Hlavní navigace

Letos dojde k vypnutí analogové televize na polovině území Česka

12. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
12. 1. 2011

UVNITŘ TABULKA Rok 2011 je přelomový z hlediska vypínání zemského analogového televizního vysílání. Bez analogového signálu se nově ocitne téměř polovina České republiky, upozorňuje Národní koordinační skupina pro digitalizaci televizního vysílání (NKS) při ministerstvu vnitra. V květnu se vypíná celá územní oblast Jihlava, v červnu územní oblasti Trutnov a Brno, v říjnu dojde k vypnutí vysílačů velkého výkonu v územní oblasti Jeseník a v listopadu skončí zemské analogové televizní vysílání i v územní oblasti Ostrava, upozorňuje mluvčí NKS Tadeáš Novák.

K TÉMATU: Na kampaň k digitalizaci padne letos minimálně 62 milionů

MMF24

Na rok 2012 zbude vypínání silných analogových vysílačů v územní oblasti Zlín a menších vysílačů v oblasti Jeseník. Celý proces digitalizace zatím probíhá přesně dle takzvaného Technického plánu přechodu, který je pro nás jako nařízení vlády závaznou normou. Tohoto plánu se samozřejmě budeme držet i v roce 2011, říká předseda NKS Zdeněk Duspiva. Skupina bude ve všech vypínaných oblastech zajišťovat státní informační kampaň pro diváky, stejně jako tomu bylo v předchozích třech letech.

Kampaň odstartuje v každé vypínané oblasti nejpozději tři měsíce před datem vypínání analogového televizního vysílání. Doporučujeme televizním divákům řešit přechod na digitální televizní vysílání s dostatečným předstihem, aby se vyhnuli řešení případných technických problémů na poslední chvíli, vysvětluje Duspiva. Pro letošní rok vláda schválila NKS na informační kampaň rozpočet 62 milionů korun a dalších 18 milionů Kč má připadnout na kampaň v příštím roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).