéček je přitom možnost nákupu „hokejkových peněz“ – uživatel zaplatí kvéčka, dostane virtuální hokejkové peníze a za ně si může nakupovat hráče, stavět stadion apod.

BRAND24

Také v případě Hokejky jde spíš o jakési pokusy, možná vás však překvapí – stejně jako mne – první výsledky. Mikroplatby jsme na tomto serveru zprovoznili minulý čtvrtek a za první dva dny jejich fungování na naše konto doputovalo přibližně 500 korun. Je samozřejmě nutné si uvědomit, že jde o první vlnu zájmu uživatelů, kteří o této novince věděli asi měsíc dopředu a proto čekali, až si ji budou moci vyzkoušet. Přesto se mi zdá, že to není tak špatný výsledek – možná by mohl být inspirací i pro další servery tohoto typu, které pracují s uzavřenou uživatelskou základnou. Na závěry tohoto druhu je ovšem trochu brzy: uvídíme, jak to bude s platbami vypadat dál.

Svůj úkol – představit mikroplatby na Lupě – jsem tímto splnil. Zbytek – v podstatě jen taková nepodstatná drobnost, zkrátka samotné placení za články – je už na vás. Vaše ohlasy zhmotněné v podobě haléřů placených na náš účet budu bedlivě sledovat a než se měsíc sejde s měsícem, rád se s vámi na tomto místě podělím o výsledky. A kdyby snad dorazila nějaká neočekávaně vysoká částka, na tomto místě vám slibuji, že se s vámi podělím i o ni: uspořádali bychom za ni prasečí hody pro všechny čtenáře a příznivce našeho serveru! :-)

Jak se stavíte k mikroplatbám na Lupě?

  • Účet u ILikeQ mám a když mne nějaký článek zaujme, pár kvéček pošlu.
    8 %
  • Účet nemám, ale kvůli této možnosti si ho pořídím.
    2 %
  • Účet nemám a jen kvůli Lupě si ho zakládat nebudu.
    88 %
  • Placení nemám rád, ode mne nečekejte ani halíř.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).