Hlavní navigace

MeeGo (prý) není mrtvé (do mrtvol se prý nekopá)

8. 9. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nokia dala od MeeGo ruce pryč, stejně jako Intel. Byť u toho posledního je to prý jinak. Kam směřuje MeeGo, zatím jisté není, ale příliš společností, co ho podporují, nemá. Chybí i zájem výrobců, o zájmu zákazníků raději ani neuvažovat. Existuje ještě nějaký důvod, proč by se MeeGo mělo dožít konce roku 2011?

Měl to být mobilní operační systém budoucnosti zvládající jak chytré telefony, tak tablety. Podpora Nokie a Intelu mu dávala to nejlepší, co by si mobilní operační systém mohl přát. Tedy pokud dokážete jako pozitivní označit sňatek dvou výkřiků do tmy, tedy platforem Moblin a Maemo – právě ty dala Nokia a Intel dohromady v březnu 2010 a vznilo Meego. Pod „záštitou“ Linux Foundation.

Nokia mezitím MeeGo víceméně odepsala, budoucnost vidí ve Windows Phone 7, ale jak je možné vidět z aktuální vlny nových verzí mobilů s Symbianem (a také nových verzí Symbianu), v mobilním průmyslu není nic jisté. Intel měl, podle spekulací z minulého týdne, také ztratit zájem o další podporu MeeGo – ale i zde je prý také všechno jinak.

We remain committed to MeeGo and open source, and will continue to work with the community to help develop and meet the needs of customers and end users. (Zdroj: MeeGo OS fading fast? Intel says it's ‚still committed‘)

Intel měl, podle Digitimes, zvažovat „dočasné ukončení vývoje MeeGo“ z důvodu nedostatku entusiasmu pro platformu u výrobců telefonů a tabletů (byť seznam <a>podporujících firem vypadá, na papíře, dobře). Nic překvapivého, s ohledem na nejasnou budoucnost MeeGo a mobilní svět více a více se polarizující hlavně mezi Android a iOS.

MeeGo v problémech ještě před narozením

MeeGo to skutečně nemá jednoduché. Ještě v počátcích (coby Moblin) se nepodařilo na trh uvést žádný telefon (sliby LG z roku 2009 se ukázaly jenom jako plané sliby). Nokia, která skrz MeeGo pohřbila slibné Maemo (N900), se také dlouho nedostala k tomu, aby měla telefon s MeeGo – první model (N9) se objevil přesně v okamžiku, kdy Nokia oznámila konec všeho a nastavení kurzu směr Windows Phone 7 (druhý existující model od Nokie je N950, ale je určený pouze pro vývojáře).  Výsledkem je i to, že N9 je dostupná pouze ve (velmi) omezeném počtu zemí.

MeeGo to příliš nevycházelo ani mimo mobilní telefony – ASUS letos v dubnu představil Eee PC X101 (netbook s MeeGo) , Acer nabízí Aspire One D57 (opět netbook), Samsung má N100 (ovšem podle všeho pouze v Indii) a najdou se další pokusy. Jenže všechny pokusy o použití MeeGo v podobě hlavního operačního systému budou narážet na zásadní problém – neexistující podporu a zájem vývojářů. A jak už nějaký ten rok víme, nabídka aplikací je zásadní podmínka rozvoje jakékoliv platformy od „referenční“ v používanou uživateli.

Intel MeeGo používá v „embedded“ provedeních, kde by mohl mít určitou budoucnost – pro automobily (MeeGo v1.2 for In-Vehicle Infotainment (IVI)) a spotřební elektroniku. Což je ale pořád něco jiného, než mobilní operační systém pro mobilní telefony, tablety a netbooky (MeeGo v1.2 for Netbooks (Google Chrome Browser)). Byť i zde to může dávat smysl – poněkud „neviditelný“ trh rozhodně není zanedbatelný.

Podívejte se: Nokia N9 in nine seconds

MeeGo stále zůstává Open Source a většina jeho zdrojového kódu je šířena pod GPLv3 a VPLv2 – ale ani zde to není zdaleka jednoduché. Operační systém jako takový je (teoreticky) šířen v rámci copyleft licence. Uživatelské rozhraní (poměrně kritická záležitost) pro změnu pod BSD licenčním schématem. Zatímco operační systém je tak (opět teoreticky) udržován otevřený, uživatelské rozhraní nikoliv (BSD licenční schémata nevyžadují, aby změny byly poskytnuty „zpět“ coby open source).

Operační systém přitom vychází z Maemo (Nokia a založené na Debianu) a Moblinu (Intel a založené na Fedoře) a aplikace je možné (a doporučené) psát prostřednictvím Qt frameworku (QT Creator jako vývojářské prostředí), byť je možné používat GTK – ke kompilaci pro změnu slouží openSUSE Build Service.

Výsledkem různorodosti (a vzniku ze separátních operačních systémů) je i to, že existuje MeeGO/Harmattan (v podstatě nejnovější verze MeeGo použítá v Nokia N9), Smeegol Linux (vytvořený pro změnu Novellem v rámci SUSE Linux a doplněný o rozhraní pro Netbooky), Linpus (snaha o MeeGo pro netbooky a tablety) či Splahstop. A za zmínku stojí i Fedora 14, která používá část software z MeeGo.

Uživatelské rozhraní, v plenkách

Mobile World Congress (MWC) byl pro Intel příležitostí k předvedení MeeGo. Bohužel zásadní zpětná vazba byla poměrně jasná – „nedospělá alfa platforma“. Ti kritičtější označili tehdy nejnovější MeeGo za „stěží lepší, než to co bylo k vidění o rok dříve na Comdexu“. A pro některé komentátory to  bylo vcelku jasným základem toho, že rozhodnutí Nokia vydat se směrem WP7 je „logické“.

MeeGo od samého počátku trpí tím, čím trpí řada Open Source projektů (ale čím v minulosti trpěly i jiné mobilní platformy, včetně Windows Mobile). Uživatelské rozhraní je amatérské, nedotažené, nelogické, špatně použitelné – chybí designeři kvality a schopností Apple. A ačkoliv je již „snadné se poučit z příkladů“, ani to nestačí k tomu, aby vznikaly věci odpovídající současným zvyklostem a schopnostem mobilních telefonů.

Pokud je Android kritizován s ohledem na uživatelské rozhraní, tak MeeGo je prozatím světelné roky za Androidem. A samotný Android je roky za Apple a iPhone/iPadem. Co se uživatelského rozhraní a snadnosti užívání týče. 

Chybí aplikace, fatální nedostatek

Mobilní platformy dneška nejsou schopny přežít, pokud se jim nepodaří přitáhnout dostatek vývojářů – pro uživatele prostě potřebujete nabídnout dostatek lákavých a potřebných aplikací. Potřebných pro život či práci, ale stejně tak musíte nabídnout zábavu. Potřebujete připojení na sociální sítě, video přehrávače, hudební přehrávače, kancelářské aplikace, editory, hry, spořiče obrazovek, možnosti přizpůsobení, témata, prostě to všechno, co vlastníka telefonu nejenom uspokojí, ale také ho vtáhne hlouběji „do hry“.

Pokud mobilní platforma není schopna nabídnout „uživatelský zážitek“ (hrozná slovní kombinace, ale zde vystihující podstatu), nemá šanci stát se rozšířenou. Pokud není rozšířená, nebudou se vývojáři hrnout k psaní aplikací – začarovaný kruh, který se neobejde bez aktivní podpory některé ze společností, která chce platformu prosadit. A to zde, samozřejmě, chybí. V MeeGo už nejspíš nevěří ani sami jeho tvůrci.

MeeGo, největší vtip v technologickém průmyslu

Možná se pak nelze divit tomu, že Adnaan Ahmad prohlásil o Meego, že jde o „největší vtip v technologickém průmyslu. Ahmada je potřeba brát s rezervou, jeho "otevřený dopis Nokii“ byl nejspíš hlavně snahou o zviditelnění než seriózní prací analytika. Byť se s doporučením, aby Nokia šla exkluzivně s Microsoftem do WP7, „skoro“ trefil.

Nenechte se oklamat „open source“ nálepkou, MeeGo je svým způsobem vtip ještě i v dalším ohledu – licencování stojí 32 dolarů (byť narazíte na zpochybnění této částky, protože teoreticky by žádná taková částka existovat neměla). A jakkoliv je to v podstatě třetina toho co budete potřebovat u Microsoftu, stále je to poměrně vysoká částka. Zejména pokud výrobce bude zvažovat Android s jeho dvěma dolary.

Dožije se MeeGo verze 1.3?

MeeGo má na letošní podzim plánovánu verzi 1.3 a  je otázkou, zda se této verze dožije. A pokud ano, tak zda bude znamenat něco více, než mírnou „inkrementální“ změnu.

Příznivci MeeGo poukazují na fakt, že Nokia má první mobil s MeeGo (zmíněná N9). Ve skutečnosti to znamená jenom to, že jde jenom o výsledek mnohaměsíčního plánování, které u výrobců telefonů (a u Nokia zejména) funguje. Uvedení N9 je prostě výsledek procesu, který má své počátky někde 6 (a více) měsíců zpět – a zastavit ho by svým způsobem vždy bylo nákladnější a složitější, než ho nechat doběhnout.

ebf - partner 1

Pozitivně působící netbooky s MeeGo by mohly také být náznakem toho, že MeeGo není zcela zatraceno. Asus Eee PC X101 s MeeGo a cenou pod 200 USD nevypadá špatně. Tedy až do okamžiku, než dojdete k faktu, že Asus tento netbook uvede nejenom s MeeGo, ale také s Windows 7.

Mobilní svět se příchodem Apple a Google (Androidu) změnil – Nokia má problémy přežít, Motorolu koupil Google, WebOS to má na kahánku, HP pohřbilo Palm a několik měsíců staré tablety i telefony. Existuje ještě nějaký důvod, proč by se MeeGo mělo dožít konce roku 2011?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).