Hlavní navigace

Legendární Netscape definitivně končí

5. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kdysi velmi populární webový prohlížeč Netscape Navigator to má spočítané. Současný majitel, gigant AOL, oznámil na konci loňského roku, že již nebude k tomuto svému produktu poskytovat podporu. Netscape Navigator byl dříve nejpoužívanějším prohlížečem, později alternativou k produktům Microsoftu, po nástupu Firefoxu se jeho podíl dostal pod jedno procento…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Ti internetoví uživatelé, kteří začali surfovat po internetové síti v devadesátých letech, možná po zveřejnění zprávy o ukončení poskytování podpory zamáčknou s nostalgií slzu v oku. Na Netscape Blogu se mohou dočíst, že podpora Netscape Navigatoru končí. Postupnému pádu nepomohlo ani několik nových verzí prohlížeče, společnost AOL ztratila definitivně trpělivost kvůli špatným podílům na trhu. Zatímco na konci devadesátých let většina nových uživatelů internetu začínala právě s Netscapem, v prosinci loňského roku byl podle Net Applications jeho podíl na trhu pouhých 0,66 procenta.

Zato Microsoft Explorer a Firefox dohromady zaznamenaly skoro 93 %, na další alternativu prostě není místo. První betaverze Netscape Navigatoru (ještě pod jménem Mozaic) byla vypuštěna v roce 1994, zpočátku neměl prohlížeč společnosti Netspace Communications Corporation konkurenci, od verze 3.0 se jí stal Microsoft s Internet Explorerem 3.0. Stručný pohled do historie nabízí anglickáčeská verze Wikipedie. Je to zajímavé čtení, plné změn a zvratů. Netscape ve své nejslavnější době dirigoval směr vývoje internetových prohlížečů, a nejen to. Přišel s poštovním klientem, čímž se z jeho produktu stal masově využívaný balíček webových služeb.

Rád vzpomínám na doby, kdy jsem vytvářel své první webové stránky, samozřejmě za pomocí Netscape Composeru. Tedy klasického WYSIWYG editoru webových stránek. Composer byl jednoduchý a snadno pochopitelný pro všechny, kteří se neorientovali v HTML kódu. Dlouhá léta jsem si díval při spouštění webového prohlížeče na obrázky s kormidlem, Netscape byl pro mě synonymem pro Internet jako takový.

BRAND24

Ještě v září loňského roku proběhla soutěž o novou uvítací obrazovku připravovaného Navigatoru 9. Vyhrál ji Mario Herbert se svým návrhem, silně připomínajícím design ze slavných dob Netscapu. V říjnu byla uvedena poslední verze prohlížeče, zmíněný Netscape Navigator 9.0. Pak přišly další podverze a nakonec zpráva, která se dala očekávat, nicméně určitě nepotěšila. S koncem února skončí i podpora prohlížeče. Společnost AOL začala s koncem legendy již v roce 2003, kdy se zbavila většiny vývojářů produktů Netscapu. Ti zakotvili ve společnosti Mozilla a začali pracovat na prohlížeči Firefox. Tom Drapeau ve zmíněném zápisu v Netscape Blogu prohlásil, že je čas na definitivní ukončení vývoje Netscapu a také na to, aby uživatelé Netscapu přešli k Firefoxu. To se bohužel stalo už před několika lety, takže jeho prohlášení zní tak trochu podivně.

Myslím si, že podíl Netscape Navigatoru na trhu se sníží už jen velmi málo. Jednak není prostor ke snižování (desetiny procenta se snižují jenom velmi pomalu), ale hlavně se určitě najde dost těch, kteří svůj srdeční prohlížeč budou používat i s tím, že skončila jeho podpora. Už dlouho uvažuji o tom, že si nainstaluji nový Navigator a smutná zpráva moje rozhodnutí jenom potvrdila a urychlila. Nostalgie má totiž místo i v mém počítači…

Bude vám Netscape Navigator chybět?

  • Ano, stále ho používám.
    11 %
  • Ano, ale spíš z nostalgie.
    28 %
  • Ne, už nedokáže ostatním konkurovat.
    41 %
  • Ani ho neznám.
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).