Hlavní navigace

Manuál pro volbu ředitele České televize

13. 7. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Autor: 115393
Pozítří by měla Rada České televize rozhodnout, zda v ředitelském křesle na Kavčích horách zůstane na dalších šest let Jiří Janeček, anebo ho vystřídá některý ze čtyř dalších finalistů výběrového řízení na šéfa veřejnoprávní televize: Jana Bobošíková, Hynek Chudárek, Jana Kasolová či Radomír Pekárek. Rozhodli jsme se radním usnadnit práci a představit jim kandidáty poněkud podrobněji. Vycházíme přitom z rozhovorů, které serveru DigiZone.cz, s výjimkou Jany Kasalové, všichni finalisté poskytli.
Jana Bobošíková

Jana Bobošíková

Kritizuje Českou televizi za malou aktivitu v oblasti vzdělávání, zrušila by sportovní kanál ČT 4 a nahradila ho vzdělávacím programem ČT Lektor. Sport by na veřejnoprávní obrazovce ponechala pouze na bázi menšinových sportovních žánrů, přenosy z nejvyšších domácích fotbalových a hokejových soutěží by přenechala komerčním stanicím. ČT by podle ní měla stále více nabízet svoje pořady na internetu, aby si je divák mohl pustit ve chvíli, kdy na ně má čas a nemusel čekat, až je dramaturg zařadí do vysílání.

Jana Bobošíková by zatím nepřesouvala zpravodajství z programů ČT 1 a ČT 2 výlučně na zpravodajský kanál ČT 24, protože existuje stále mnoho diváků, kteří nejsou v dosahu jeho signálu nebo nepřijímají televizi digitálně. Nyní je nefér říct divákům, že něco najdou na ČT 24. Protože ne každý občan má signál tohoto kanálu k dispozici, vysvětlila v rozhovoru pro DigiZone.cz. Bobošíková by posílila publicistiku na ČT 24, chtěla by z ní udělat zpravodajsko-publicistický program. Před volbami by do diskusních pořadů pustila zástupce všech kandidujících stran bez rozdílu. Hlavní zpravodajskou relaci Události chce více přiblížit běžnému divákovi, nyní je podle ní příliš složitá.

Financování České televize by Jana Bobošíková řešila formou mandatorního výdaje ze státního rozpočtu. Kapitola věnovaná ČT by se podle ní měla pravidelně valorizovat, a to buď jednou za rok, anebo v závislosti na vývoji české ekonomiky. Odmítá zachování reklamy ve vysílání ČT a zrušila by i koncesionářské poplatky. Zároveň počítá s propouštěním zaměstnanců (pětina by jich měla odejít), ČT je podle Bobošíkové přezaměstnaná a platy v ní zbytečně vysoké. Prověřila by také některé smlouvy s externisty a rodinné vazby u těchto smluv, například vystupování zpěváka Davida Krause v pořadu Uvolněte se, prosím!, který moderuje jeho otec Jan Kraus.

Na Kavčích horách panuje vůči Janě Bobošíkové značná averze. Zaměstnanci ČT jí nemohou zapomenout účinkování v televizní krizi před devíti lety. Pokud by byla zvolena do funkce generální ředitelky ČT, velmi pravděpodobně by se část zaměstnanců proti takové volbě vzbouřila.

Kandidátský projekt Jany Bobošíkové [PDF, 11,3MB]

Hynek Chudárek

Hynek Chudárek

Posílil by v ČT vlastní tvorbu, zejména seriály a „lepší“ dokumenty. Odmítá laciné nakupování akvizičních pořadů a nelíbí se mu, že ČT usiluje o práva k přenosům sportovních událostí, které podle něj patří spíše na komerční stanice. Jako příklad uvádí závody formule 1, které sice vysílá Nova, ale ČT o tato práva usilovala také. Dnes se do programu v ČT investuje méně a méně, a pak se kupují laciné věci odjinud. Nebo naopak předražené, například ve sportu, které není nezbytně nutné vysílat a odčerpávají značnou část rozpočtu, řekl Chudárek v rozhovoru pro server DigiZone.cz.

Provoz ČT by Hynek Chudárek financoval pouze z koncesionářských poplatků. Odmítá zachování reklamy ve vysílání ČT a je i odpůrcem přímého financování ČT ze státního rozpočtu (v rozhovoru pro MF Dnes prokázal neznalost financování ČT, později však řekl, že jeho odpovědi redaktor špatně pochopil a zpracoval). Výše poplatku by podle něj měla být valorizovaná na základě vývoje inflace. Je i proti čerpání peněz ze zvláštního fondu, do kterého plynou výnosy z prodeje reklamních časů na ČT, a které Kavčí hory používají na budování svojí digitální sítě. Ani Nova nedostává takovou dotaci, tak proč by ji měla dostávat ČT? říká.

Také Chudárek počítá se snižováním počtu zaměstnanců, konkrétní počet propuštěných by ale musel zvážit na základě výsledku personálního auditu. Zrušil by řadu ředitelských pozic v současném managementu ČT, z 13 odborných ředitelů by si ponechal zhruba polovinu. Za zbytečné považuje funkce ředitele pro vnější vztahy (vznikla poměrně nedávno, Jiří Janeček do ní jmenoval bývalého zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT a stálého zpravodaje v USA Romana Bradáče), personálního ředitele (Janeček do této funkce jmenoval Jana Mrzenu, bývalého předsedu Rady ČT, za jehož šéfování televizní rada zvolila právě Janečka generálním ředitelem), či obchodního ředitele.

Chudárek je překvapivým finalistou konkurzu, v oboru má praxi jako zakladatel a výkonný ředitel hudební televize Óčko. Předtím v televizích ani jiném médiu nepracoval. Prověřování smluv s externisty by mu ale přivodilo dost nepřátel.

Kandidátský projekt Hynka Chudárka [PDF, 12,0MB]

Jiří Janeček

Jiří Janeček

Současný šéf České televize čelí před volbou nového ředitele silné kritice. Média propírala jeho komunistickou minulost, kauzu někdejšího vrchního ředitele ČT Františka Lamberta, který působil v televizi, aniž by měl čisté lustrační osvědčení (Lambert působil v komunistických Lidových milicích), či nejasný způsob prodeje práv k seriálům vydávaným na DVD. Za hlavní úkol pro další šestileté funkční období považuje dokončení přechodu na digitální vysílání a vyprofilování všech čtyř programů ČT. S tím má souviset i výměna korporátního loga, s níž Janeček počítá v příštím roce.

Janeček se v rozhovoru pro DigiZone.cz překvapivě vyjádřil pro zachování reklamy ve vysílání ČT, byť v menším objemu než dnes, a výnosy by neměly jít do rozpočtu ČT, ale např. na podporu sportu. Odmítá financování ČT ze státního rozpočtu a rád by valorizoval koncesionářský poplatek podle vývoje inflace, ale počítá také s vnitřními úsporami v ČT. Chce nadále zlepšovat výběr televizního poplatku a zpřesnit definici televizního přijímače v zákoně. Napříště by se mělo platit i za počítač připojený k internetu, Janeček ale nemá jasno, zda by se to vztahovalo na všechny počítače u právnických osob, neboť ty musí ze zákona platit poplatek za každý přijímač (domácnost platí jen jeden poplatek, ať má přijímačů několik).

V programu chce posílit dokumenty a aktuální publicistiku. Většinu zpravodajských relací z ČT 1 a ČT 2 chce přesunout na ČT 24. Z Dvojky by chtěl Janeček vytvořit obdobu francouzsko-německého kulturního kanálu Arte. Rovněž současný šéf ČT počítá se snižováním počtu zaměstnanců, a zeštíhlit by podle něj měl i management ČT. Když jsme zbytňovali, potřebovali jsme specializovanější profese, tak se vytvořily. Když se budeme věnovat jiným věcem, přizpůsobíme tomu i management, to je logické, řekl Janeček v rozhovoru pro DigiZone.cz.

Jiřího Janečka média nejprve považovala za jasného favorita konkurzu, později však začala tvrdit, že ztratil politickou podporu. Nejasná je jeho podpora i v současném managementu ČT, například vztahy s ředitelem zpravodajství Milanem Fridrichem.

Kandidátský projekt Jiřího Janečka [PDF, 12,8MB]

Jana Kasalová

Jana Kasalová

Bývalá programová ředitelka televize Prima Jana Kasalová jako jediná z pěti finalistů výběrového řízení na generálního ředitele ČT odmítla před volbou poskytnout rozhovor. Nevidím žádný racionální důvod do doby, než-li Rada finálně rozhodne, jakkoliv se mediálně k televizní tématice vyjadřovat. Můj osobní názor je, že medializace a stejně tak skandalizace kandidátů a témat s volbou generálního ředitele veřejnoprávní instituce spojených, jsou ku neprospěchu a škodě jak této instituce samotné, tak kompetentním členům Rady a koneckonců neprospějí ani kandidátům samotným. Rada vybírá a volí, Rada nechť se tedy zatím jediná ptá, napsala Kasalová v sms na žádost serveru DigiZone.cz o rozhovor.

Pokud tedy budeme vycházet pouze z kandidátského projektu Jany Kasalové, který stejně jako projekty všech dalších kandidátů unikl na internet, ČT by podle ní měla zkvalitnit zpravodajství a publicistiku. Kasalová zejména horuje za zlepšení editorského systému, chce zvýšit sledovanost hlavní zpravodajské relace Události. Za jednu ze svých priorit považuje důslednou regionalizaci zpravodajství a publicistiky a rozvíjení regionálního vysílání v souvislosti s rozšiřováním pokrytí digitálním signálem ČT.

V programu ČT chybí Kasalové jasnější dramaturgická koncepce. V současní době dramaturgie ČT poněkud tápe. Do skladby programu zasahují producentská centra, je těžké udržet profesionální scheduling, píše ve svém projektu. Vnitřními úsporami v hospodaření by chtěla získat více peněz na výrobu pořadů. Reklamu ve vysílání ČT by Kasalová v rozumné míře zachovala, odmítá však zvyšovat podíl sponzoringu pořadů a tvářit se, že nejde o reklamu. V managementu ČT nechce dělat „čistku“, jen ho vhodně doplnit a posílit systém manažerského řízení včetně průběžného vyhodnocování plnění úkolů.

Podobně jako Jana Bobošíková, i Jana Kasalová má osobní problém s moderátorem pořadu Uvolněte se, prosím! Janem Krausem a v případě jejího zvolení by se tedy očekávat ostrý střet. Spekuluje se rovněž, že za jejím projektem stojí bývalý vrchní ředitel ČT František Lambert, který se chce pomstít Jiřímu Janečkovi za svůj vynucený odchod z ČT.

Kandidátský projekt Jany Kasalové [PDF, 14,2MB]

Radomír Pekárek

Radomír Pekárek

Bývalý šéf dabingu filmových studií na Barrandově je zastáncem posilování vlastní výroby v České televizi. Radomír Pekárek by omezil nákup pořadů odjinud, a zejména pak titulů s očekávanou vysokou sledovaností. Naopak by se zaměřil na původní tvorbu, dokumenty, a pořady pro menšiny. První program by měl obsahovat více dramatické tvorby, včetně produkce české kinematografie a ucelený výchovný program pro děti a mládež. Takovýto plán v současné ČT postrádám, není zde ambice vychovávat svého diváka, řekl Pekárek v rozhovoru pro DigiZone.cz.

Veškeré zpravodajství a publicistiku by Pekárek přesunul z ČT 1 a ČT 2 na ČT 24. Chtěl by k televizi přitáhnout mladšího diváka. První a druhý program by podle Pekárka mohl vysílat např. tvorbu studentů pražské FAMU a oba by se měly více zaměřit i na vzdělávání. V otázce financování ČT má Pekárek poměrně jasno: zachoval by reklamu i koncesionářský poplatek. Zvyšující se cena reklamy by podle něj mohla vykompenzovat fakt, že zákon nemyslí na valorizaci televizního poplatku. Pekárek by si ale podle svých slov dokázal poradit i se situací, kdy by ČT přešla na přímé financování ze státního rozpočtu.

Pekárek jako jediný z finalistů výběrového řízení na generálního ředitele ČT dopředu neslibuje propouštění zaměstnanců, ani snižování počtu ředitelských míst v managementu ČT. Překvapil také tím, že si nechce do vedení ČT přivést žádné vlastní lidi. Budu-li zvolen, tak v žádném případě do ČT nepřivedu tým nových manažerů. Kdo ze současného vedení a zaměstnanců to myslí s televizí vážně a bude chtít nadále spolupracovat, s tím budu počítat, řekl v rozhovoru pro DigiZone.cz.

Radomír Pekárek není v oboru neznámý, v minulosti měl krátce na starosti i projekt připravované digitální televize Barrandov (ještě před jejím startem). Ze všech Janečkových protikandidátů je k ČT nejvíce smířlivý a nekonfliktní.

Kandidátský projekt Radomíra Pekárka [PDF, 11,2MB]

Kdo má podle vás největší šanci, že jej ve středu Rada ČT zvolí novým generálním ředitelem České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).