Hlavní navigace

LTE: kde jej nabízí Telefónica a Vodafone? Na kolik vyjdou potřebné tarify?

2. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

T-Mobile začal připojení přes LTE nabízet na komerční úrovni, ale Telefónica tak učinila již před více než rokem. Vodafone pak letos v červenci. Ve kterých oblastech je LTE k dispozici?

Jak jsme vás již informovali, český T-Mobile uvedl LTE do komerčního provozu. O tomto kroku se spekulovalo již od té doby, co T-Mobile začal s technologií LTE vedle Prahy experimentovat také v Mladé Boleslavi. Vzhledem k pokrytí jde zatím spíše o koketování s dalším mezníkem vývoje mobilních datových technologií. Kde ještě čeští zájemci mohou využívat, resp. testovat LTE?

Telefónica (O2) nabídla připojení přes LTE v komerčním provozu jako první. Stalo se tak v polovině loňského roku, ovšem jen ve městě Jesenice. Aktuálně by ale mělo být pokryté také centrum Prahy. Nejlepší pokrytí je podle operátora na Praze 1 a Praze 2, ale přesahuje i do dalších částí české metropole.

Kromě kompatibilního modemu je nutný tarif Mobilní internet XL za 757 Kč, který sice slibuje přenosovou rychlost až 75 Mbit/s, ale datový limit má nastaven pouze na 10 GB. Při opuštění LTE sítě se lze připojit přes UMTS či GSM síť. Telefónica (O2) nabízí mobilní modem ZTE MF823 pro USB 2.0 nebo stacionární router Huawei B593 s podporou WiFi.

Vodafone LTE síť komerčně provozuje v centru Karlových Varů a přilehlých oblastech. Datové služby jsou dostupné pro zákazníky s kompatibilním zařízením, kteří mají klasický obecný tarif Red Premium (za 1 666 Kč) nebo datový tarif Mobilní připojení 10 GB (za 1009 Kč). Ty samozřejmě umožňují přístup i k dalším datovým technologiím, jež Vodafone nabízí.

Poznámka (3.10. v 16:06): původně bylo v textu mylně uvedeno, že Vodafone v Karlových Varech svou LTE síť stále ještě testuje, ovšem ta již od července běží komerčně.

Další rozšiřování nyní spíše symbolického pokrytí LTE sítěmi je velkou otázkou. Zatím operátoři pracují s kmitočty, které již měli k dispozici. Pro výraznější rozšíření LTE sítí ovšem potřebují nové kmitočty. První aukci nakonec Český telekomunikační úřad zrušil. Nová aukce s pěti účastníky je na obzoru, ale vše může výrazně zkomplikovat žaloba Telefóniky.

MMF24

Situaci s dostupnosti mobilního vysokorychlostního internetového připojení v České republice navíc komplikuje stav 3G / UMTS sítí. Operátoři byli kritizováni, že s jejich výstavbou začali s mnohaletým zpožděním. Přestože do velkého budování LTE sítí je zatím dosti daleko, masivní výstavba 3G / UMTS sítí de facto skončila již před více než rokem.

Žádná česká 3G / UMTS síť navíc nepokrývá ani polovinu území České republiky. Zákazníci si pak často stěžují, že je v praktickém využívání datových technologií sítí třetí generace značně omezuje datový limit (FUP), po jehož překročení operátoři uměle snižují přenosovou rychlost natolik, že dávají vzpomenout na časy dial-upu.

Očekáváte, že v horizontu pěti let bude k dispozici mobilní připojení, se kterým byste mohli být spokojeni? Technologie a pokrytí, reálná rychlost, datová či jiná omezení, cenová nabídka ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).