Hlavní navigace

Livebetting v hybridní televizi? Blízká budoucnost s nejasnými obrysy

8. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jedním z lákadel hybridní televize je její možná interaktivita. V souvislosti se sportovními programy se pak logicky nabízí možnost živého sázení, například v průběhu samotného zápasu.

Absence legislativního rámce, který by upravoval podobu vysílání v hybridní televizi, nemá vliv jen na zadavatele reklamy, ale i na další možnosti, které hybridní vysílání nabízí. Kromě videoarchivu, jako asi hlavního taháku pro diváky, je možné využít internetové připojení v televizi jako zpětný kanál, vhodný pro komunikaci s diváky a jejich zapojení do vysílání. Kromě konkrétního zacílení některých programových prvků, jako je například předpověď počasí a samozřejmě reklamní sdělení, je jednou z nabízejících se možností tzv. livebetting, tedy sázky v průběhu sportovních přenosů.

Problém internetového sázení se nedávno dostal i do Parlamentu, kde poslanci posuzovali vládní návrh zákona o hazardních hrách. Ten by měl mimo jiné umožnit blokování stránek sázkových společností, které nemají v Česku potřebnou licenci. A právě tito provozovatelé by měli o možnost live sázek během přímých přenosů ze sportovních zápasů určitě velký zájem. V tomto případě by ale nemělo hrát významnější roli, zda budou regulační orgány považovat HbbTV za televizní nebo internetové vysílání, od čehož se také odvíjí míra regulace daného média.

PSALI JSME: SPIR lobuje u poslanců proti blokování nelegálních sázkových služeb

Zatímco pravidla pro televizní vysílání jsou nastavena velmi striktně, internetový provoz podléhá kromě obecně platných zákonů víceméně pouze tzv. samoregulaci, tedy vzájemnému dohledu konkurenčních subjektů. V případě livebettingu jsou ale pravidla pro oba mediatypy de facto stejná. Z pohledu právníka k tomu můžu dodat jen to, že sportovní sázky je v České republice povolené provozovat, kromě tzv. kamenných poboček, pouze prostřednictvím sítě Internet. V případě konkrétní žádosti by tuto skutečnost prověřovala certifikační autorita, která osvědčuje shodu konkrétního sázkového systému s legislativou, vysvětluje právník společnosti Sazka Jan Chudoba.


Autor: Česká televize

Ivan Krejčí, divadelní režisér a předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Na nejasné vymezení pojmů, které vychází z logického zpoždění legislativy za rychlým vývojem moderních technologií, naráží i předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí. Otázku livebettingových soutěží v rámci HbbTV aplikace je podle něj nutno posuzovat primárně v kontextu zákona o loteriích, který určí legálnost takovéto služby. Podle konkrétní podoby této služby, tedy zda se jedná o formu dálkového přístupu k nabídce kurzových sázek, nebo jestli se případně jedná o formu odkazu na jiné webové stránky. Zde je pak kompetence Rady složitě vymezitelná a nelze ji s určitostí předjímat, přibližuje možné překážky pro činnost regulátora Krejčí.

PODROBNĚJI: Reklama a HbbTV – zadavatelům schází legislativa, vysílatelé věří v samoregulaci

Leoš Pohl, provozovatel několika televizních stanic, jako je například Kino Svět nebo CS Film, upozorňuje, že spory ohledně inzerce online sázkových kanceláří trvají už dlouho. Sport a sázení je samozřejmě logická a nabízející se kombinace. Ale osobně si nemyslím, že by třeba na satelitu bylo možné dosáhnout takové sledovanosti, aby se docílilo obchodně zajímavých výsledků pro HbbTV služby. Hybridní vysílání je omezeno sledovaností a penetrací potřebných přístrojů. Navíc ne všichni diváci, kteří hybridní televizi mají, mají aplikaci aktivovanou, myslí si Pohl. Podle aktuálních údajů TV Prima je na českém trhu přes jeden milion televizorů, jejichž majitelé aktivovali HbbTV aplikaci.


Autor: Karel Choc

Leoš Pohl, provozovatel televizních stanic, jako je Kino Svět nebo CS Film.

Podle Lukáše Hniličky, někdejšího technického ředitele Óčka a dnešního CEO firmy hybrid, která vyvíjí aplikace pro HbbTV, bude livebetting v prostředí hybridní televize velkou výzvou jak pro sázkové kanceláře, tak pro sportovní kanály. Ale když se zamyslíte nad reálným stavem, je otázkou, kterých kanálů by se to vlastně mělo týkat. Hybridní televize má zatím největší oporu v DVB-T a případně na satelitu. V České republice vysílá sport zdarma v pozemním vysílání kromě České televize snad jen Fanda, příležitostně Prima a Sport5, přičemž jejich program není úplně nastaven pro live sázky, vyjmenovává Hnilička. Podle něj z mezinárodního pohledu už podobná experimentální řešení existují a Českou republiku tato debata v blízké budoucnosti rozhodně čeká. Jeho slova potvrzuje i Michaela Vasilová, výkonná ředitelka mediazastupitelství Atmedia, která podle vlastního vyjádření řeší poptávku livebettingových společností minimálně jednou měsíčně.

ROZHOVOR S LUKÁŠEM HNILIČKOU: Za reklamu v HbbTV by mohli zadavatelé letos utratit sto milionů korun

Livebettingové aplikace v prostředí hybridní televize už fungují například na polském trhu. V České republice ale zatím podle našich informací nikdo podobnou možnost uzavření sázky nenabízí. Nelze samozřejmě předvídat, jaký by byl názor regulátora, nicméně mám za to, že ani v České republice to není vyloučeno – za předpokladu, že se jedná o sázku uzavřenou prostřednictvím internetu, myslí si už citovaný právník Chudoba.

Konkrétní provozovatel by ale musel samozřejmě splňovat všechny požadavky vyplývající z právních předpisů. Především by se tak muselo jednat o osobu, která má pro takovou činnost povolení ministerstva financí a splňuje další zákonné požadavky, zejména povinnou registraci hráčů a pravidla tzv. zodpovědného hraní. Otázkou spíše je, do jaké míry je tato možnost uzavírání sázek atraktivní pro sázející, vezmete-li v potaz alternativu uzavřít sázku v průběhu sledování sportovní události z mobilního telefonu nebo tabletu bez toho, že by vás omezovaly možnosti dálkového ovladače televize, dodává Chudoba.

K TÉMATU: Štěpán Kotrba – Hybridní televize HbbTV aneb pokrok od ďábla jest

cif 24 - early cena - média

Advokát Ondřej Preuss z webu Dostupný advokát připomíná úvodní otázku, zda bude hybridní vysílání posuzováno jako televizní, nebo internetové. Záležet bude na tom, zda takovou službu posoudíme jako službu přímo související s televizním vysíláním, o které hovoří zákon. Spíše však nikoliv a bude to považováno za klasickou internetovou službu, myslí si Preuss.


Autor: DigiZone.cz

Advokát Ondřej Preuss z webu Dobrý advokát.

V praxi se ale situace podle něj vyvine obdobně jako se sázením na internetu. Ministerstvo financí se bude snažit sázení regulovat a trvat na české licenci. Již jsem před časem zaznamenal, že ministerstvo financí udělilo pokutu sázkaři, který sázel na nelicencované internetové službě. Šlo o pokutu v řádu statisíců korun. Zde bude provozovatel ještě pod větším drobnohledem, uzavírá Preuss.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).