Hlavní navigace

Konference LAW FIT 2015: Snad nám síťovou neutralitu nepředepíše EU

19. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Ondra Brém
Koncem roku chce ČTÚ otevřít veřejnou konzultaci k otázce, nakolik se osvědčila jím vydaná pravidla řízení datového provozu. Doufá přitom, že mezitím „nespadne nic z Bruselu“.
Pavel Tvrdík a Zdeněk Kučera (v popředí) zahajují LAW FIT 2015
Autor: Ondra Brém

Pavel Tvrdík a Zdeněk Kučera (v popředí) zahajují LAW FIT 2015

Konference „LAW FIT“ se věnuje právu v oblasti IT. Pořádá ji Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze. Děkan fakulty, profesor Pavel Tvrdík, je přesvědčen, že lidé pracující v oboru IT potřebují právní povědomí o důsledcích svých činů, proto podporuje výuku práva na FIT i výroční konferenci — konanou už tradičně v první den letního zkouškového období, tentokrát to bylo 18. května.

Třetí ročník „LAW FIT“ se zabýval síťovou neutralitou a „volným internetem“; o něm na úvod poznamenal Zdeněk Kučera — advokát a vyučující na FIT, jenž většinou konference provázel — že volný internet je „historie, která se už nezopakuje“ a že „fakticky už neexistuje“. Omezování internetu vyplývají z různých zájmů jednak komerčních, a jednak také státních.

Nikdo přesně neví, co je síťová neutralita

Předseda rady ČTÚ Jaromír Novák
Autor: Ondra Brém

Předseda rady ČTÚ Jaromír Novák

Velcí poskytovatelé připojení ji chápou jinak než malí, a ještě jinak si ji vykládají poskytovatelé informačních služeb, sdělil ze své zkušenosti předseda rady ČTÚ Jaromír Novák.

Česko přitom ve světovém srovnání nemá zásadní potíže se spory o síťový provoz. Náš trh je na velké bitvy prostě příliš malý, zaznělo od Ondřeje Filipa, výkonného ředitele CZ.NIC. Čím méně konkurenční prostředí, ve kterém převažuje jen několik silných hráčů, jako je tomu zejména v USA, tím urputněji si každý z nich střeží vlastní zájmy.

Jde jim totiž o velké peníze. To potvrdil Petr Slováček, dosavadní člen představenstva O2 Czech Republic a ředitel divize infrastruktury a velkoprodeje, jenž od června namísto toho povede z O2 vyčleněnou infrastrukturní společnost CETIN.

Honza Klesla (vpravo) zpovídá Petra Slováčka
Autor: Ondra Brém

Honza Klesla (vpravo) zpovídá Petra Slováčka

V hovoru vedeném Janem Kleslou, vedoucím magazínu Index LN, neváhal Slováček otevřeně říci, že vyrostly velké internetové společnosti v oborech, ve kterých by to před patnácti lety nikdo nečekal, že je v tom hodně peněz a velcí operátoři si na ně prostě „chtějí sáhnout“; ostatně musí kvůli novým službám budovat stále výkonnější infrastrukturu. Když před deseti lety kupovala Český Telecom španělská Telefónica, měla jeho síť kapacitu připadající na jednoho koncového uživatele méně než desetinovou oproti dnešnímu O2.

Síťová neutralita není vždy nejlepším řešením

Jiří Peterka dokázal podat vlastnosti protokolu IP srozumitelně i pro nesíťaře
Autor: Ondra Brém

Jiří Peterka dokázal popsat rysy protokolu IP srozumitelně i pro nesíťaře

Tvrdí to alespoň Jiří Peterka. Původ problému nachází v tom, že protokol IP, který je vlastně neutrální, nebyl navržen pro aplikace citlivé na plynulost a včasnost doručení dat, a proto jeho neutralita někdy nevyhovuje. Jiří Peterka je přesvědčen, že vyladit dnešní sítě — najít správnou rovnováhu mezi rozumnou prioritizací a neutralitou — je sám o sobě už dosti obtížný úkol technický, natož stává‑li se z neutrality ještě politikum.

Zasáhne Evropská unie?

V České republice řeší otázky řízení datového provozu prozatím „Obecná pravidla a doporučení“ vydaná Českým telekomunikačním úřadem v prosinci 2013. V podstatě prosazují síťovou neutralitu, tedy svobodu výběru služby a nepřípustnost omezování nebo zamezování vybraných datových toků, až na opodstatněné výjimky, a je‑li na zákazníkově přípojce uplatňováno řízení provozu, mají mu být důsledky toho jasné ze smlouvy.

Jaromír Novák rozvedl zásady pravidel podrobněji ve své prezentaci.

Na konferenci předseda rady ČTÚ prohlásil, že ke konci letošního roku úřad vyhodnotí, zda tato „měkká“ regulace dostačuje. Otevře k tomu veřejnou konzultaci. Ale čekáme, i co na nás spadne z Bruselu, dodal Novák v narážce na to, že bod o síťové neutralitě vydržel v jinak dosti okleštěném balíčku jednotného telekomunikačního trhu, který se dosud projednává na půdě Evropského parlamentu a Evropské rady, a hrozí tedy, že by Česko mohlo být ještě nuceno promítnout do svého právního řádu nějakou evropskou směrnici o síťové neutralitě. Jaromír Novák však pochybuje, že by síťovou neutralitu dokázal vymezit český zákonodárce.

Dále čtěte: Rada EU chce místo propojeného spíš rozpojený kontinent

Dodejme, že Petr Slováček několikrát vyjádřil — jako svůj osobní názor — že nějaká pravidla nastavena být musí, že jsou potřebná jak po stránce technické, tak obchodní.

Poskytovatelé nechtějí nést tíž blokování přístupu

V závěrečné části konference dostal prostor především Martin Cach, který pracuje jako „data privacy/security officer“ v UPC. Podle ohlasu z publika mluvil nejen za tohoto poskytovatele, když se ohrazoval proti snahám chtít po operátorech blokovat ten nebo onen nezákonný obsah jen proto, že operátor je na rozdíl od pachatele znám a „nemůže od svých kabelů utéci“, zatímco pachatel se skrývá někde v anonymitě.


Autor: Ondra Brém

Zaplněný sál v nové budově FIT ČVUT

Operátoři si zpravidla stěžují na vysoké náklady spojené s různými vynucovanými opatřeními. Často jim nejsou plně nahrazovány. Princip síťové neutrality pak prý narušuje to, že operátoři musí nahlížet do přenášených dat (například za účelem zjištění poptávané URL).

MMF24

Jedno takové opatření chystá na Ministerstvu financí Ondřej Plešmíd v podobě návrhu nového zákona o hazardních hrách. Ten počítá s tím, že by poskytovatelé připojení měli povinnost zamezovat přístup na nezákonné online hazardní hry, pokud by ony samy dobrovolně nebránily v přístupu z Česka. Návrh tohoto zákona má koncem června projednat vláda.

Vyjádření Martina Cacha glosovali především advokát Matěj Vácha a soudkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová. Vyjadřovali nespokojenost s nedomyšleností některých rozhodnutí Evropského soudního dvora. Zejména jde o rozsudek ve věci „UPC Telekabel Wien“, o níž jsme napsali lonipředloni.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).