Hlavní navigace

Maďarsko ukončí vysílání mobilní televize DVB-H, rozšíří naopak DVB-T

22. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
22. 9. 2011

Maďarsko čekají od 1. října velké změny v oblasti digitálního pozemního šíření. K tomuto datu bude ukončen projekt televize do mobilu označované jako DVB-H. Maďarsko se tak stane další zemí, ve které se tento standard neuchytil. V minulosti už se tak stalo například v České republice, Německu nebo Rakousku. Jedinou zemí, kde se DVB-H komerčně uchytilo, je Itálie.

Z ARCHIVU: T-Mobile definitivně vzdal plán na mobilní digitální televizi DVB-H

Přidanou hodnotou pro Maďary má být naopak rozšíření digitální terestrické televize (DVB-T). Středoevropská země se dočká zcela nového třetího multiplexu, který nabídne 13 programů. 80 % obyvatelstva tak bude mít pozemně k dispozici už 31 stanic. Za spuštěním třetího multiplexu stojí především vzrůstající popularita DVB-T. Takto šířené programy už má v tuto chvíli k dispozici 730 tisíc domácností vybavených MPEG-4 přijímači. Maďarsko se rozhodlo tuto normu preferovat před MPEG-2, která se používá například u nás.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: Mobilní digitální televize skončí i v Rakousku, diváci o ní nemají zájem

Jižní sousedy Slováků čeká také spuštění multiplexu A a B v dalších čtyřech lokalitách. Tyká se to konkrétně oblastí Budapešť, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba a Vasvár. Vysílání bude k dispozici na kanálu 38, frekvence 610 kHz. Maďarští diváci budou mít k dispozici konkrétně sedm volně šířených stanic, dalších deset kódovaných programů a nových 13 placených televizí. Spolu s HBO to pak dá dohromady 31 kanálů. Technickým operátorem digitálního vysílání je v Maďarsku společnost Antenna Hungária.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).